Kansanterveys vastaan kansantalous – Koronavirus 2

Koronavirus jatkaa jylläämistään maailmalla ja Suomessa. Ison kuvan hahmottaminen ja tulevaisuuden ennustaminen tuntuu olevan haasteellista.

Toivotaan, että Suomen terveysviranomaiset ovat jatkossa tarkempana tautitutkan ääressä > Kansanterveys vastaan kansantalous – Koronavirus 0

Nimittäin. Pitkäkestoisessa maailman talouden tukemisessa ja turvaamisessa, pelkästään markkinatalouden opein, on haasteensa > Kansanterveys vastaan kansantalous – Koronavirus 1

Onkin hyvä, että kansalaisaloitteiden rintamalla on avautunut 23.3.2021 ”Vapaaksi koronasta – tukahdutusstrategia, nyt!” – niminen kansalaisaloite, joka toteutuessaan on järkeen käyvältä vaikuttava ehdotus tarkentaville ja tarvittaville toimille Suomessa. Varsinkin, jos koronavirus jatkaa rokotteista huolimatta ja uusien muunnosten myötä jylläämistään vuosien ajan.

Vastakkain ovat jatkossakin kansalaisaloitteessa mainitun tukahdutusstrategian kanssa, hybridi-, sopeutumis- tai laumasuojastrategiat, kun maailmalla jyllääviä tartuntatauteja liikkuu ja niitä yritetään maittain tukahduttaa.

Sitten tämän mobiiliflaijerin myötä pienyrittäjien tilanteisiin. Esimerkiksi mobiiliflaijeriin on poimittu uutisvirrasta parturi- ja kampaamoliikkeiden tilanne. Mikäli hallituksen kaavailemiin tiukennettuihin liikuntarajoituksiin joudutaan jossain vaiheessa vuotta 2021 menemään. Esimerkiksi Etelä-Suomessa. Muusta Suomesta puhumattakaan.

Saksan mallista toimiva tukiratkaisu pienyrittäjien selviytymiselle?

Tuo Kauppalehdessä esitelty Saksan malli, sopinee suorapuheiseen Suomeenkin? Ihan siltä varalta valmisteltuna, jos koronaviruksen aiheuttama tilanne jatkuu myös syksyllä?

Kommentin kirjoittaja on Tapio Nurminen.Tässä osittainen lainaus erinomaisesta Saksan mallista.

Kommentti
”Saksa painaa koronahätäjarrua rajusti – yritykset pelastetaan, maksoi mitä maksoi”
13.12.2020 kello 15:08
päivitetty 13.12.2020 kello 15:12

SAKSAN TALOUS
KORONAVIRUS

Lainaus alkaa.

Jos viesti tilanteen vakavuudesta ja sulun ehdottomuudesta oli selvä, selväksi tuli myös se, että yrityksiä ei jätetä yksin kärvistelemään nollaan putoavien liikevaihtojen ja kasautuvien kustannusten kanssa.

Firmoille, joiden liiketoimintaa tyssää kokonaan uusien tiukennuksien vuoksi, korvataan 90 prosenttia kiinteistä kustannuksista. Yksi yksittäinen yritys voi saada enintään jopa puolen miljoonan potin.

Marraskuun kevytsulun aikana korvattiin ennen muuta ravintoloille 75 prosenttia liikevaihdosta.

Uusi tiukennettu sulku potkaisee eniten vähittäiskauppaa, jonka liikevaihdosta viidennes tulee joulukaupasta.

Liikevaihdon korvaaminen kaupoille olisi tullut liian kalliiksi. Siksi päädyttiin kustannuspohjaisiin tukiin.

Kaikki tämä maksaa joka tapauksessa maltaita.

Marraskuun ja joulukuun yhteenlaskettu korvaussumma nousee pitkälle yli 20 miljardiin euroon.

Hallituksen linjaus on yksiselitteinen. Koronan vuoksi ahdinkoon joutuneet yritykset pelastetaan. Maksoi mitä maksoi.

Varmemmaksi vakuudeksi paluuta pandemian ajaksi jäädytettyyn normaaliin konkurssikäytäntöön lykätään ainakin kuukaudella.

– –

Hallitus ja viranomaiset ovat toimineet varmasti parhaan kykynsä mukaan ja me olemme siksi selvinneet vähin vaurioin, mutta Suomen reunaehdoilla parempaankin olisi ollut varaa.

Siksi meidän on syytä unohtaa ”opetusmissiot” EU-parketeilla.

Merkelin ja kumppaneiden sunnuntaisaarnaa kuunnellessa tuli pikemminkin mieleen, että valtioneuvoston kansliassa kannattaisi kuunnella ja katsella ajatuksella tallenne tuosta tiedotustilaisuudesta.

Esitettyihin suoriin kysymyksiin tuli suoria vastauksia. Tulkinnan varaa jäi häkellyttävän vähän.

Erityisen huolella neuvon kuuntelemaan osuutta, jossa listataan yrityksille maksettavat korvaukset, niiden aikataulu ja perustelut.

Helsinki voi ehkä antaa muille EU-maille vihjeitä siitä, miten yksivuotiaan hallituksen avainministereistä otetaan pöhinää aiheuttava valokuva.

Koronanotkahduksen aiheuttamien menetysten tasoittamisessa meillä on paljon opittavaa muilta – ei vähiten Saksalta.

Suurin ongelma on ollut se, että hallitus on turvautunut pienyritysten toiminnan suitsimisessa suosituksiin, ei määräyksiin. Näin mahdolliset yrittäjän keskeytysvakuutuksiin liittyvät ehdot eivät ole täyttyneet.


Lainaus päättyy

Ja kun suomalaisten pienyritysten tilanteet on saatu kustannusten korvaamisessa kuntoon, niin on syytä turvata yrittäjien ja heidän perheidensä sekä yritysten työntekijöiden toimeentulo poikkeustilanteissa. Aiheeseen osuva Ylen uutinen tulee tässä.

Korona jakaa suomalaisia: konkurssin tehnyt lappilainen yrittäjä pyytää nyt sosiaaliapua – ”Kyllä tuntuu meleko pahalta”

Koronavuosi on iskenyt monen työssäkäyvän suomalaisen talouteen. Samaan aikaan ruoka-avun tarve on kasvanut rajusti.

Köyhyys ja sosiaaliturva
21.12.2020
Päivitetty 22.12.2020 kello 15:16

https://yle.fi/uutiset/3-11709294?origin=rss
Linkki luettu 3.4.2021

Eikä tuossa kaikki.

Oletko Sinäkin miettinyt, miten toimien ja vahvasti esimerkiksi finanssi- ja vakuutusalalla on sormensa pelinsä, kun erilaisia lainsäädäntötoimia ollaan kulloisessakin hallituksessa suunnittelemassa tai tekemässä?

Entä onko sillä merkitystä pienyrittäjien vakuutus- ja oikeusturvan kannalta, että annetaanko koronaan perustuvat liiketoiminnan rajoitukset, epämääräisen vihjailevina suosituksina vai selkeästi lakiin perustuvina määräyksinä? Tässä on yksi lähestymiskulma tuohon aiheeseen.

Tärkeintä toimialojen lobbauksessa ovat suorat suhteet huipulle.

Eikä tuossa vielä kaikki.

Sukupolven vaihdokset jylläävät puolueiden kuin lobbausjärjestöjen huipuilla.

Elisa Gebhard pääministerin erityisavustajaksi
Valtioneuvoston viestintäosasto 22.2.2021 15.18
Tiedote 103/2021
Elisa Gebhard

Pääministeri Sanna Marin on kutsunut erityisavustajakseen oikeustieteen maisteri Elisa Gebhardin.

Maanantaina 22. helmikuuta tehtävässään aloittanut Gebhard vastaa pääministerin viestintäasioista ja mediasuhteista.

Gebhard siirtyy tehtävään Finanssiala ry:n yhteiskuntasuhteiden asiantuntijan työstä. Hän on toiminut aiemmin useissa eri tehtävissä sosialidemokraattisessa eduskuntaryhmässä, muun muassa Jutta Urpilaisen avustajana.


Eikä tuossa mitään.

Näin toimien paljon mainostettu ja Suomeen kaavailtu lobbausrekisterikin on jäämässä tussahdukseksi, kun isojen toimialojen lobbarit ovat Suomessakin integroitu osaksi poliittista järjestelmää. Malli toimii erinomaisesti kullakin hallituspuolueella vuorollaan. Myös perussuomalaisilla.

* * * *

– Artikkelin linkit toiminnassa, artikkelin julkaisun hetkellä –

Tietoja Suomi 2017 verkosto

Suomi 2017 verkoston mottona 2020-luvulla: "Se mitä ei virallisesti tunnusteta. Sitä ei ole olemassa. Se mitä ei ole virallisesti olemassa. Sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata." Toimimme avoimesti ilman keskusjohtoa. "Me yritämme"-hengessä. Suomessa ja ulkomailla asuen. Elämme tosielämässä kohtaamiemme valuvikojen korjaamisen suhteen, siinä realistisessa näkemyksessä, että kaatuihan se ikuisena pidetty Berliinin muurikin. Toivomme voivamme toimillamme auttaa siinä, ettei nuorempien sukupolvien höplästä vetäminen Suomessakaan enää jatku. Löydät meidät, niin halutessasi: 1. Suomi 2017 verkoston blogista. 2. Suomi 2017 verkoston Twitteristä. 3. Suomi 2017 verkoston Facebookista. 4. Suomi 2017 verkoston Instagramista.
Kategoria(t): "sutki sisko" ja "hyvä veli"-järjestelmät, apparaatti, apparatismi, apparatsikki, korporatismi, korruptio, maan tapa, mediasensuuri, vaalirahoitus, yhteiskunta ja sidonnaisuudet Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.