Turun Sanomat

Kirjoitti mielenkiintoisen reportaasin 29.3.2014 numerossaan. Lämpimät kiitokset vinkkaajalle. Pitää vielä käydä kirjastossa lukemassa; paperilehdessä ollut iso juttu, joka on sisällöltään erittäin ajankohtainen. Tässä koostetta ja alkulämpijäiset. Tosin otsikko voisi olla ”Vakuutuslääkäri ratkaisee itse jääviytensä”.

Stm:n vakuutusosaston ylijohtaja Outi Antila ja Turun yliopiston lääketieteellisen etiikan professorin Veikko Launis kommentoivat.

Stm:n vakuutusosaston ylijohtaja Outi Antila ja Turun yliopiston lääketieteellisen etiikan professorin Veikko Launis kommentoivat. Hyvää taustoitusta toisenlaiseen näkökulmaan > Vakuutuslääketiede 2

Sitten kolme huomiota sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon/kok. vakuutuslääkärijärjestelmän läpinäkyvyyttä pohtineen työryhmän loppuraportista, joka julkaistiin 21.1.2014.

Ensiksi. Varsinaisia lakiesityksiä ei ole vielä tehty. 5.5.2014 sosiaali-ja terveysministeriön Twitter – kanavan (@STM_Uutiset) mukaan: ”Päätösten perustelujen kehittämistä koskeva esitys on lausuntokierroksella. Se on tarkoitus antaa eduskunnalle elokuussa.”

Toiseksi. Vakuutusala nostaa mielellään julkiseen keskusteluun sen, etteivät he ymmärrä, miksi oikein vakuutuslääkärien toimista rutistaan, kun eläkkeelle pääsee suoraan 75 prosenttia hakijoista. Heti ensimmäisellä hakukerralla. He vain jättävät kertomatta, että kyse on työkyvyttömyyseläkkeestä.

Kun puhetta yritetään kääntää tapaturma- ja liikennevakuutuksen vastaaviin suhdelukuihin eläkkeelle päässeistä, niin tulee hiljaista.

Kolmanneksi. Avainjuttuhan on vakuutuslääkärijärjestelmän avoimuudelle on se, että tiedetään, ketkä kaikki, perustuslain mukaista, erittäin merkittävää julkista valtaa käyttävät, ovat Suomessa vakuutuslääkäreitä? Vieläpä yksityisesti toimivissa yhtiöissä.

Jonka jälkeen voidaan lähteä ensimmäistä kertaan tekemään osumia siitä, missä kaikkialla he toimivat ja minkälaisia firmoja mahdollisesti omistavat? Eli voidaan saada ensimmäistä kertaa sidonnaisuudet päivänvaloon.

ERITTÄIN MERKITTÄVÄN JULKISEN VALLAN KÄYTTÖ JA KÄYTTÄJÄT YKSITYISISSÄ VAHINKOVAKUUTUSYHTIÖISSÄ

Vakuutuslääkärien nimitietojen julkisuudesta on menossa oikeustaistelu korkeimmassa hallinto-oikeudessa. Helsingin hallinto-oikeudessa hävinneet vakuutusyhtiöt veivät jutun ratkaistavaksi kho:een vuoden 2012 lopussa. Päätös tästä asiasta tulee toivottavasti mahdollisimman pian. Kyseessä tulee olemaan erittäin merkittävä ennakkopäätös. Onko kirjallisesti ja suljetusti toimivan vakuutuslääkärijärjestelmän toiminta avointa sekä läpinäkyvää?

Vakuutuslakimiesten nimitietojen julkisuudesta on olemassa Turun Sanomien, ”Lääkäri ratkaiseen itse jääviytensä” – jutun keskustelun osion, mukaan lainvoimainen päätös Helsingin hallinto-oikeudesta!

Katso lisätietoa koko kuvasta > Kukkosen listasta

Katso lisätietoa vakuutuslääkärijärjestelmän koko kuvasta > Kukkosen listasta

Painetusta lehdestä löytyy kuulemma vinkki tuohon varsin tuoreeseen, eduskunnan oikeuasiamiehen antamaan päätökseen.

Lue lisää alla olevasta .pdf-liitteestä:

Eduskunnan oikeusasiamies_19122013_Dnro 4886-4-12_VAKUUTUSLÄÄKÄRIN OLISI TULLUT JÄÄVÄTÄ ITSENSÄ_PDF-1_Turun Sanomat 29032014_Vakuutuslääkärit_Vakuutuslakimiehet

MINISTERI PAULA RISIKKO SUORAAN TV-JA RADIOLÄHETYKSEEN?

Yksi parhaita haastattelutilanteita olisi sellainen, että samaan aikaan, samassa tilassa kasvokkain ovat myös ns. vastapuolen edustajat. Kulloisenkin sektoriministerin johdalla. Yksittäistä tapahtumaa he eivät voi tietenkään kommentoida tieto- ja yms. sellaisten syiden takia. Mutta erittäin herkullista keskustelua voidaan käydä yleisellä tasolla. Koko kuvaa valaisten.

Rohkeutta ja voimia kaikille vakuutustaistelussa oleville.

Olen tuota kasvokkain menettelyä pariin kertaan toimittajille esittänyt, mutta toistaiseksi ei ole onnistunut. Ainakaan minun hallinnassani olevilla mediataidoillani. Mutta korostan, mitä useampi meitä on esillä ja pommittaa kysymyksillään päättäjiä, niin sitä vaikeampi on asiaa vähätellä.

Nythän vastapuoli väittää, että äänessä ovat vain hylkäävän päätöksen saaneet. No totta helkkarissa onkin oltava, jos hylkäävä päätös on annettu ilman tosiasiallisia perusteluita ja vastoin asiassa annettua näyttöä.

Käsittääkseni vastapuolen edustajat suostuvat kyllä haastateltaviksi, mutta eivät sitten millään samanaikaisesti meidän ”toimialan” edustajien kanssa. Ihannetilanne olisi radio- ja tv-ohjelmiin samanaikaisesti pääseminen.

SUULLISET KUULEMISET KIRJALLISESTI JA SULJETUSTI TOIMIVASSA VAKUUTUSOIKEUDELLISESSA ERITYISTUOMIOISTUINJÄRJESTELMÄSSÄ

Lakisääteisten vakuutusten epäkohtien ja perustuslain vastaisuuksien korjaamisessa 10 vuotta on lyhyt aika. Tämä seuraava juttu pumpsahti tapaturma- ja ammattitautilain uudistuksen TAU lakiluonnoksen taustamateriaaleista esiin.

Kyse on eduskunnan oikeusasiamiehen päätöksestä suullisen käsittelyn järjestämisestä vakuutusoikeudessa. Suullisen käsittelyn järjestäminen vakuutusoikeudessa  20.6.2006 Dnro 2708/4/04.

Lue lisää alla olevasta .pdf-liitteestä:

Eduskunnan oikeusasiamies_SUULLISEN KÄSITTELYN JÄRJESTÄMINEN VAKUUTUSOIKEUDESSA_Dnro 2708_4_04_VAKUUTUSOIKEUS_OIKEUSTURVA_PERUSTUSLAKI_Tapaturma_ammattitauti

Suullisia kuulemisia järjestetään vakuutusoikeudessa vuodessa ”reilusti alle kymmenen”. Lähteenä vakuutusoikeuden ylituomari Juha Pystynen (27.4.2014 – Vakuutusoikeuslain kuulemistilaisuus oikeusministeriössä).

YLIJOHTAJA ANTILA VAKUUTETTUJEN TENTATTAVAKSI?

Sen verran vielä, että Apua lisää artikkelissa olleeseen sosiaali- ja terveysministeriön vakuutusosaston ylijohtaja Outi Antilan väittämään,  ei ole käsittääkseni onnistuttu samaan EIT:n dokumentteja väitteen toteennäyttämiseksi:

…2000-luvun alussa perustettiin komitea, jonka tehtävänä oli selvittää muun muassa se, onko muutoksenhakulautakunta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) silmissä puolueeton.

– Rahoitusmalli ei ollut ongelma EIT:lle, eikä sitä ole katsottu tarpeelliseksi muuttaa.

Ulospäin voi näyttää huonolta, että muutoksenhakulautakunnassa päätöksiä voivat tehdä myös entiset vakuutusyhtiöiden lääkärit, joiden palkka tulee edelleen mutkan kautta vakuutusyhtiöiltä. Antila puolustaa nykyistä järjestelmää.

– Lautakunnan toiminnan rahoittaminen verorahoilla maksaisi 5-10 miljoonaa euroa vuodessa. Se on iso summa.

Lähde: Apu 11/2014 – 13.3.2014 sivut 36 -37

Väittäisin, että nyt ollaan hyvin lähellä lakisääteisten vakuutusjärjestelmien kuumaa ydintä. Mielestäni tämä EIT-asia on tärkeä saada puitua kahden viikon aikana pohjamutia myöden, koska ylijohtaja Antila on niiden viiden viimeisen joukossa, joista Kevan eli Kuntien eläkevakuutuksen toimitusjohtaja valitaan, kovan kohun saattelemana eronneen Merja Ailuksen seuraajaksi.

* * * *

Tästä liitteestä hyvää valaisua eduskunnassa käytyihin keskusteluihin vakuutuslääkäreistä. Äänessä kansanedustajista muun muassa Kari Rajamäki/sd., Kaj Turunen /ps. Vastaajana sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko/kok.

Onko vakuutuslääkäreillä taloudellista motiivia työssään?

”Minulla on kopio vakuutuslääkärin työsopimuksesta, jossa vakuutuslääkäri sitoutuu tekemään vuodessa 2 000 lausuntoa. Sen lisäksi, jos ylittää tämän 2 000, saa vielä bonusta. Se tarkoittaa jokaista työpäivää kohti noin 10 lausuntoa. Siinä ei yksinkertaisesti ehdi tutustua niihin potilaisiin ollenkaan.”

Lue lisää alla olevasta .pdf-liitteestä:

Eduskunta täysistunto_17102013_Työkyvyttömyyseläkevakuutusmaksun liikaperintä ja työkyvyttömyyseläkkeelle pääsyn vaikeuttaminen _MINISTERI PAULA RISIKKO_VAKUUTUSLÄÄKÄRIT_VAKUUTUSLÄÄKETIEDE_TYÖKYVYTTÖMYYSELÄKE_TAPATURMAELÄKE

Vaan nyt saa riittää. Tällä kertaa.

* * * *

Artikkeli täydentyy mahdollisesti jossain vaiheessa.

* * * *

– Artikkelin linkit toiminnassa julkaisun hetkellä –

Tietoja Suomi 2017 verkosto

Suomi 2017 verkoston mottona 2020-luvulla: "Se mitä ei virallisesti tunnusteta. Sitä ei ole olemassa. Se mitä ei ole virallisesti olemassa. Sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata." Toimimme avoimesti ilman keskusjohtoa. "Me yritämme"-hengessä. Suomessa ja ulkomailla asuen. Elämme tosielämässä kohtaamiemme valuvikojen korjaamisen suhteen, siinä realistisessa näkemyksessä, että kaatuihan se ikuisena pidetty Berliinin muurikin. Toivomme voivamme toimillamme auttaa siinä, ettei nuorempien sukupolvien höplästä vetäminen Suomessakaan enää jatku. Löydät meidät, niin halutessasi: 1. Suomi 2017 verkoston blogista. 2. Suomi 2017 verkoston X:stä (ex-Twitter). 3. Suomi 2017 verkoston Facebookista. 4. Suomi 2017 verkoston Instagramista.
Kategoria(t): "sutki sisko" ja "hyvä veli"-järjestelmät, EU, Euroopan ihmisoikeussopimus, Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, Euroopan neuvosto, korporatismi, Perustuslaki, Suomen ihmisoikeustilanne, vakuutuslääkäri, vakuutusoikeus, yhteiskunta ja sidonnaisuudet Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.