Kansanterveys vastaan kansantalous – Koronavirus 0

Vastakkain asettelun rinnalla on tärkeää, että päästään myös isojen asioiden peilaukseen. Eli kuinka, esimerkiksi isot leikkaukset tutkimuslaitosten budjeteissa saattavat ryöpsähtää ennen näkemättömällä voimalla silmiemme eteen, niin kansanterveyden kuin kansantalouden saroilla. On ollut huolestuttavaa huomata, jälleen kerran, että paljon tärkeää tietoa häviää matkalle. Lyhyimmillään Helsingin keskustan ja Helsinki-Vantaan lentokentän sekä satamien ja ministeriöiden välille. Vuonna 2015 samankaltainen ”tietokatkos” tapahtui Tornion rajanylityspaikan ja Helsingin välillä. Noita vuoden 2015 tiedonkulun synnyttämiä ongelmia ratkotaan myös 2020-luvulla.

Kuvakaappauksen lähde on THL:n Ajankohtaista koronaviruksesta – sivusto.

Jättimäisesti suurennettu koronavirus on takiaispallon näköinen. Hajuton, mauton, näkymätön, äänetön ja hengenvaarallinen koronavirus jyllää vuonna 2020 myös Suomessa.

Ei ole kuitenkaan syytä paniikkiin. Koronakriisikin päättyy aikanaan. Uutisvirrat ja varsinkin sosiaalisen median kanavat ovat täynnä erilaista tietoa. Niin lähteiltään kuin esitystavoiltaan. Joten toivottavasti viranomaiset ja tiedotusvälineet jaksavat taklata väitteitä faktoillaan. Niin sanoin kuin kuvin tehostettuina.

Koronaviruksen leviämisen nopeus ja laajuus on yllättänyt kaikki maailman valtakuntien valtiot ja niiden kansalaiset. Rintarottingilla tähän mennessä elvistelleitä valtiopäämiehiä unohtamatta.

Leviäminen on tapahtunut tämän hetkisen tiedon mukaan, koronavirukseen sairastuneiden tai sitä oireettomina kantaneiden henkilöiden välityksellä. Niin ilmatila -, meri – ja maayhteyden kautta liikkuneiden kulkuvälineiden kyydissä.

Näyttää siltä, että tiedonkulussa ja riskiarvioinnissa on tapahtunut suuria virheitä. Ei vaivuta kuitenkin synkkyyteen. Tässä kaikessa pitää nähdä myös uusien mahdollisuuksien siemensäkki.

Tämä Ylen 5.7.2013 ”Suomessa on varauduttu koronaviruksen mahdolliseen leviämiseen” – uutinen on kiertänyt tiheästi linkattuna sosiaalisessa mediassa. Lämmin kiitos tästä uutisesta vinkanneelle henkilölle. Tämän hetkisen tiedon ja varmistusten valossa kyseessä ei ole valeuutinen. Siksi uutinen talteen otettuna ja mobiiliflaijerin muotoon taltioituna. Tässä jutussa toimittaja Jessikka Aro on ollut, ehken tietämättään, elämänsä jutun syrjässä kiinni.

Ylen asiantuntevan toimittajan Jessikka Aron koronavirus 0 – artikkeli vuodelta 2013.


Kiihtyvän syyttelyn sijaan on erittäin tärkeää kuulla, että mihin näin selkeältä vaikuttanut tieto hävisi viranomaisten ”tutkasta” ja miksi? Koronavirushan iskee tämän hetkisen tiedon mukaan armottomasti. Varsin tasa-arvoisesti. Alkaen paljon kontakteja ja fyysisiä tapaamisia omaavien henkilöiden muodostamista verkostoista. Yli puolue-, aate-, arvopohja-, varallisuus- ja ikärajojen säikäyttäen. Siksi koronavirusasia on mitä suurimmassa mittakaavassa yhteinen, kun terve pelko jäytää pikku hiljaa jokaisen mieliä.

Eikä tuossa kaikki.

Tiesululla ja tiedonkululla on tässä koronakriisissä 2019 – 2020 tärkeät roolinsa. Myös yhteiskuntarauhan säilymisen ja kansantalouden pelastamisen kannalta tarkasteltuna. Tässä Suomi 2017 verkoston TOP3 – vinkit koronavirusta koskevien viranomaisohjeistuksien seuraamisessa. Tällä hetkellä:

1.
Terveyden ja Hyvinvoinnin laitos (THL)
Ajankohtaista koronaviruksesta
https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19
Linkki luettu 3.4.2020 kello 18.49

2.
Työterveyslaitos (TTL)
Koronavirus
https://www.ttl.fi/tag/koronavirus/
Linkki luettu 3.4.2020 kello 18.50

3.
Tapaturmavakuutuskeskus (TVK)
Koronaviruksen aiheuttaman sairauden korvaaminen ammattitautina
https://www.tvk.fi/uutiset/koronaviruksen-aiheuttaman-sairauden-korvaaminen-ammattitautina/
Linkki luettu 3.4.2020 kello 18.52

Eikä tuossa vielä kaikki.

Viime päivien koronavirusuutisista on saanut sen käsityksen, että laajaan koronavirustestaukseen ja niiden analysointiin löytyy kyllä Suomessa kapasiteettia. Mutta ei riittäviä henkilöresursseja koronavirustartunnan saaneiden henkilöiden tartuntareittien kartoittamiseen ja (toivottavasti ajan tasalla oleviin) atk-järjestelmiin kirjaamiseen.

Tässä idea vapaaseen käyttöön. Pienellä koulutuksella ja riittävällä rahallisella panostuksella; ongelma on tämän ongelma-alueen osalta ratkaistu. Ensi alkuun etänä tehtävässä työssä. Ison kuvan kokonaisvaltaisen muodostamisen kannalta, erittäin tärkeässä sellaisessa.

Esimerkiksi. Paljon parjatuista puhelinmyyjistä ja heidän esimiehistään löytyy varmasti taitoa, tietoa ja sinnikkyyttä, miten tämä runsaasti henkilötyövoimaa ja muuttuvassa puhelinkontaktitilanteessa tunnelman lukutarkkuutta vaativat alue voidaan hoitaa? IT – alan koulutuksen saaneiden henkilöiden valvoessa tietotekniikan toimivuutta ja tietoturva- asioiden toteutumista.

Lääketieteellisen koulutuksen saaneiden henkilöiden valvoessa kirjausten laaduntarkkailua. Tilastotieteellisen kokemuksen omaavien henkilöiden valvoessa, että raakadatasta jalostuu sellaista tietoa, josta on hyötyä koronakriisin kansanterveydellisen puolen pelastamiseen. Lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä. Kulloisessakin tartuntatautikriisissä tarvittavien henkilöresurssien organisoinnissa kuin tarvittavien suojavarusteiden ennakkohankinnoissa.

Nimittäin. Matkustamisen maailmanlaajuus- ja nopeus ”yllättävät” viranomaiset todennäköisesti erilaisissa tartuntataudeissa jatkossakin. Joten tärkeän tiedon seulontaan ja esillä pitämiseen tarvitaan henkilöitä, jotka voivat toimia riittävillä resursseilla ja toimivaltuuksilla. Yli valtio- ja maanosarajojen.

Jo tehdyistä virheistä on nyt hyvä mahdollisuus oppia. Yhdessä toimien. Rehellisyyteen ja avoimuuteen rakentaen. Vaikka tuo tekeekin erilaisen taustan omaavien ihmisten kesken välillä tiukkaa ja kipeää, niin aina kannattaa yrittää.

Tämän hetkisen tiedon valossa olisi mielenkiintoista kuulla, minkälaisia kokemuksia ja näkemyksiä koronaviruksen synnyttämissä ongelmissa sekä selättämisessä on Australiassa?

* * * *

– Artikkelin linkit toiminnassa, artikkelin julkaisun hetkellä –

 

Tietoja Suomi 2017 verkosto

Suomi 2017 verkoston mottona 2020-luvulla: "Se mitä ei virallisesti tunnusteta. Sitä ei ole olemassa. Se mitä ei ole virallisesti olemassa. Sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata." Toimimme avoimesti ilman keskusjohtoa. "Me yritämme"-hengessä. Suomessa ja ulkomailla asuen. Elämme tosielämässä kohtaamiemme valuvikojen korjaamisen suhteen, siinä realistisessa näkemyksessä, että kaatuihan se ikuisena pidetty Berliinin muurikin. Toivomme voivamme toimillamme auttaa siinä, ettei nuorempien sukupolvien höplästä vetäminen Suomessakaan enää jatku. Löydät meidät, niin halutessasi: 1. Suomi 2017 verkoston blogista. 2. Suomi 2017 verkoston X:stä (ex-Twitter). 3. Suomi 2017 verkoston Facebookista. 4. Suomi 2017 verkoston Instagramista.
Kategoria(t): EU, politiikka, populismi, talouselämä, yhteiskunta ja sidonnaisuudet Avainsana(t): , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.