Braxilta nakitus toimittajille

Suomen sisäiset Berliinin muurit ovat edelleen lukuisat.

Tämä kohta seuraava Helsingin Sanomien irrallinen pikku-uutinen, vuodelta 2007 nousee ajan myötä arvoon arvaattomaan.

Kuten tunnettua, niin valtaosa kansanedustajista ja ministereistä ei ole avannut vaalirahoitustaan ja vaalirahoittajiaan mitenkään. Eduskunnan puhemiehistä vuonna 2012 puhumattakaan.

Kumpikin puhemiehistä on sanonut kannattavansa vaalirahoituksen avoimuutta. Lisätietoa tästä linkistä. Ole hyvä.

Tiesittehän, että vaalirahoitusten avaaminen voidaan tehdä edelleen täysin laillisesti? Takautuvasti, ilman eurorajoja ja sanktioita.

Esimerkiksi eduskuntavaalien 2003 ja 2007 osalta. Kuin myös presidentinvaaleista 2000 ja 2006. Eurovaaleja 1999 ja 2004 ollenkaan väheksymättä.

Brax: Toimittajat selvittämään vaalirahoituksen epäkohtia

Vihreiden kansanedustaja Tuija Brax kehottaa tiedotusvälineitä selvittämään vaalirahoituksen epäkohtia nykyistä pontevammin.

”On julkinen salaisuus, etteivät kaikki vaalirahoitusilmoitukset pidä paikkaansa”, Brax sanoi maanantaina Helsingin Sanomien Vaalimarkkinoilla Helsingissä.

Vaalirahoitusta säätelevän lain mukaan edustajien ja varaedustajien on ilmoitettava vaalikampanjansa kulut ja yli 1 700 euron lahjoitukset. Braxin mukaan laki on liian löperö: lain rikkomisesta ei rangaista eikä sen noudattamista valvota edes pistokokein.

”Niin kauan kuin laki on tällainen, tiedotusvälineet voisivat tutkivalla journalismilla kaivaa epäkohtia esiin”, eduskuntaan jälleen pyrkivä Brax sanoi.

Hänen mielestään toimittajat voisivat esimerkiksi verrata vaalirahailmoituksia siihen, minkä verran ehdokkaat ovat mainostaneet ja kuinka paljon todellisia kuluja on syntynyt.

Lähde: Helsingin Sanomat – 12.3.2007

Jos itse olisin oikeuskansleri Jaakko Jonkka, niin pyytäisin vihreiden oikeusministeri Tuija Braxin pikaisesti kuultavaksi hänen edellä olevista lausumistaan johtuen ja pyytäisiin nimeämään ”julkisen salaisuuden” piirissä olevat kansanedustajakollegat.

Sdp:n kansanedustaja Jukka Gustafssonin tai kokoomuksen Lenita Toivakan päivitetyistä ja takautuvasti avautuista vaalirahoitusilmoituksista voi ottaa tähän rojektiin vapaasti mallia.

Jos olisin olisin ison tiedotusvälineen päätoimittaja, niin valjastaisin muiden tiedotusvälineiden kanssa 40 toimittajaa käymään yhteistyössä kaikki vuoden 2007 vaalirahoitusilmoitukset läpi.

5 kansanedustajaa + muutama varasijalla olija per toimittaja.

Jonka jälkeen lähettäisin tuon asiaan perehtyneen joukon peräämään (20 kuvaajalla vahvistettuna) loppuun asti edeten vaaleilla valituilta päättäjiltämme tietoa puuttuvien vaalirahoittajien nimistä.

Muutoin nykytilanteeseen tyydyttäessä ei voi välttyä lopputulemalta, että meitä kaikkia täällä Arkadianmäen graniittikaltereiden ulkopuolelle olevia on kusetettu mennen tullen, kohta neljän vuoden ajan. Ja kohta kusetetaan taas lisää.

Lisätiedot internetin hakukoneilta hakukoodillaLaki 414/2000

– Kaavion muodossa kokonaisuus näyttää tältä –
(Päivitetty 8.8.2014 > 14.6.2018)

Puolueiden todelliset ekosysteemit kaikille tutuiksi.

Tiesitkö jo tämän?

Suomessa ei noudateta vieläkään Suomen perustuslain velvoitteita. Euroopan ihmisoikeussopimuksen tai YK:n yleismaailmallisen ihmisoikeuksien julistuksen velvoitteita unohtamatta:

Vielä vuoden 2008 alussa oikeusministeri Braxin/vihr. otteet vaikuttivat lupaavilta potilaiden ihmisoikeuksien ja oikeusturvan toteutumisen kannalta.

Lue lisää > Hyviä uutisia numero 13

Tunnisteet:

Vanhasen lista, kriittinen journalismi, Suomen ihmisoikeustilanne, Suomen lääkäriliitto, Taxell perustuslaki, vakuutuslääketiede, journalismi, joukkoistaminen, perustuslaki, crowdsourcing, datajournalismi, vakuutuslääkärijärjestelmä, katujournalismi, sosiaali- ja terveysministeriö, tutkiva journalismi, oikeusministeriö, sosiaalinen media (SM), eduskunnan oikeusasiamies, verkkomedia (VM), oikeuskansleri, harmaa hallinto, avoimen vaalirahoituksen abcde, valtiontalouden tarkastusvirasto, Kukkosen lista

£ $ € £ $ € £ $ € £ $ € £ $ € £ $ €£ $ € £ $ €

Keneen näistä vaihtoehdoista Sinä luotat eniten?


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.