Kansanterveys vastaan kansantalous – Koronavirus 3

Koronatilanteen hellittäessä, ainakin hetkeksi, on hyvä hetki tehdä katsaus menneeseen. Aiempi Suomi 2017 verkoston artikkeli aiheesta oli ”Kansanterveys vastaan kansantalous – Koronavirus 2”. Toivottavasti pienten kivijalkayritysten tukipaketit on saatu Suomessakin toimitettua perille ja freelancer-pohjalta sekä nollatuntisopimusten pohjalta toimivien henkilöiden sosiaaliturva-asiat kuntoon. Muuten erilaiset Yhteistyössä toimien – pohjalta nousevat protestiliikkeet saavat Suomessakin lisää voimaa esiin nousuilleen.

Esimerkiksi toimivan vanhusten hoidon ja hoivan piirissä, joka on yksi tärkeimpiä sote – uudistuksen alueita. Varsinkin, jos inhimillistä vanhusten ja muistisairaiden hoivaa sekä kohtelua pidetään tärkeänä oikeusvaltion perusarvona. Toivotaan, että tästä vuoden 2019 kuumasta aiheesta kuullaan lisää.

Jos haluat katsoa lisää; myös 2020-luvun, valoa kaipaavasta aiheesta Twitteristä, niin
klikkaa tai täppää tästä.

Jos COVID-19-koronavirus, vanhusten näkökulmasta tarkasteltuna, kiinnostaa Sinua aiheena tiedonvälityksen suhteen, niin nyt on hyvä hetki katsoa tallenteelta Yle Areenalta ”Korona Ruotsissa”– ohjelma. Ruotsissahan kuukahti uutistietojen mukaan vuonna 2020 paljon vanhemman sukupolven ruotsinsuomalaisia. Näin tapahtui tuon ohjelman mukaan, varsinkin erilaisissa ruotsalaisissa hoito – ja hoivakodeissa.

Vähintäänkin yksi järkyttävä osa koronaviruksen hoitolinjausten isoa kuvaa Ruotsissa.

Yksi syy ohjelmassa kerrottuihin ennenaikaisiin kuolemiin särähti, lääkeaineiden yhteisvaikutuksista ymmärtävien, korvaan pahasti. Se tulee esiin kohta seuraavassa tekstilitteroinnissa ja niihin liittyvissä kuvakaappauksissa kyseisestä ohjelmasta. Kiitos tämän huomanneille ja aiheesta vinkanneille henkilöille. Yhdessä olemme aina enemmän.

Yllättävää huomata, että tästä ei syntynyt mitään isoa kohua Suomessa! Tosin voihan se olla niin, ettei tällaista tehdä vanhuksille tai vakavasti sairaille Suomessa missään olosuhteissa. Toivottavasti happivarantojen riittävyydestä ja lääkeaineiden käytöstä vanhustenhoidossa Suomessa vastaavat henkilöt saadaan avaamaan aihetta laajemmin.

Sillä ennen mahdollisten uusien koronavirusvarianttien tai uusien pandemioiden puikahtamista Suomeen; on hyvä saada hoitoketjut, tehohoitopaikkojen määrät ja tarvikevarastot Suomessa riittävälle tasolle. Sekä myös linjaukset happivarantojen ja lääkkeiden käytöstä pitkäkestoisen päivänvalon kestävälle tasolle. Ainakin kaikkien ja kulloistenkin riskiryhmäläisten kohdalla.

Hoivakotien henkilöstö tekee sitten; parhaansa mukaan niitä asioita, joista ylemmältä johdolta valuu ohjeistuksina alaspäin komentoketjua. Niin kuin tässä Ruotsin tapauksessakin tapahtui.

Maallikkojen mielissä tämä lääkeaine kuulostaa pelottavalta.

Toivotaan, että edes tämän tyyppisestä vanhusten hoitoon kohdistuvasta ja laillisuuden rajamailla heiluvalla, avustetusta eutanasiasta saadaan hyvät keskustelut aikaiseksi. Edes Suomessa, jos ei myöskin Ruotsissa. Tässä Ylen ohjelmassa piilee hyvät ainekset julkisille ja avoimille keskusteluille. Också på svenska.

SISÄLLYSLUETTELO
Tekstilitterointi
Kuvakaappaukset tekstilitteroinnista
Artikkelin linkkejä

TEKSTILITTEROINNIT
Aikajanan kohdasta 03:45 alkaen.

Sairaanhoitaja Sonja Aspinen:
”Muistan sen päivän, kun yhtenä aamuna tajusin, mitä tässä tapahtuu.
Mä lähdin töihin ja kävelin mieheni kanssa autolle ja sanoin miehelleni, että minä menen tappamaan potilaita. Tai minä menen tappamaan vanhuksia.”


Aikajanan kohdasta 04:04 alkaen.

Toimittaja Minna Pye:
”Sairaanhoitaja Sonja Aspinen on hoitanut hoitolaitoksissa asuvia vanhuksia Suur-Tukholman alueella jo 1990-luvulta lähtien.

Hän kiertää eri hoivakotien osastoilla omistamansa henkilöstövälitysyritys Ingrian kautta.

Kun pandemia jylläsi Ruotsissa keväällä, Tukholman alueen vanhustenhoitoyksiköihin annettiin toimintaohjeet, joilla pyrittiin varmistamaan, että sairaanhoito ei kuormittuisi.”


Sairaanhoitaja Sonja Aspinen:
”Oli päätetty, ettei heitä viedä sairaaloihin, he hoidetaan siellä omissa sängyissään tavallaan omassa kotonaan, siellä laitoksessa.

Siellä ne resurssit olivat täysin rajalliset, tosi monessa paikassa.

Ei ollut juuri mahdollisuutta antaa näitä suonensisäisiä nesteytyksiä. Eikä ollut mahdollisuutta antaa happea. Lisähapen tarve olisi ollut tosi suuri.

Sen sijaan annettiin palliatiivisia päätöksiä aika systemaattisesti, näille potilaille, jotka sairastuivat siellä vanhainkodeissa. Heitä rupes tulemaan tosi paljon.

Me saatiin sitten tämmöiset ohjeet, lääkemääräykset, mitä me saadaan käyttää.

Että esimerkiksi näille potilaille annettiin morfiinia muun muassa ja midatsolaamia.

Minunkin kokemuksella jo tiedetään, että mihin se johtaa, kun hengitysvaikeuksista kärsivälle ihmiselle annetaan lääkettä, joka vielä lisää deprimoi, tätä hengitystä. Se kyllä vähentää niitä mahdollisuuksia elonjäämiseen.”

Toimittaja Minna Pye:
”Vanhusten hoivalaitosten tilannetta pahensi se, että koronan takia lääkärit eivät tehneet normaaleja kiertoja.

Lääkärit tekivät päätöksiä elämän loppuvaiheen lääkehoitoon siirtymisestä, rutiininomaisesti puhelimitse ja näkemättä potilasta.”


Sairaanhoitaja Sonja Aspinen:
”Tämä Covid-19 tauti ei tarvitse tappaa vanhusta. Se ei ole mikään indikaatio, sillä tavalla.

Mutta, jos Sinä et saa hoitoa, niin kyllä ne mahdollisuudet aika pienet ovat.”


Aikajanan 06:12

”Et ehkä jaksa syödä tai juoda.

Hapentarve voi olla ihan muutamia päiviä vaan, mikä auttaisi sitä omaa elimistöä lähtemään siihen taistoon. Ja sen näkis aika pian, onko siitä hyötyä vai ei?

Että sen jälkeen voisi sitten ajatella, että jos ei ole, niin sitten lähdettäisiin näihin palliatiivisiin hoitoihin.

Koin tämän kyllä todella vaikeena tään tilanteen, siellä työssä.”


Aikajanan 06:43

”Tuli koko ajan sitä eettistä vaikeutta itselle, että kenellä on oikeus päättää toisen hoidon tarpeesta ja elämästä. Kysehän oli sitten kuolemasta ja elämästä, siinä vaiheessa.”

Toimittaja Minna Pye:
”Se oli kuolinapua.”

Sairaanhoitaja Sonja Aspinen:
”Se oli kuolinapua ja väärässä kohdassa monesti. Sitä ei vieläkään vaan hyväksy.”

Aikajanan 07:09 kohdalle loppuen.

Koko
”Korona Ruotsissa” – jakso on katsottavissa Yle Areenassa:
https://areena.yle.fi/1
-50654859

kesto 50 minuuttia
ensi-ilta maanantaina 11.1.2021
katsottavissa toistaiseksi
kerännyt 106 831 katselua

Suosittelemme koko ohjelman katsomista, jolloin tekstilitterointi ja kohta seuraavat kuvakaappaukset asettuvat oikeisiin mittasuhteisiin. Kuin myös pohjoismaiseksi hyvinvointivaltioksi kutsutun oikeusvaltion perustan ja sitä koossa pitävien moraalisten sekä eettisten linjausten suhteen.

KUVAKAAPPAUKSET TEKSTILITTEROINNISTA
Kuvakaappausten tekstimuodot ovat lyhyempiä kuin ohjelman todelliset puheet.

Kuvakaappaus 1 Morfiini ja midatsolaami Korona Ruotsissa.
Kuvakaappaus 2 Morfiini ja midatsolaami Korona Ruotsissa.
Kuvakaappaus 3 Morfiini ja midatsolaami Korona Ruotsissa.
Kuvakaappaus 4 Morfiini ja midatsolaami Korona Ruotsissa.
Kuvakaappaus 5 Morfiini ja midatsolaami Korona Ruotsissa.
Kuvakaappaus 6 Morfiini ja midatsolaami Korona Ruotsissa.
Kuvakaappaus 7 Morfiini ja midatsolaami Korona Ruotsissa.
Kuvakaappaus 8 Morfiini ja midatsolaami Korona Ruotsissa.
Kuvakaappaus 9 Morfiini ja midatsolaami Korona Ruotsissa.
Kuvakaappaus 10 Morfiini ja midatsolaami Korona Ruotsissa.
Kuvakaappaus 11 Morfiini ja midatsolaami Korona Ruotsissa.

Toivottavasti Suomessa tilanteet olivat ja ovat toisin.

ARTIKKELIN LINKKEJÄ
Morfiinin ja midatsolaamin laamannuttavasta yhteisvaikutuksesta ”Korona Ruotsissa”– ohjelman aikajanalta noin 05.00 – 05.45
https://areena.yle.fi/1-50654859?seek=300
Linkki luettu 21.2.2022

Midatsolaaminin käyttö kuolemanrangaistuksessa:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Midatsolaami
Linkki luettu 21.2.2022

Ulkolinjan erikoisartikkeli: ”Kuolleita emme saa takaisin” – kovimman hinnan Ruotsin koronalinjasta maksoivat vanhukset
https://yle.fi/aihe/a/20-307427
Linkki luettu 21.2.2022

Tilannekuvaa hoivakotijonoista vuoden 2022 Suomessa:
”Vuodeosastoilla makaa vanhuksia, joiden paikka olisi hoivakodissa”
https://yle.fi/uutiset/3-12317728
Linkki luettu 21.2.2022

* * * *

– Artikkelin linkit toiminnassa, artikkelin julkaisun hetkellä –

Tietoja Suomi 2017 verkosto

Suomi 2017 verkoston mottona 2020-luvulla: "Se mitä ei virallisesti tunnusteta. Sitä ei ole olemassa. Se mitä ei ole virallisesti olemassa. Sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata." Toimimme avoimesti ilman keskusjohtoa. "Me yritämme"-hengessä. Suomessa ja ulkomailla asuen. Elämme tosielämässä kohtaamiemme valuvikojen korjaamisen suhteen, siinä realistisessa näkemyksessä, että kaatuihan se ikuisena pidetty Berliinin muurikin. Toivomme voivamme toimillamme auttaa siinä, ettei nuorempien sukupolvien höplästä vetäminen Suomessakaan enää jatku. Löydät meidät, niin halutessasi: 1. Suomi 2017 verkoston blogista. 2. Suomi 2017 verkoston X:stä (ex-Twitter). 3. Suomi 2017 verkoston Facebookista. 4. Suomi 2017 verkoston Instagramista.
Kategoria(t): "sutki sisko" ja "hyvä veli"-järjestelmät, Euroopan ihmisoikeussopimus, Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, Euroopan neuvosto, kansalaisjärjestöt, potilasjärjestöt, Suomen ihmisoikeustilanne Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.