Valtiokonttorin ja vakuutuslääketieteen miinakentät

Syy-seuraussuhteiden suhteiden todistaminen on tehty työssään vammautuneille ja sairastuneille vaikeaksi. Välttämättä mikään näyttö vammojen syy-seuraussuhteista ei tunnu vakuutuslääkäreille ja – lakimiehille riittävän.

Ei edes silloin, kun valtion komennuksella oleva ammattisotilas ajaa työnantajansa määräämää työtehtävää suorittaessaan miinaan ja työkaveri viereltä kuolee.

– – – –

Ylivääpeli Pekka Jylhän tapaus, toimittaja Hanna Takala
Pekka Jylhä on kotimaahan palattuaan joutunut taistelemaan hoitokorvauksista

45 minuuttia ohjelma kertoi 9.11.2011 ylivääpeli Pekka Jylhän vammautumistapauksesta.

Pekka Jylhä (Ohjelman aikajanalla 00:15 – 00:30):
”Kyllä tässä on aika, melkoisia tunteita käyty läpi. Mutta sanon, että se on loukkaavaa, se oli äärettömän loukkaavaa. Että tässä pitää, aikuisen miehen ruveta kirjoittelemaan, todistelemaan, että mä en oo tässä kunnossa ollut. Kun mää lähdin sinne…”

Lähde:
MTV3 45 minuuttia 9.11.2011
(Linkki Katsomo – palveluun toiminnassa artikkelia kirjoittaessa.
Poiminnat jakson aikajanalta 01:14 – 07:38)

MTV3 Ripsa Koskinen- Papunen (00:31):
”Tästä alkaa 45 minuuttia hyvä iltaa.

Moni kuvittelee, että jos suomalainen sotilas haavoittuu Afganistanissa kriisinhallintatehtävissä isänmaa kyllä huolehtii pojistaan. Todellisuudessa näin ei kuitenkaan ole. Ennen kuin kerromme asiasta tarkemmin, näette, mitä muuta on luvassa.”

MTV3 Ripsa Koskinen- Papunen (01:44):
”Afganistaniin kriisinhallintatehtäviin lähteneet suomalaiset ovat tienneet pestin vastaanottaessaan, että riskit alueella ovat kasvaneet ja huolellinen varautuminenkaan ei aina estä vaaratilanteita. Lähtijöille vakuutettiin, että heistä pidetään huolta, jos he vammautuvat tehtävässään.

Helmikuussa Afganistanissa vakavasti haavoittunut Pekka Jylhä on ollut järkyttynyt siitä, että hän on Suomeen palattuaan joutunut taistelemaan hoitokorvauksista ja todistelemaan mistä vaikeat vammansa on saanut.”

Hanna Takala (02:30):
”Lähes kolmekymmentä vuotta puolustusvoimissa sotilaspoliisina ja koiran ohjaajana palvellut Pekka Jylhä oli rauhanturvaamistehtävissä myös Kosovossa ennen Afganistania. Kun hän alkuvuodesta 2010 nousi koneeseen; Afganistanin tehtävän riskit olivat hyvin tiedossa.”

Ylivääpeli Pekka Jylhä kertoo 45 minuuttia ohjelmassa vammautumisestaan Afganistanissa.

Pekka Jylhä (02:46):
”Kyllä niitä niitä siellä tietysti oli, mutta ei niistä sillä tavalla paljon huudella, mutta riskit tiedettiin ja riskejä oli. Mutta pääsääntöisesti oli ihan rauhallista. Ihmiset olivat äärettömän ystävällisiä ja auttavaisia. Me tavattiin paljon ihmisiä. Paikallisia ja ajeltiin kylissä, missä ei käynyt ehkä välttämättä vuosikausiin vieraita.”

Hanna Takala (3:14):
”Mutta eräänä päivänä rutiinitehtävässä kävikin pahin mahdollinen. Jylhän kuljettaman panssaroitu maasturi ajoi miinaan. Hänen työtoverinsa kuoli. Jylhä itse haavoittui vakavasti.”

Pekka Jylhä (3:29):
”Mä en kerinnyt ajattelemaan mitään henkilökohtaisesti muuta kun sen, että auto hajos. Sit oli taju pois. Sitten kun heräili autosta, niin oli kaunis, kaunis kirkas keväinen päivä. Ja sitten oli täysin pilkkopimeetä. Mä roikuin siinä polveni varassa niin siinä sen varmaan sitten, tota tuli vaurioita tonne nivelkierukoihin ja nivelsiteisiin. Ja mitä siellä menikään. Sitten toi selkä. Selkään tuli sitten toi vaurio myös. Lannerankaan. Ne kirjattiin ne, paikat, siinä….

… nyt mun on pakko nousta seisomaan vähäks aikaa…”

Hanna Takala (04:20):
”Kuulo onnistuttiin palauttamaan, vaikka korvissa vielä soikin. Ongelmat polven ja selän hoidossa alkoivat, kun tehtävä Porin Prikaatissa päättyi.”

Pekka Jylhä (04:30):
”Ensin ootetttiin viis kuus viikkoo kuvauslupaa. Valtiokonttorilta. Saatiin se. Kuvattiin. Sitten pistettiin leikkauslupa. Taas sitten se sama viis kuus viikkoo. Sitten leikattiin.”

Hanna Takala (04:41):
”Polvi tuli kuntoon, mutta selkä ei Valtiokonttorin ensimmäisen päätöksen mukaan ollut vahingoittunut onnettomuudessa, vaan oli sitä jo ennestään.

Niin uskotko, että sut ois niin kun otettu sinne Afganistanin koneeseen, tossa fyysisessä kunnossa?”

Pekka Jylhä (04:55):
”Ei. Ei siinä oo mitään… se on ihan täysin absurdi tilanne, että tähän lyötäs mulle ny päälle kolokytä kiloo tavaraa yläkroppaan ja sitten lähettäis neljän viiden vuorokauden reissulle.”

Hanna Takala (05:07):
”Jokainen hoitokulu on pitänyt erikseen hyväksyttää ja mahdollisesti valittaa siitä. Edelleen kovista kivuista kärsivä mies ei tajunnut lähtiessään, ettei komennuksella kannata haavoittua.”

Pekka Jylhä (05:20):
”Meille vakuuteltiin, että teillä on parhaat vakuutukset, mitä tonne, voi niin on ku mahdollista saada. Totta kai me luotettiin myös siihen, että jos jotain tapahtuu, niin pidetään huolta.”

Hanna Takala (05:33):
”Afganistanissa vammojen välttely ei aina onnistu tai ole kiinni omasta varovaisuudesta. Mutta tästäkin hoitojen maksajan saaminen voi olla kiinni. Jylhän lisäksi 14 kriisinhallintajoukoissa palvellutta on taistellut korvauksistaan. Valtiokonttori toimii pykälien mukaan, jotka eivät näe eroa sen välillä onko vamma syntynyt varuskunnan punttisalilla vai afgaanikapinallisten tulituksessa. Asia on puolustusvoimien tiedossa.

Toistaiseksi tästä ei ole seurannut mitään konkreettista.

Edellinen ministeri lupasi, että ministeriö voi maksaa, jos tulee ongelmia. Yhtään laskua ei ole maksettu, kun odotellaan, että valitukset käsitellään kaikissa mahdollisissa elimissä.

Lisäksi on puuhattu tutkimushanketta ongelmista, ja sen tuloksia saavat ongelmiin joutuneet odotella. Ministeriössä on myös esitetty lakimuutoksia, joissa kriisinhallinnan erityispiirteet otetaan huomioon vammojen korvaamisessa.”

Puolustusministeri Stefan Wallin (6:30):
”No tämä asia on edelleen valmistelussa, mutta se on vielä siinä vaiheessa, ettei voi vielä tässä vaiheessa ottaa kantaa. Mutta aikansa kutakin.”

Puolustaako puolustusministeri Stefan Wallin (rkp) sotilaitaan vakuutusyhtiöiden ja vakuutuslääketieteen miinakenttiä vastaan? Auttaen paikallistamaan, poistamaan ja korvaamaan tiedossa olevat epäkohdat.

Hanna Takala (06:38):
”Asia ei ole siis vielä edennyt edes päätöksenteko vaiheeseen.”

Pekka Jylhä (06:40):
”Tää kaheksan ja puoli kuukautta (8,5) Suomessa on ollu paljon raskaampi kun kakstoista ja puoli kuukautta (12,5) Afganistanissa. Vaikka se oli todella raskasta.

Toivon todella, että seuraavien… kuka sieltä tuleekaan? Ei tarvii näin pohjia myöten käydä.”

Hanna Takala (06:57):
”Valituksen jälkeen Jylhän selkävammojen todettiin ainakin pahentuneen räjähdyksessä. Mutta leikkaukseen hän ei saa rahaa valtiolta, vaan sen maksaa ammattiliitto. Toiveet ovat silti korkealla.”

Pekka Jylhä (07:10):
”Päästään sitten, vihdoin ja viimein terveiden kirjoihin ja päästään työn alkuun. Ja ei tarvii kerjätä rahaa mistään päin.”

Lähde: MTV3 45 minuuttia 9.11.2011
(Linkki Katsomo – palveluun toiminnassa artikkelia kirjoittaessa.
Poiminnat jakson aikajanalta 01:14 – 07:38)

– Sanatarkat keskustelut löytyvät tätä kirjoitettaessa kuvatallenteelta MTV3 Katsomopalvelusta –

– – – –

HUOM!
Tämä tapaus vahvistaa mielestäni entisestään sitä, että kaikkien lakisääteisesti vakuutettujen työntekijöiden pitää saada haltuunsa työnantajan ja vakuutusyhtiön välinen vakuutusopimus/vakuutuskirja. Oikeaksi todistettuna kopiona liitteineen sekä paikkansa pitävät vakuutusehdot.

Aivan kuten vakuutusyhtiöt antavat vastaavat asiapaperit yksityisvakuutuksista vakuutuksenottajalle ja vakuutetulle.

Toivottavasti MTV3 seuraa sekä uutisoi ylivääpelin Jylhän ja hänen 14 kohtalotoverinsa vakuutustaistelut loppuun saakka.

– – – –

– Oikeus- ja vakuutusturvan ajankuvaan Suomessa liittyviä artikkeleita netissä –

torstai, elokuu 09, 2007
Vakuutusoikeuden tyrmäystilastot 2005-2002

perjantai, heinäkuu 27, 2007
Vakuutusoikeuden tyrmäystilastot 2006

keskiviikko, helmikuu 27, 2008
Vakuutuslääkäreiden toimien tuottavuus vakuutusyhtiöille

* * * *

Päivitys 6.6. 2013 kello 6:06

Nyt vuorostaan Helsingin Sanomat uutisoi; Afganistanissa palvelleiden ammattisotilaiden, edelleen jatkuvista vakuutustaisteluista valtiokonttorin kanssa.

”Afganistan-sotilaat tyytymättömiä saamiinsa korvauksiin ja hoitoihin” 

”Valtiokonttorin mukaan korvausten määrä kertoo vakavien tapaturmien vähyydestä. Kriisinhallinnan veteraanit tyrmäävät väitteen. Heidän mielestään osa heistä ei ole saanut heille kuuluvia korvauksia ja hoitoja.”

Lähde:
Helsingin Sanomat 5.6.2013 –  sivu A 8 – toimittaja Ari Virtanen

* * * *

Lue Suomi 2017 – ajatushautomon kokonaisvaltainen katsaus aiheeseen tästä linkistä:

… pitäisikö Suomen antaa; tämä oikeusvaltion laillisuusperiaatteita romuttava koneisto Euroopan unionin korjattavaksi?

Tässä tulevalle yhteiskunnallisten asioiden aurinkokuningattarelle, vakuutusalaa koskevat vastustajat – Suomi 2017 analysoinnilla ja aurinkokuninkaan teesein järjestettynä:

1. Backhand
2. Forehand
3. Boom boom boom

* * * *

Päivitys 10.3.2022 kello 12.23

Toivottavasti ammattisotilaina ja varusmiehinä toimivien vakuutusturva-asiat ovat jo kunnossa, kun ”Suomen Nato-jäsenyys 2020-luvulla”-keskustelut käyvät vilkkaina. Luottamus omiin joukkoihin kuuluvien henkilöiden huolehtimisesta; hädän ja pahimman hetkellä, on mitä tärkeintä.

Tapaus Pekka Jylhän tapauksen myötä on tärkeää saada tietää, että Suomen valtio ja poliittiset päättäjämme ovat tehneet ne korjaukset vakuutuslääkäri-, vakuutuslakimies- ja vakuutusoikeusjärjestelmiin sekä ammattisotilaita ja varusmiehiä koskevaan työtapaturma- ja ammattitautilainsäädäntöön, jotka he vuonna 2011 lupasivat.

Toivottavasti suomalaiset tiedotusvälineet ottavat kopin aiheesta.

Tässä kaksi poimintaa Yle Uutisten sivuilta, koska MTV uutisten sivuilta ei löytynyt osumia siitä, miten ylivääpeli Pekka Jylhän ja hänen 14 kollegansa korvaustaistelussa lopulta kävi.

Afganistanissa haavoittunut sotilas joutui yllätystaisteluun kotimaassa
10.11.2011 (Päivitetty 11.11.2011 kello 12:27)
Pekka Jylhä haavoittui helmikuussa vakavasti panssarimiinan räjähdyksessä Afganistanissa. Ammattisotilas yllättyi, että kovin taistelu on käyty Suomessa; hän on tapellut korvauksiensa puolesta eikä valtio ole maksanut penniäkään. Jylhä jaksoi lähteä vammoistaan huolimatta julkisuuteen, jottei kenellekään toiselle kävisi enää samoin.

https://yle.fi/uutiset/3-5451405
Linkki luettu 10.3.2022

Puolustusministeriö aikoo parantaa sotilastapaturmien korvauksia
12.11.2011 (Päivitetty 8.6.2012 kello 17:44)

Puolustusministeriö parantaa sotilastapaturmien korvauskäytäntöä niin, että palvelustehtävät ja palvelusolosuhteet otetaan entistä paremmin huomioon. Ulkomailla palvelevien rauhanturvaajien korvauksista on kohuttu hämeenlinnalaisen ylivääpelin tapauksen myötä. Ministeriö aikoo tehdä parannukset yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön ja Valtiokonttorin kanssa.

https://yle.fi/uutiset/3-5451724
Linkki luettu 10.3.2022
Puolustusministeri Stefan Wallin huomauttaa, että asiasta on tehty lakiesitys sosiaali- ja terveysministeriölle maaliskuussa.

Myös korvauskäytännön muuttaminen otetaan tarkasteluun. Puolustusministeriö huomauttaa tiedotteessaan, että sotilaallisissa kriisinhallintatehtävissä palveleville tulee taata riittävä kuntoutus ja hoito myös palveluksen jälkeen. Wallinin mukaan lähikuukausina kerätään uusia toimintamalleja, joilla asiaa linjataan.

* * * *

Harmi huomata, ettei osaa hakukoneiden osoittamista ja tähän Pekka Jylhän tapaukseen liittyvistä uutisista ole tällä hetkellä saatavissa.

* * * *

Artikkelin linkit tarkistettu ja korjattu 10.3.2022. Lämmin kiitos tilanteen huomanneelle ja siitä ilmoittaneelle henkilölle. Yhdessä olemme aina enemmän. Vaikka monesta asiasta oltaisiinkin eri mieltä.

Tietoja Suomi 2017 verkosto

Suomi 2017 verkoston mottona 2020-luvulla: "Se mitä ei virallisesti tunnusteta. Sitä ei ole olemassa. Se mitä ei ole virallisesti olemassa. Sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata." Toimimme avoimesti ilman keskusjohtoa. "Me yritämme"-hengessä. Suomessa ja ulkomailla asuen. Elämme tosielämässä kohtaamiemme valuvikojen korjaamisen suhteen, siinä realistisessa näkemyksessä, että kaatuihan se ikuisena pidetty Berliinin muurikin. Toivomme voivamme toimillamme auttaa siinä, ettei nuorempien sukupolvien höplästä vetäminen Suomessakaan enää jatku. Löydät meidät, niin halutessasi: 1. Suomi 2017 verkoston blogista. 2. Suomi 2017 verkoston X:stä (ex-Twitter). 3. Suomi 2017 verkoston Facebookista. 4. Suomi 2017 verkoston Instagramista.
Kategoria(t): ay-liike, korporatismi, korruptio, maan tapa, Perustuslaki, vakuutuslääkäri, vakuutusoikeus, yhteiskunta ja sidonnaisuudet Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Valtiokonttorin ja vakuutuslääketieteen miinakentät

  1. netokasta, watson! sanoo:

    Niinhän se oli, kuten joku aikoinaan esitti, että lääketieteen Nobel pitäisi myöntää suomalaisille vakuutuslääkäreille, jotka pystyvät potilasta näkemättä tarkalleen kertomaan, mikä potilasta vaivaa tai ei vaivaa; vaikka potilaan oma lääkäri olisi pitkäänkin hoitanut potilasta ja muuta koettaisi väittää…

    Tykkää

  2. 24.2.2012 – korjattu jonkin ulkopuolisen tahon rikkomat 45 minuutti-ohjelmaan vievät linkkaukset.

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.