Korkein hallinto – oikeus | Osa 1/5

On kulunut tasan 1 vuosi ja 7 kuukautta siitä, kun korkein hallinto-oikeus antoi julkisuuteen; 20.5.2014, yhteiskunnallisesti erittäin merkittävän vuosikirjapäätöksen. Päätös koski erittäin merkittävän julkisen vallan käyttöä ja käyttäjiä; erilaisissa vakuutusalan organisaatioissa.

Tämä artikkelisarjan on ollut tarkoitus avata aiheesta isoa kuvaa ja jonkun verran tässä onkin onnistuttu. Mutta on pakko tunnustaa, että auki kaivettavaa; riittää kaikille aiheesta kiinnostuneille. Tule Sinäkin mukaan kaivamaan, kirjoittamaan ja jakamaan tähän aihekokonaisuuteen liittyvää tietoa. Vain yhdessä toimien voimme olla enemmän.

Keitä he ovat, missä kaikkialla ja miten he toimivat?

Keitä he ovat, missä kaikkialla ja miten he toimivat?

SISÄLLYSLUETTELO
Ison kuvan hahmottamista hallintarekisterin kautta
Mistä korkeimman hallinto-oikeuden päätöksessä on kyse?
Kelan vakuutuslääkäreitä koskeva kirjallinen kysymys
Perustuslain päivitys taikka ”uudistus” taas tulossa?
Sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosaston ex-ylijohtaja
Sarjassa aiemmin ilmestyneet artikkelit
Tämän artikkelin päivitykset
> päivitetty 30.1.2016

ISON KUVAN HAHMOTTAMISTA HALLINTAREKISTERIN KAUTTA
Sitten ison kuvan hahmottamiseen. Jossa on siis edistytty jonkin verran. Tosin tiedotusvälineiden vaikeneminen ison kuvan avaamisessa hämmästyttää.

Avainjuttuna korkeimman hallinto-oikeuden päätöksessä on kuitenkin julkisen vallan käytön avoimuus ja vakiintuneet toimintavat Suomessa. Molemmista löytyy paljon päivänvaloon tuotavaa ja korjattavaa.

Hallintarekisteri – kuvioihin liittyvät asiat saattavat kytkeytyä mitä suurimmissa määrin myös tähän alueeseen. Niin korkea-arvoisten virkamiesten kuin vakuutuslääkärijärjestelmän ekosysteemissä sekä sen liepeillä toimivien henkilöiden rakentamaan kokonaisuuteen kytkeytyen.

Kuitenkaan kokonaisuuden kannalta huolestuttava tilanne ei estä valtapuolueiden mandaateilta etenemistä Euroopan unionin huippuvirkoihin! Tuorein tapaus oheisessa sumuisessa HS – kuvakoosteessa. Oikeusministeriön alaisuudessa toimii muun muassa kirjallisesti ja suljetusti toimiva vakuutusoikeus. Jota taas Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen uusi Suomen ihmisoikeustuomari Pauliine Koskelo; on vuosien ajan suominut rankalla kädellä.

– Klikkaamalla kuvakoostetta hiirelläsi, saat sen ruudullesi tarkempana –

 

Avoimuus ja läpinäkyvyys ei ole lakisääteisten vakuutus- ja sosiaaliturvajärjestelmien vieläkään toteutunut. Aina tulee päättäjille ratkaistavaksi asioita, jotka menevät ohituskaistalta heittämällä ohi. Tai sitten; vakuutusala saa isona mainostajana kiinnitettyä huomiota toisaalle.

Joten vallan kolmijako – opin mukaisilla sektoreilla:

* lainsäädäntövalta
* toimeenpanovalta
* tuomiovalta

on Suomessa vielä paljon valaistavaa ja korjattavaa. Tässä artikkelissa keskitytään viime mainittuun ja lakisääteisiin vakuutuksiin. Isossa kuvassa kysymys on oikeusvaltio Suomen tosiasiallisesta tilasta.

Lakisääteisissä vakuutuksissa, kuten työtapaturmat ja ammattitaudit sekä liikennevahingot; vakuutusalan yrityksillä on lain suoma erittäin laaja harkintavalta korvauspäätöksiä tehdessään. Ne voittavat halutessaan aina. Käytössä on kaksi toimintamallia:

1. Hitaan syöksykierteen – malli:
> niin sanottu tavisten tosielämässään kohtaama malli
> perusta vakiovoittojen maksimoimiseksi

2. Saattaen vaihdettava – toimintamalli:
> niin sanottu huippu-urheilijamalli, josta saatavissa suurta apua myös taviksille
> perusta esimerkiksi Pohjolan Oma Sairaala – konseptille

SAK:n päälakimies Timo Koskinen kiteyttää koko vakuutusalan ylivaltaan perustuvan järjestelmän pääongelman erinomaisesti:

”Timo Koskisen mielestä valituksia estettäisiin parhaiten käsittelemällä asiat ensimmäisessä oikeusasteessa perusteellisesti ja joutuisasti.

– Parhaimpien tuomareiden pitäisi olla ratkaisemassa oikeusjuttuja jo ensimmäisessä asteessa, ei vasta muutoksenhakuasteissa. Korkeiden maksujen sijaan turhia valituksia tulee estää laadukkaalla oikeudenkäytöllä.”

Lähde: SAK:n blogi 7.10.2015

Eli parasta toimintaa kaikkien kannalta katsottuna; on ratkaista korvauskiistat jo prosessien alkupäässä. Saattaen vaihdettava – toimintamallin mukaisesti. Ennen vuosien vakuutustaistelujen käynnistämistä. Sen myöntävät jo vakuutusyhtiöidenkin edustajat epävirallisissa käytävissä keskusteluissa.  Ei kuitenkaan vielä virallisesti.

MISTÄ KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖKSESSÄ ON KYSE?
Vuosikirjapäätös KHO 2014:83 antaa ensimmäisen kerran mahdollisuuden:
* avata julkisen vallan käyttöä ja käyttäjiä lakisääteisessä vakuutus- ja sosiaaliturvassa.
* tietää ja selvittää; ketkä toimivat vakuutuslääkäreinä pää- tai sivutoimisesti?
* ketkä toimivat vakuutusyhtiöiden lausunnon antajina ja vakiotodistajina riita-asioissa?

Jonka jälkeen esimerkiksi tiedotusvälineillä on ollut ensimmäistä kertaa mahdollisuus avata koko lakisääteisen vakuutus- ja sosiaaliturvajärjestelmien piirissä toimiva vakuutuslääkärijärjestelmä:
* missä kaikkialla kyseiset vakuutuslääkärit toimivat?
* heidän suorat tai lähipiirinsä omistukset alan yrityksissä?
* pää- ja sivutulojen lähteet?
* sidonnaisuudet ja mahdolliset eturistiriidat?

Nyt ollaan päivämäärässä 20.12.2015. Tiedotusvälineet eivät ole saaneet/uskaltaneet lähteä avaamaan isoa kuvaa aiheesta. Tuore Tapaturmavakuutus – lehti 3/2015 uutisoi omalla tavallaan aiheesta.

Ehken Suomen tyylikkäin propagandalehti?

Ehken Suomen tyylikkäin propagandalehti? Nyt avoimesti myös netistä.

Antaen tuossa vakuutuslääkäreitä koskevassa jutussaan ymmärtää, että vakuutuslääkärijärjestelmää koskevat asiat ovat ikään kuin kunnossa. Näin avoimia vakuutusala on vakuutuslääkäreihin liittyvien asioiden aina halunnutkin olevan. Vai mitä?

Vakuutuslääkäreiden iso kuva avaamatta.

Vakuutuslääkäreiden ja järjestelmän iso kuva edelleen avaamatta.

Niin kuin kohta voidaan; eduskunnassa Kelan vakuutuslääkäreistä tehdyn kirjallisen kysymyksen perusteella huomata. Ison kuvan avaaminen korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen velvoittamana on edelleen pahasti kesken. Aikaa on kulunut tähän päivään mennessä 1 vuosi ja 7 kuukautta!

On hyvä muistaa. Se mitä ei virallisen Suomen toimesta tunnusteta. Sitä ei ole olemassa. Se mitä ei ole olemassa. Sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata.

Laillisuusvalvonta lienee edelleen, siinä kuuluisassa Prinsessa Ruususen 100-vuoden unessa?

KELAN VAKUUTUSLÄÄKÄREITÄ KOSKEVA KIRJALLINEN KYSMYS
Esimerkiksi Kela on pelannut ihmeelliseltä tuntuvaa kissa- ja hiirileikkiä omien vakuutuslääkäreidensä tietojen julkisuuden suhteen. Tuntuu uskomattomalta, ettei Kelalla ole tietoa heidän noin 250 vakuutuslääkärin roolissa toimivan lääkärin erikoisaloista ja erityispätevyyksistä!

Kolme perussuomalaista kansanedustajaa on tehnyt kirjallisen kysymyksen Kelan vakuutuslääkäreitä koskien. Päivämäärällä 11.12.2015 tehdyn kirjallisen kysymyksen uutisoi ensimmäisen kokoomuksen leiriin kuuluva Verkkouutiset – lehti. Lämpimät kiitokset asiasta vinkanneelle henkilölle. Vain yhdessä toimien voimme huomata ja kaivaa tietoa esille enemmän.

Tilannetietoa vakuutuslääkäreistä Älä Sairastu Vakavasti Suomessa - blogissa.

Tilannetietoa vakuutuslääkäreistä Älä Sairastu Vakavasti Suomessa – blogissa.

Kelaan liittyvästä kirjallisesta kysymyksestä lisää tässä Suomi 2017 – artikkelissa:
Kelan vakuutuslääkärit ja vakuutuslakimiehet 2015

Joten jäämme odottamaan ministerin vastausta tuohon kirjalliseen kysymykseen. Tulemme täydentämään tätä ”Korkein hallinto-oikeus” – sarjan päätösartikkelia myöhemmässä vaiheessa. Eduskunta palaa joululomaltaan helmikuun 2016 alussa.

Muistakaa myös kysyä näistä asioista alueenne kansanedustajilta ja mepeiltämme. Maan tapahan on se, että jos asian suhteen ei esitetä kysymyksiä tai anneta palautetta, niin asiat ovat ikään kuin kunnossa. Ja vielä kertaalleen tämä seuraava kappale.

On hyvä muistaa. Se mitä ei virallisen Suomen toimesta tunnusteta. Sitä ei ole olemassa. Se mitä ei ole olemassa. Sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata.

PERUSTUSLAIN PÄIVITYS TAIKKA ”UUDISTUS” TAAS TULOSSA?
Odotusaikana kannattaa seurata tarkasti; miten vallan kulisseissa edistyvät Elinkeinoelämän valtuuskunnan ja kokoomuksen Kimmo Sasin esittelemä hanke perustuslain 124 § poistamiseksi:

Perustuslakia on päivitettävä
Kimmo Sasi ehdottaa perustuslain 124. §:n kumoamista. Säännös rajoittaa julkisten tehtävien siirtoa muille kuin viranomaisille.

– Säännös sitoo tarpeettomasti eduskunnan ja viranomaisten harkintavaltaa tehtävien tarkoituksenmukaisessa järjestämisessä. Muissakaan länsimaissa ei vastaavaa säännöstä ole, Sasi sanoo.

Sasi käy läpi pitkälle toistakymmentä säännökseen liittyvää perustuslakivaliokunnan lausuntoa ja hallituksen esitystä

Varatuomari, diplomiekonomi Kimmo Sasi toimi perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana vuosina 2003–2011.

Lähde: EVA (Elinkeinoelämän valtuuskunta) Raportti 24.11.2015

Yksi näkökulma Kimmo Sasin toimiin pitkäaikaisena ja kokoomuksen kansanedustajana; löytyy tästä Oikeusturvan ajankuvan linkistä ja sitä edeltävistä artikkeleista:
– edeltävät artikkelit löytyvät vasemmasta reunasta ”Viimeisimmät viestit”
– muun muassa kahden lääkärin loukku – lakipaketti purettuna
http://ajankuva.blogspot.fi/2007/07/yhteenvetoa-nelikantaisesta.html

SOSIAALI – JA TERVEYSMINISTERIÖN VAKUUTUSOSASTON EX-YLIJOHTAJA
Valistunut Suomi 2017 veikkaus on se, että yksi alue jolle kokoomus, EVA ja Kimmo Sasi ovat hakemassa takautuvaa legimiteettiä tulee tässä:

Perustuslaki
Julkaistu tammikuu 19, 2013
https://suomi2017.wordpress.com/2013/01/19/perustuslaki/

Yhteiskunnan toiminnan perustana on länsimaissa totuttu pitämään perustuslakia. Sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosaston ylijohtajana (vuosina 1993 – 2009) toiminut Tarmo Pukkila kirjoitti Helsingin Sanomissa 15.3.2011, että vahinkovakuutus- ja työeläkejärjestelmämme ovat perustuslain vastaisia. Kova väittämä. Onko kyseessä urbaanilegenda?

Perustuslaki 2
Julkaistu huhtikuu 2, 2013
https://suomi2017.wordpress.com/2013/04/02/perustuslaki-2/

Muistatteko tämän? Sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosaston ylijohtajana (vuosina 1993 – 2009) toiminut Tarmo Pukkila kirjoitti Helsingin Sanomissa 15.3.2011, että vahinkovakuutus- ja työeläkejärjestelmämme ovat perustuslain vastaisia.

* * * *

Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo kirjoitti, kaksi (2) vuotta Pukkilan jälkeen eli 17.3.2013 Helsingin Sanomissa, muun muassa seuraavaa:

”Ennen muuta kysymys on tuomioistuinten rakenteellisesta riippumattomuudesta. Sitä on syystä kutsuttu suomalaisen oikeusvaltion sokeaksi pisteeksi.”

”Oikeusvaltiossa ei ole sijaa symbioottisille suhteille eikä muunlaisille epäasiallisille vaikutusmekanismeille lainkäytön ja poliittisen vallan välillä.”

Oletko jo tietoinen? Pauliine Koskelosta tulee 1.1.2016 alkaen Suomen ihmisoikeustuomari; Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen (EIT).

SARJASSA AIEMMIN ILMESTYNEET SUOMI 2017 – ARTIKKELIT
Ison kuvan hahmottaminen vakuutuslääkärijärjestelmän tiimoilta siis jatkuu. Näistä artikkeleista kiinni ison kokonaisuuden taustoihin. Ruohonjuuri – ja katutasolta tarkasteltuna.

Korkein hallinto – oikeus | Osa 2/5
Julkaistu toukokuu 20, 2015
https://suomi2017.wordpress.com/2015/05/20/korkein-hallinto-oikeus-osa-25/

Iltasanomien haastattelussa, 3.1.2009, oikeusministeri Tuija Braxin/vihreät vaikutti otteisssaan ja ajatuksissaan lupaavalta: ”Jääviyskritiikin kitkemiseksi yksi hyvä keino voisi olla, on asiantuntijalääkärien sidonnaisuuksien julkinen rekisteri”, Brax sanoi.

Korkein hallinto – oikeus | Osa 3/5
Julkaistu lokakuu 21, 2014
https://suomi2017.wordpress.com/2014/10/21/korkein-hallinto-oikeus-osa-35/

Tiesitkö jo tämän? On olemassa myös oikeuden päätös siitä, että erittäin merkittävää julkista valtaa käyttävien vakuutuslakimiesten nimitiedot ovat julkisia. Aiheesta saatiin lainvoimaiseksi jäänyt päätös jo 22.8.2013. Vastapuolena tuomioistuinkäsittelyssä oli If-vahinkovakuutusyhtiö, josta kuvakooste oheisena.

Korkein hallinto – oikeus | Osa 4/5
Julkaistu heinäkuu 20, 2014
https://suomi2017.wordpress.com/2014/07/20/korkein-hallinto-oikeus-osa-45/

Iltasanomat 29.1.2008 – ”Oikeusministeri: Lääkärien sidonnaisuudet selvitettävä”
Tuo, oikeusministeri Tuija Braxin/vihreät, vuoden 2008 vaatimus jäi lähtökuoppiinsa. Eli jonkin sortin kabinettikeskusteluja todennäköisesti käytiin, jonka jälkeen vakuutusala selätti taas kerran oikeusministerin! Ja siihen olisi taas kerran jäänytkin, ellei olisi löytynyt henkilöitä ja järjestöä, joka uskalsi lähteä uhmaamaan miljardien eurojen liikevaihtoa pyörittäviä jättiläisiä!

Korkein hallinto – oikeus | Osa 5/5
Julkaistu toukokuu 27, 2014
https://suomi2017.wordpress.com/2014/05/27/korkein-hallinto-oikeus-osa-55/

Tiistaina 20.5.2014, kello 9:02, korkein hallinto-oikeus julkaisi nettisivuillaan vuosikirjapäätöksen. Erittäin merkittävän sellaisen. Kyse on lakisääteisissä eli pakollisissa vakuutuksissa, erittäin merkittävää, julkista valtaa, valtaosin yksityisissä vakuutusyhtiöissä käyttävien vakuutuslääkärien tietojen julkisuudesta käydyn oikeuskiistan ratkaisusta. Kaikkine vaiheineen kiista vei 3,5 vuotta aikaa.

TÄMÄN ARTIKKELIN PÄIVITYKSET
Artikkelin sarjan päätösosan tavoitteena oli koota iso kuva aiheesta yhteen. Siinä ei ole siis vielä onnistuttu, joten tätä sarjan päätösartikkelia tultaneen päivittämään, kun lisää tietoa aiheesta on saatavilla.

Tähän kohtaan tulee tilannepäivitystä, kun esimerkiksi Kelan vakuutuslääkäriaiheeseen saadaan avointa lisätietoa.

Kaikkien aiheesta kiinnostuneiden apu on tervetullutta. Yli puolue-, aate-, etujärjestö-. media-, yhdistys-, ikä- ja varallisuusrajojen.

Päivitys 30.1.2016
Kelan vakuutuslääkäreistä tehtyyn kirjalliseen kysymykseen on tullut ministerin antama vastaus. Koko kysymys ja vastaus; kytkettynä ison kuvan katsaukseen osoitteessa:
https://suomi2017.wordpress.com/2016/01/02/kelan-paajohtaja/
Kelalla ei ole tietoa vakuutuslääkäreidensä erikoisaloista ja erityispätevyyksistä!

* * * * * * *

– Artikkelin linkit toiminnassa; artikkelin julkaisun hetkellä –

 

Tietoja Suomi 2017 verkosto

Suomi 2017 verkoston mottona 2020-luvulla: "Se mitä ei virallisesti tunnusteta. Sitä ei ole olemassa. Se mitä ei ole virallisesti olemassa. Sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata." Toimimme avoimesti ilman keskusjohtoa. "Me yritämme"-hengessä. Suomessa ja ulkomailla asuen. Elämme tosielämässä kohtaamiemme valuvikojen korjaamisen suhteen, siinä realistisessa näkemyksessä, että kaatuihan se ikuisena pidetty Berliinin muurikin. Toivomme voivamme toimillamme auttaa siinä, ettei nuorempien sukupolvien höplästä vetäminen Suomessakaan enää jatku. Löydät meidät, niin halutessasi: 1. Suomi 2017 verkoston blogista. 2. Suomi 2017 verkoston Twitteristä. 3. Suomi 2017 verkoston Facebookista. 4. Suomi 2017 verkoston Instagramista.
Kategoria(t): "sutki sisko" ja "hyvä veli"-järjestelmät, ay-liike, Euroopan ihmisoikeussopimus, Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, kansalaisjärjestöt, keskusliitot, korporatismi, korruptio, maan tapa, mediasensuuri, Perustuslaki, Suomen ihmisoikeustilanne, vaalirahoitus, vakuutuslääkäri, vakuutusoikeus, yhteiskunta ja sidonnaisuudet Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.