Myös sisäilmamyrkyistä sairastuneet halutaan vaientaa

Ajankohtaisessa kakkosessa tuli 1.11.2011 tuli ulos jakso, jonka lyhyt esillä oloaika Yle Areenassa yllätti ainakin minut. Onnekseni onnistuin sen vielä näkemään. Alla jakson ydintiedot ohjelman nettisivulta.

– Klikkaamalla artikkelin kuvia hiirelläsi, saat ne ruudullesi terävimpinä. –

Kiitokset tämän artikkelin taustatyöhön osallistuneille vinkkaajille taas kerran! Ilman Teitä tämä juttu olisi mennyt minulta ohi. Tämän artikkelin lopussa käynnissä olevan erittäin tärkeän ja ison lakihankkeen tiedot, ministeri Paula Risikon artikkelikuvan kohdalla olevassa tekstissä. Samaten kuin kohta seuraava linkkaus työssään pysyvästi vammautuneiden ja sairastuneiden tilanteisiin Suomessa. Vain yhdessä toimien olemme tässäkin asiassa enemmän.

Kiitokset myös Seppäsen Timolle Yleen, joka vastasi minulle ennätyksellisen nopeasti, kun ihmettelin ohjelman lyhyttä esillä oloa Yle Areenassa. Normaalistihan katseluaikaa on 30 päivää.

– – – –

Päiväys: 8. marraskuuta 2011 11.32
Aihe: Ajankohtainen Kakkonen ja YLE Areena

Petri hyvä!

Kyselit, miksi Ajankohtaisen Kakkosen 1.11. lähetys on YLE Areenassa vain 7 vuorokautta.

Näin tapahtuu ajoittain. Syy on tylsä ja tekninen: ko. lähetyksessä oli tehostemusiikkiosuuksia niin paljon, että tekijänoikeuskorvattavan musiikin määrä ylitti tietyn ”kipurajan”. Kun niin tapahtuu, Areenan kautta tapahtuvaa ohjelman nettilevitys supistetaan automaattisesti 30:stä 7:ään vuorokauteen. Tämä toimintatapa on määrätty tekijänoikeussopimuksissa. Koetamme tietysti ottaa tyämän ennakoivasti huomioon juttuja tehdessämme, mutta työn tiimellyksessä tällaisten yksityiskohtien tarkkailu ei onnistu aina kyllin tarkasti, koska lähetyksessä on  monenlaisia palikoita, joista suurin osa valmistuu aivan viime tingassa.

Se, että lähetys on Areenassa normaalia lyhyemmän ajan EI siis liity mitenkään ohjelmassa käsiteltyihin aiheisiin.

Pahoittelen, että 1.11. lähetyksen kanssa kävi niin  kuin kävi. Ohjelma oli sisällöltään sen verran hyvä, että olisin itsekin suonut sen näkyvän kaikilla mahdollisilla jakeluteillä maksimaalisen ajan.

ystävällisin terveisin
Timo Seppänen
toimitussihteeri
Ajankohtainen Kakkonen

– – – –

Itse olin siis tuudittautunut katsomaan jakson Yle Areenalta 30 päivän aikaviiveellä, kun sain ko. jaksosta tämän kuvavinkin. Klikkaamalla kuvaa hiirelläsi, saat sen ruudullesi terävämpänä.

Vaikka katseluaika supistui alunperin ilmoitetusta 30 päivästä 7 päivään, niin toivoa sopii, että jakso nähtiin Suomessa ja ulkomailla laajasti. Vakuutuslääketieteen ja vakuutuslääkärien avointa esittelyä kaivataan.

Kiitokset kuvavinkkauksen lähettäneelle ja talteen ottaneelle henkilölle!

– – – –

– Perussuomalaiset ammattiyhdistysliikkeeseen mukaan ja sisään –
Lähetetty syyskuu 23, 2011 kirjoittanut Suomi 2017 – Suomi 2.0

Erittäin kannatettava asia, kunhan perussuomalaiset ovat tosissaan. Eivätkä lähde institutionaaliseen korruptioon mukaan.

Alla olevassa kuvakoosteessa konkreettinen esimerkki Suomessa ay-liikkeen rakenteellisen korruption vaikuttavuudesta työssään pysyvästi vammautuneiden ja sairastuneiden työntekijöiden loppuelämään.

– – – –

Erittäin lyhyen Yle Areenassa esilläoloajan takia, Suomi 2017-ajatushautomo nostaa näin toimien esille keskeiset puheena olleet aiheet Ajankohtaisesta kakkosesta 1.11.2011. Puheenvuorot täydellisinä ohjelman kuvanauhoitteella, kenellä se sattuu olemaan tallessa.

Jotenkin minusta tuntui heti ohjelman katsottuani siltä, että aikanaan työssään esimerkiksi tärinästä, pölystä ja kemikaaleista pysyvästi sairastuneet ovat saaneet kohtelulleen järjestelmän hampaissa uuden vertaisryhmän. Ison sellaisen. Erittäin ison.

Kiitokset pikahälytyksellä ydintekstikohtien purkutalkoisiin Yle Areenalta osallistuneille!

– – – –

Lähde: Ajankohtainen kakkonen – YLE TV2 Tiistai 1.11. klo 21.00
Miksi homepakolaisia ohjataan psykiatriseen hoitoon?

Julkaistu: 1.11.2011 klo 21.00
Katsottu: 10266 kertaa
Poistuu: 8.11.2011 klo 21.00
Katseltavissa ulkomailla

Ohjelmassa esiintyneet tai siinä mainitut henkilöt ohjelmassa esiin tulleessa järjestyksessä:

Katja Pulkkinen, puheenjohtaja Homepakolaiset ry
(7:38) – Kertoja
”Homeesta kärsivät ovat perustaneet yhdistyksen, jota johtaa työttömäksi jäänyt Katja. Moni etsii hätämajoitusta, mutta se on vain yksi ongelma.”

Katja Pulkkinen (7:47)
”Me ollaan esitetty sellaista ministereiden/ministeriöiden välistä kriisiryhmää perustettavaks. Kun nyt on se ongelma, että tätä asiaa pompotellaan viranomaistaholta toiselle. Tää ei oikeastaan kuulu kellekään.”

Jari Hakkarainen, toimittaja Yle

Ville Valtonen, infektiotautien professori (eläkkeellä) HYKS
(1:55) – Kertoja
”Kosteusvauriosairaat ovat tulleet Ville Valtoselle tutuiksi. Hän on äskettäin jäänyt eläkkeelle Helsingin Yliopiston keskussairaalasta, mutta jatkaa työtään tieteen ja potilaiden parissa.”

Toimittaja Jari Hakkarainen (2:05)
”Mistä johtuu se, että nämä rakennusten kosteusvaurioista sairastuneet tavallaan joutuvat järjestelmän ulkopuolelle?”

Ville Valtonen (2:12)
”No siihen on useampia syitä. Yksi ehkä tärkeimmistä on se, että meillä ei oo yhtään laboratoriotestiä tai muutakaan testiä, jolla voidaan varmuudella sanoa, että kyseessä on kosteusvauriosairaus. Jolloin tulee hyvin tärkeäksi, lääkäri uskoo potilasta, mutten sitten viranomaiset välttämättä kirjoituspöydän takana potilasta.”

* * * * * * *

Toimittaja Jari Hakkarainen (5:09)
”Onko tästä näyttöä riittävästi, että nämä toksiinit aiheuttavat terveysongelmia?”

Ville Valtonen (5:12)
”Kyllä. Toksiinit aiheuttavat kiistattomia terveyshaittoja”

Puhtaaksi kirjoittajan huomio! Tämä kohta tarvitsi suomennoksen:
”Mutta useimmiten kyseessä on toksiinit, allergisiin monologiset reaktiot ja sekundääristen infektioiden sekasotku.”

* * * * * * *

Ville Valtonen (7:02)
”No musta ois hirmu tärkeetä kaks asiaa. Ensinnäkin, että tulis yhtenäiset kriteerit kosteusvauriosairausdiagnostiikalle ja oma diagnoosinumero. Tällä hetkellä sitä ei ole. Sitten toinen on, että tää diagnostiikka, ainakin tällä hetkellä perustuu hyvin pitkälle tällaiseen kokonaiseen kliiniseen arvioon, jossa on hyvin suuri painoarvo, että uskotaan potilaan oireita.”

Sirkku Rinne, graafinen suunnittelija, Helsingin seudun liikenne
Katariina Aaltonen, luokanopettaja Helsinki

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon vastaus
(8:23) – Kertoja
”Homepakolaisia ärsyttää mielentilavihjailut. Esimerkiksi erään sairastuneen kirjeeseen peruspalveluministerinä toimineen Paula Risikon vastauksessa kehotettiin tutustumaan uskomuslääkintään ja jatkamaan normaalia elämää.”

(9:06) – M3 lomake Hoitoonmääräämispäätös
”Saimme tietoa kahdesta tapauksesta, joissa hoitoa hakeneet joutuivat pakkohoitoon. Toinen tapahtui lokakuun alussa. Potilas pääsi omaisten avulla ulos viikossa.”

(9:15) – Kertoja
”Ensimmäinen pakkohoito viime vuonna kesti kaksi viikkoa.”

Kohteeksi joutunut henkilö kertoo
”Ja siellä vakuutettiin, että homeesta ei kukaan sairastu tai tällaisesta. Että korkeintaan nuhaa ja vastaavaa voi tulla. Siellä sitten vakuuteltiin, että tällaista ei ole ja sitten sieltä pääsi pois, kun myönsi, että on varmasti kuvitellut kaiken.”

(9:40) – Kertoja
”… sairastui opiskellessaan ja opinnot jäivät kesken. Sairaus todettiin nyt pakkohoidossa harhaluuloisuudeksi ja neuvottiin elämään normaalisti. Oireet pahenivat ja sitten uudestaan lääkäriin.”

Kohteeksi joutunut henkilö kertoo (9:46)
”Sen seurauksena jouduin uudestaan samaan paikkaan, josta minut lähetettiin mielisairaalaan jatkotutkimuksiin, koska he eivät ymmärtäneet mistä on kyse. Ja siellä pari kuukautta sai viettää. No mun mielestä se ois tärkeetä ainakin, että tällaista ei enää tapahtuis ihmisille elikkä, että se kiistetään täysin, laitetaan pakkohoitoon.”

Jari Keinänen, johtaja STM
Timo Seppänen, toimittaja Yle
Kari Reijula, professori TTL

– – – –

Keskustelu johtaja Jari Keinänen STM ja toimittaja Timo Seppänen
– purettu kuvanauhalta alkaen aikajanalta alkaen kohdasta 10:48-

Timo Seppänen
”Nuo olivat karuja kertomuksia. Onko terveydenhuolto kääntänyt selkänsä noille homepakolaisille?”

Jari Keinänen (10:55)
”Niin kuin todella karuja tapauksia. Ja olen tavannut osan näistä, näistä insertissä nähdyistä henkilöistä. Ja tuota, mutta enkä voi missään nimessä epäillä heidän tarinoitaan. Ja he ovat varmasti sairastuneet jostain sisäilma-altisteesta. Ja toisaalta näiden muutamien hoitopäätösten osalta ei voi katsoa, että yhteiskunta olis totaalisesti kääntänyt heille selkänsä. Heitä on pyritty hoitamaan niitä oireita, mitä lääkärit ovat heillä katsoneen olleen.”

Timo Seppänen (11:27)
”Näyttää kuitenkin sille, että ihmisille ei ole oikein osattu tarjota minkäänlaista hoitoa. Mistä se mahtaa johtua?”

Jari Keinänen (11:34)
”Kyllähän heille hoitoa on tarjottu. Oireiden mukaista hoitoa, mutta erilaisten diagnoosien tekeminen näissä sisäilmakysymyksissä on erittäin vaikeaa, koska ne on hyvin epäspesifisiä nää oireet. Ja ne saattaa johtua hyvin monesta asiasta. Eikä selvää syy-seuraussuhdetta näiden altisteiden ja näiden oireiden välillä ole pystytty näyttämään toteen.”

Timo Seppänen (11:51)
”Se tuntuu aika uskomattomalta, kun ajattelee, että nämä rakennusten homeongelmathan ovat olleet Suomessa tiedossa jo vuosikausia. Eikö siinä ole todellakaan löydetty viitteitä siitä, että mistä nämä vaivat johtuvat ja miten nämä vaivat voitaisiin saadaan diagnostisoitua?”

Jari Keinänen (12:07)
”No viitteitä siitä, että kosteus- ja homevauriot aiheuttaa terveyshaittoja. Hengityselinoireita, astmaa ja niin ees päin on mutta tuota, mutta tää diagnosointi on erittäin vaikeaa, koska yleensä, nyt en ole tietysti lääkäri, mutta yleensä näissä tapauksissa pitäisi tuntea nää syy-ja seuraussuhteet ennen kuin pystytään tuomaan uutta diagnoosia arviotavaksi. Ja siinä mielessä on kyse erittäin vaikeasta asiasta.”

Timo Seppänen (12:33)
”Niin. Sisäilman myrkyllisyyttäkin on tutkittu jo varsin pitkään. Onko niissä tutkimuksissa saatu selkeätä näyttöä siitä, että mistä nämä kosteusvauriosairaudet oikein johtuvat?”

Jari Keinänen (12:45)
”No. Mikrobitoksiineillekin on pystytty näyttämään eli näille mikrobien tuottamille myrkyille. Kyllä niin kuin tässä todettiin, niin kyllä ne aiheuttaa, on viitteitä siitä, että ne aiheuttaa jonkinlaisia terveyshaittoja, mutta kiistatonta näyttöä siitä, että juuri tämäntyyppiset oireet, mitkä tässä tuotiin esille. Olisivat nimenomaan mikrobitoksiinien aiheuttamia.”

Timo Seppänen (13:05)
”No onko virkakoneistossa tästä asiasta jotakin vakavia erimielisyyksiä? Ja kun nämä nimenomaan toksisiinisuuden tutkijat ovat nyt saaneet sellaisen määräyksen, että he eivät voi avoimesti kommentoida näitä kysymyksiä medialle.”

Jari Keinänen (13:20)
”Ei ole varmaan kysymys siitä, ettei voi avoimesti kommentoida. Mutta keskeneräisiä tutkimuksia halutaan harvoin kommentoida julkisuudessa, koska halutaan viedä tutkimus loppuun. Totta kai erimielisyyksiä tutkijakunnassa on siitä, että millä tavalla minkäkin tutkimuksen tulokset, se tulos, millä tavalla se niin kun oikeesti näyttää toteen jonkun terveyshaitan. Koska ne on aika kiistanalaisia, mitään selkeää näyttöä ei ole. On viitteitä, että on viitteitä olemassa ja tutkijatkin tulkitsevat näitä tuloksia erillä tavalla. Mutta näissä asioissa tutkijat varmasti haluavat olla erittäin varovaisia, kun tutkimukset ovat kesken eikä niitä haluta tuoda julkisuuteen ripoteltavaksi.”

Timo Seppänen (13:55)
”Jotkut näiden kosteusvaurioiden herkistämät ihmiset menettävät työnsä, asuvat ulkosalla ja ajautuvat köyhyyteen. Pitääkö heidän nyt sitten vain tyytyä osaansa?”

Jari Keinänen (14:07)
”Nooh. Kyllä minä sitä mieltä oon, että tää meidän järjestelmä tällä hetkellä hoitaa heitä sen tiedon varassa, mikä meillä kaiken kaikkiaan tästä asiasta on. Ja tyytyminen sitten osaansa on tietysti erittäin vaikea kysymys. Enkä siihen oikein osaa vastata. He ovat pyrkineet monessa tilanteessa löytämään ratkaisua, mutta nyt ovat tuossa tilanteessa. Tässä tilanteessa en osaa sanoa mitä he pystyisivät asian eteen tekemään. Muuta kuin turvautumaan siihen meidän olemassa olevaan järjestelmään. Niin terveydenhuolto kuin sosiaalihuollon puolella.”

Timo Seppänen (14:40)
”Puhuin tuossa päivällä Työterveyslaitoksen (TTL) professorin Kari Reijulan kanssa. Ja hän on tavannut, niin kuin Sinäkin olet tavannut, näitä Homepakolaiset – yhdistyksen aktiiveita. Hän sanoi, etteivät ainakaan nuo hänen tapaamansa henkilöt ole luulosairaita. Vaan heillä on todellisia fyysisiä oireita. Onko sosiaali- ja terveysministeriö tästä asiasta yhtä mieltä Reijulan kanssa?”

Jari Keinänen (15:02)
”Niin kuin tuossa alussa totesin, että oon tavannut heitä ja tuota, ei mulla ole mitään syytä epäillä sitä, etteikö nää oireet ois todellisia. Ja suurimmalla osalla näistä hyvinkin vakavasti herkistyneistä ihmisisistä oireet ovat ihan todellisia. Varmasti on joukossa sillä tavalla tän pitkän rupeaman jälkeen, että osa saattaa osan oireista myös luulla, mutta kyllä me ollaan ihan samaa mieltä, että todellisista oireista on kysymys.”

Timo Seppänen (15:27)
”Kenelle näissä asioissa kuuluu perimmäinen vastuu virkakoneistossa?”

Jari Keinänen (15:30)
”No tää kuuluu tietysti erittäin monelle tasolle. Koska tässä, niin kuin tuota tiedetään, niin rakentamisesta lähtökohtaisesti on tietysti kysymys. Meillä on huonot rakennukset. Toisaalta sitten esimerkiksi meidän hallinnon alalla tää kuuluu niin kun hyvin usealle tasolle. Koska tässä on kyse vakuutuksista, toisaalta terveydenhuoltojärjestelmän toimivuudesta ja toisaalta työsuojelusta. Niin kuin tässäkin todettiin työpaikalla. Ja myös terveydensuojelusta, kun osa on asunnoissaan saaneet nää oireet. Eli tää kuuluu hyvin monelle tasolle ja yhteistyö tässä on erittäin tärkeää.”

Timo Seppänen (16:02)
”Lopuksi aivan luettelon omaisesti. Onko sosiaali- ja terveysministeriöllä käynnissä jotain käytännön hankkeita, jotka voisivat tuoda selkeän ratkaisun näiden ihmisten ongelmiin?”

Jari Keinänen (16:12)
”No ihan suoraan tähän diagnoosiin liittyen, mulla ei ole tietoa siitä ollaanko diagnoosinumeroa tai diagnoosia hakemassa näille homevaurio tai näille homealtistuneille, mutta meillä on kyllä monta muuta hanketta menossa, joilla me pyritään ratkaisemaan tää. Tärkein varmasti tällä hetkellä; kansallinen toimeenpano on kosteus- ja hometalkoot, jossa pyritään rakentamisen laatua parantamaan, korjausrakentamisen laatua parantamaan ja rakentajien osaamista parantamaan ja niin ees päin. Mutta siinä yhteydessä pyritään myös parantamaan niitä arviointikeinoja, joilla me arvioidaan näiden asuntojen ja työpaikkojen terveydellisiä oloja. Ja niissä tuota tutkimuksissa pyritään sitten löytämään uusia ja nopeampia menetelmiä, jotta nämä asiat ei pääsis pitkittymään.”

Timo Seppänen
”Selvä. Kiitos haastattelusta.”

Jari Keinänen
”Kiitoksia”

– – – –

Ovathan ohjelmassa esiintyneiden ja työssään sairastuneiden edustajat mukana tässä sosiaali-ja terveysministeriön alaisessa nelikantaisessa työryhmässä, joka parhaillaan uudistaa tapaturma- ja ammattitautilakia?

– Klikkaamalla kuvaa hiirelläsi, saat sen ruudullesi isompana –

Tapaturma-ja ammattitautilakia ”uudistetaan” aina nelikantaisessa kokoonpanossa (päivitetty 12/2013). Valtio+työnantajat+työntekijät+vakuutusala sulassa sovussa. Sama isojako  toimii tuomiovaltaa käyttävässä; kirjallisesti ja suljetusti toimivassa vakuutusoikeudellisessa erityistuomioistuinjärjestelmässä.

– eikö STM:n johtaja ole tietoinen tästä menossa olevasta isosta lakihankkeesta? Katso edellä olevasta haastattelutekstistä kohta Jari Keinänen (16:12).

Ohjelmassa esiintyneiden henkilöiden perustama yhdistys, Homepakolaiset ry, löytyy tällä hetkellä tästä linkistä.

– Aiheeseen liittyviä artikkeleita netissä (linkit toiminnassa kirjoitushetkellä)-

Uusi Suomi – Julkaistu: 31.10.2011 7:38
800 000 suomalaista altistuu – ”Virhe tapahtui 20 vuotta sitten?”

Home-Gate – 5.11.2011
Kuntien korjausvelka vain kasvaa
Helsingistä on vaikea löytää koulua tai päiväkotia, jossa ei olisi kosteusvaurion aiheuttamaa sisäilmaongelmaa. Näin sanovat homeista ja myrkyllisistä mikrobeista sairastuneet.

Oikeusturvan ajankuva – sunnuntai, syyskuu 09, 2007
Oikeusturvan ajankuva – vuodessa zerosta ykköseksi!
Hyvää perustietoa todellisesta vakuutusturvasta työssään pysyvästi vammautuneilla ja sairastuneille.

Oikeusturvan ajankuva – keskiviikko, maaliskuu 24, 2010
Yhden (1) osakkeen omistajien liike
Yhden osakkeen takaaman äänivallan turvin Sinullakin on mahdollisuus antaa suoraa asiakaspalautetta yhtiökokouksessa vakuutus- ja/tai rakennuskonsernien miljonääreistä muodostuvalle johdolle.

Taloussanomat Outi Pippuri – 19.2.2011 06:02
Peitelläänkö Suomessa sisäilman vaarallisten aineiden haittoja?
(linkki korjattu 17.9.2022 – Kiitos tilanteen huomanneelle ja siitä ilmoittaneelle henkilölle)
Asiantuntija ihmettelee täällä vallitsevaa käsitystä 2-etyyliheksanolin sallituista arvoista sisäilmassa. Esimerkiksi Tanskassa arvot on määritelty huomattavasti Suomea alemmas.

Mediuutiset – Erpo Pakkala, 11.6.2009, 8:22
Kosteusvauriohomeen myrkky lisää tulehdusta
(linkki korjattu 17.9.2022 – Kiitos tilanteen huomanneelle ja siitä ilmoittaneelle henkilölle)
Työterveyslaitoksen tutkijat ovat löytäneet uuden, merkittävän kosteusvauriomikrobeihin liittyvän tulehduksellinen vaikutusmekanismin.

 

Tietoja Suomi 2017 verkosto

Suomi 2017 verkoston mottona 2020-luvulla: "Se mitä ei virallisesti tunnusteta. Sitä ei ole olemassa. Se mitä ei ole virallisesti olemassa. Sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata." Toimimme avoimesti ilman keskusjohtoa. "Me yritämme"-hengessä. Suomessa ja ulkomailla asuen. Elämme tosielämässä kohtaamiemme valuvikojen korjaamisen suhteen, siinä realistisessa näkemyksessä, että kaatuihan se ikuisena pidetty Berliinin muurikin. Toivomme voivamme toimillamme auttaa siinä, ettei nuorempien sukupolvien höplästä vetäminen Suomessakaan enää jatku. Löydät meidät, niin halutessasi: 1. Suomi 2017 verkoston blogista. 2. Suomi 2017 verkoston X:stä (ex-Twitter). 3. Suomi 2017 verkoston Facebookista. 4. Suomi 2017 verkoston Instagramista.
Kategoria(t): "sutki sisko" ja "hyvä veli"-järjestelmät, kansalaisjärjestöt, korporatismi, korruptio, maan tapa, potilasjärjestöt, Suomen ihmisoikeustilanne, vaalirahoitus, vakuutuslääkäri, vakuutusoikeus, yhteiskunta ja sidonnaisuudet Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta artikkeliin: Myös sisäilmamyrkyistä sairastuneet halutaan vaientaa

  1. Reijulaa en itse muista tavanneeni, mutta myrkkyihin kuuluu myös tupakka, josta tiedän muutaman tuntemani henkilön päässeen eroon aikoinaan. Pari kaveriani joutui kauan sitten puhutteluunkin röökauksesta väärässä paikassa.

    Tykkää

  2. 20.6.2012 Saamieni tietojen mukaan ko. Ajankohtaisen kakkosen jakso löytyy Ylen Elävästä arkistosta arkistosta lyhennettynä versiona: http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/homepakolaisen_elamaa_76208.html#media=76219
    – linkki toiminnassa kello 12:15

    ”Homeen tuhoamat rakennukset voivat perusteellisen korjauksen jälkeenkin aiheuttaa ihmisille voimakkaita oireita jopa siinä määrin, että oleskelu sisätiloissa ilman terveyshaittoja on mahdotonta.

    Rakennusten homevauriot kehittyvät yleensä huomaamattomasti ja hitaasti ja ne voivat aiheuttaa ihmisille monenlaisia terveyshaittoja. Jopa sadattuhannet ihmiset herkistyvät päivittäin rakennuksissa eläville mikrobeille.

    Niin sanotut homesairaudet syntyvät, kun kosteusvaurioiden aiheuttamat mikrobikasvustot levittävät sisäilmaan kaasumaisia epäpuhtauksia, joille ihminen voi altistua oleskellessaan rakennuksessa. Homeen vaurioittamissa taloissa on myös todettu olevan ameeboja, jotka voivat lisätä hometalojen bakteerien myrkyllisyyttä.

    Pahimmillaan homesairaudet romuttavat ihmisen terveyden niin, että entistä ammattiaan ei voi enää harjoittaa tai työnteko jatkuu toisissa tiloissa, mutta kaikki työstä kertynyt materiaali ja aineisto pitää hävittää tai uutta asuntoa homeen raunioittaman kodin tilalle on vaikea löytää, koska sisätiloissa oleskeleminen on sairastuneelle tuskallinen kokemus.

    Homesairauksista kärsivät ovat toisinaan kokeneet jääneensä vaille apua. Viranomaisten kykyyn auttaa homeelle altistuneita ei aina uskota. Eikä mikään ihme, sillä avunpyyntöön on saatettu vastata psykiatrisella pakkohoidolla, josta on päässyt pois, kun on tunnustanut kuvitelleensa oireet. Jos homesairaan ainoaksi vaihtoehdoksi jää muuttaa sisätiloista ulos telttaan, voidaan aiheellisesti kysyä, pitäisikö sairastuneen tyytyä tähän?”

    Teksti: Sirpa Jegorow

    Tässä yksi lisäosuma aiheeseen Yle Areenassa:

    Mikä ajaa homepakolaiseksi? (kesto 12 minuuttia – linkki toiminnassa kello 11:22) http://areena.yle.fi/tv/1299804

    ”Homeongelmat kiusaavat päivittäin satoja tuhansia suomalaisia. Vastikään perustetun Homepakolaiset-yhdistyksen puheenjohtaja Katja Pulkkinen joutui jättämään homeisen kotinsa ja asuu nyt teltassa leirintäalueella. Ympäristöministeriön ohjelmapäällikön Juhani Pirisen mukaan homeen saastuttamia taloja ei oikein osata korjata, ja uuttakin rakennetaan liian usein märästyä tavarasta.”

    Tykkää

  3. Vetoa pikaisesti oikean diagnoosinumeron puolesta

    THL pyrkii päättämään tänä vuonna annetaanko monikemikaalioireyhtymään sairastuneille diagnoosinumero. Monella sairaus laukeaa kosteusvauriomyrkyille altistumisen jälkeen ja haittaa elämää huomattavasti. Kyseessä on krooninen, vakava sairaus.

    Viranomaiset puhuvat sisäilmasta vakavasti sairastuneiden kohdalla edelleen marginaalisesta ongelmasta, kuitenkaan perustelematta väitettään minkäänlaisin tutkimuksin. Pientä ihmisryhmää varten tuskin sairautta virallistetaan. Nyt on siis oikea hetki lähettää viestiä omasta sairastumisesta viranomaisille. Sisäilmasairastuneethan eivät usein näy missään tilastoissa, joten ongelma on kokonaan piilossa.

    Lue lisää ja laita tieto eteenpäin, niin halutessasi, omissa verkostoissasi:
    http://homepakolaiset.fi/vetoomus_mcs_sairastuneille_diagnoosinumero.html

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.