Kansanäänestys EU:n elpymispaketista?

Suomalaisille, varsinkin nuorille yli 18-vuotiaille, avautui hetkellisesti, erinomainen mahdollisuus ilmaista kantansa EU-asioihin. Rauhanomaisesti ja suomalaisen demokratian mahdollistamin keinoin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö johtamaan 2020-luvun EU-keskustelua?

Eduskunnan käsittelyyn vaadittava 50 000 kannatusilmoituksen raja täyttyi muutamassa päivässä ja kansalaisaloite etenee oikeusministeriön tekemän tarkastusvaiheen jälkeen eduskunnan käsittelyyn.

Paavo Väyrynen oikeassa demokratiamme tilasta?

Lähiviikot näyttävät sen, että törmääkö kyseinen kansalaisaloite eduskunnan sisäisiin Berliinin muureihin? Tai sinkoutuuko se sihisten ja savuten eduskuntatalon kivisten jättikaltereiden välistä, eduskuntatalon edessä olevalle hiljaisen unohduksen nurmialueelle? Eduskuntatalon kivisistä portaista ja edustan mukulakivistä kimmokkeet toistuviin EU-mielenosoituksiin ottaen. Puolesta ja vastaan.

”Kansanäänestyksen järjestäminen EU:n elpymispaketista” – kansalaisaloite osuukin mainiosti yhteen tämän mobiiliflaijerin kuvan ja pääministeripuolue demareiden Demokraatti-puoluelehden (24.9.2020 kello 23:36) uutisen kanssa:

”Heinäluoma: Kaikki puolueet joutuvat lähiaikoina määrittämään uudelleen omat EU-kantansa”

– –

”.. pysyttäytyykö Suomi jäsenmaiden viimesijaista suvereniteettia korostavalla kannalla.”

Tärkeintä kansanvallan uskottavuuden kannalta on se, että pääministeripuolue sdp ja valtiovarainministeripuolue keskusta, kertovat ensin omat kantansa Suomen 2020-luvun EU – liittovaltio ja kansallisvaltio näkymiin? Puolueiden kulmahenkilöiden tehtävää EU-parlamentissa hoitavat mepit Eero Heinäluoma/sd. ja Mauri Pekkarinen/kesk. uskaltanevat aloittaa? Hehän kuuluvat olevan, viidakkoradion tietojen mukaan, hyvin virkeässä vedossa.

Nimittäin. Vuosina 2007 – 2011 ”uudistettu” perustuslaki mahdollistaa Suomen liittämisen vaikka Afrikan unioniin! Jos vain jollakin tulevalla hallituksella ja sen ministereillä uskallus sekä pokka siihen riittävät.

Tältä nuo tilanteet kansanedustajittain, muun muassa silloisten kansanedustajien Eero Heinäluoman/sd. ja Mauri Pekkarisen/kesk. äänestyskannan mukaan tarkasteltuina näyttivät vuonna 2011:

”EU-liittovaltion kannattajat tutuiksi”
– Julkaistu 30 kesäkuun, 2020

”Euroopan unioniin liittyvissä asioissa eduskuntapuolueiden välillä on eroja, mutta pitävätkö ne, kun puolue pääsee hallitukseen?”

– –

”SISÄLLYSLUETTELO
Populistit kaulittavina ja federalistit varjoissa
Suomalaisia federalisteja 16.2.2011
Suomalaisia federalisteja 21.10.2011
Aiheen lähihistoriasta ja juurisyistä”

Eikä tuossa kaikki.

Uutistietojen mukaan tuo PerVers 2 – nuorten käynnistämä ”Kansanäänestyksen järjestäminen EU:n elpymispaketista” – kansalaisaloite keräsi viiden päivän aikana 58 960 kannatusilmoitusta, joten kansalaisaloite on mainiosti ajoitettu avaus, tosielämän 2020-luvun EU-keskusteluille.

Värikkäiden jatkokeskustelujen pohjaksi on hyvä, jos uudesta EU-tason yhteisvastuun alueesta päästään ensin nimen osalta yhteisymmärrykseen. Tästä aiheesta kuulemme toivottavasti valtiovarainministeri Matti Vanhasen/kesk. selkeän kannanoton.

Näin Google ehdottaa:
EU:n elpymispaketti noin 402 000 tulosta
EU:n elvytysrahasto noin 171 000 tulosta
EU:n elpymisrahasto noin 51 900 tulosta

Sen jälkeen, kun kaikkien käytössä on yksi nimi, niin julkisessa keskustelussa ollaan jo hyvässä vauhdissa. Eikä haittaa, vaikka kyseisestä asiasta oltaisiin meidän suomalaisten keskuudessa useatakin mieltä.

Ratkaisevaa on tietysti EU-tasolla, että kuinka pitkään yhteiskuntarauhaa ja keiden kustantamalla rahalla on mahdollista ostaa? Ja miten läpinäkyvää ja seurattavissa olevaa tuo EU-tason yhteiskuntarauhan ostotoiminta 2020-luvulla tulee olemaan?

Eikä tuossa vielä kaikki.

Muistatko vielä nämä suomalaisen EU-lähihistorian tapahtumat?

Suomen EU-komissaarina vuosina 2014 – 2019 toiminut, Sitran nykyinen yliasiamies Jyrki Katainen näki 23.3.2017 kansanäänestyksen käyttömahdollisuuden Suomessa näin.

Ratkaisevaa on tietysti se, että jos kansanäänestykseen päädytään, niin mitä ja miksi äänestyslipussa lopulta lukee?

Mielenkiinnolla vilkkaita ja kaikille avoimia 2020-luvun EU-jatkokeskusteluja odotellessa. Kansanäänestyksen puolesta ja vastaan. Yhteiskuntarauhan säilymisen eteen kannattaa aina tehdä työtä. Hitaasti ja varmasti, ratkaistavina 2020-luvulla ovat ainakin nämä kaksi isoa asiakokonaisuutta:

Kansanterveys vastaan kansantalous – Koronavirus 1
– Julkaistu 28 huhtikuun, 2020

Toivottavasti noiden asiakokonaisuuksien vastakkain asettelulle onnistutaan löytämään toimivat mittasuhteet. Kuin myös, että eri tavoilla kasvokkain tapahtuvan väittelyn ja toisiemme kuuntelun sekä paremman ymmärtämisen kautta on mahdollista päästä myös EU-tason ongelmien ratkaisussa yhdessä toimien eteenpäin. Vaikka sitten aina piirun verran parempaan suuntaan. Kunhan ensin saada varmistukset siitä, mitä mieltä eduskuntapuolueet ja kansalaiset ovat Suomelle sekä suomalaisille 2020-luvulla tarvittavien EU-tason suhteiden syvyyksistä ja suunnista?

Kuten. Mihin kaikkeen nuoremmilla sukupolvilla voidaan katsoa olevan EU-tason asioissa, kansakuntana ja kansantaloutena varaa? Ilman kansallisen konkurssin ja tulevien eläkkeiden varalle tehtyjen sijoitusten menettämisen vaaraa.

Joten toivoa sopii, että tuleville maksajasukupolville suodaan 2020-luvulla kansanäänestyksen mahdollisuus tai useampi EU-tason asioista. Kunhan valmistelut mahdollisille kansanäänestyksille valmistellaan hyvin. Äänestyksen lopputulosten jatkotoimenpiteet kannattanee suunnitella paremmin kuin Iso-Britannian Brexit – erossa näyttää parhaillaan tapahtuvan.

Nimittäin. Voihan olla mahdollista, että enemmistö meistä suomalaisista haluaakin sukeltaa nopeutettuna EU-liittovaltion osavaltio Suomeksi. Kunhan vain kaikkien EU-maiden ja eri urheilulajien maajoukkueet saavat jatkaa kisaamistaan entisellään.

* * * *

– Artikkelin linkit toiminnassa, artikkelin julkaisun hetkellä –

Tietoja Suomi 2017 verkosto

Suomi 2017 verkoston mottona 2020-luvulla: "Se mitä ei virallisesti tunnusteta. Sitä ei ole olemassa. Se mitä ei ole virallisesti olemassa. Sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata." Toimimme avoimesti ilman keskusjohtoa. "Me yritämme"-hengessä. Suomessa ja ulkomailla asuen. Elämme tosielämässä kohtaamiemme valuvikojen korjaamisen suhteen, siinä realistisessa näkemyksessä, että kaatuihan se ikuisena pidetty Berliinin muurikin. Toivomme voivamme toimillamme auttaa siinä, ettei nuorempien sukupolvien höplästä vetäminen Suomessakaan enää jatku. Löydät meidät, niin halutessasi: 1. Suomi 2017 verkoston blogista. 2. Suomi 2017 verkoston Twitteristä. 3. Suomi 2017 verkoston Facebookista. 4. Suomi 2017 verkoston Instagramista.
Kategoria(t): EU, eurokupla, Perustuslaki, politiikka, talouselämä, vaalirahoitus, yhteiskunta ja sidonnaisuudet Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.