Aiheen isosta kuvasta kirjoitimme ”Eduskuntavaalit 2023 – Vanhustenhoito Suomessa 1” artikkelissamme. Toivotaan, että nuo useat ja pitkään päättäjien tiedossa olleet ongelmat saadaan ratkaistua. Ja suomalainen vanhustenhoito virkistäytyy nuorempien sukupolvien ohjauksessa, muun muassa Japaniin kelpaavaksi vientituotteeksi uudestaan. Viimeistään 2030-luvulla.
Tässä artikkelissamme nostamme esiin kaksi Ylen Areenalta löytyvää helmeä, jotka valottavat hyvin hoivatyötä tekevien ja sen kohteena tällä hetkellä olevien suomalaisten arkea. Sekä erilaista hoivaa tarvitsevien suomalaisten tunteita ja heidän omaistensa tunnelmia. Kiitos näistä ohjelmista vinkin antaneille henkilöille. Yhdessä olemme ja huomaamme enemmän. Yli ikä- ja varallisuusrajojen.
Ensin kannattaa kuunnella tämä lähihoitaja Tiina Mollbergin Ylen Hämeenlinnan tekemä haastattelu: ”Paljon hyvääkin on tapahtunut, mutta toivon, että elokuva herättäisi ihmisiä näkemään sitä raadollistakin puolta hoitotyöstä”. Haastattelun pituus on 9 minuuttia.
Lähihoitaja Tiina Mollberg on ollut yksi vanhustyöalan rohkeista ongelmien ja ratkaisuehdotuksien esille tuojista. Hänellä on hyvä näkemys hoivatyön isoon kuvaan kuin tosielämän tilanteisiin vanhusten kanssa työskentelystä. Rakentavassa ja ihmisarvoa kunnioittavassa hengessä.

”Hämeenlinnalainen hoitaja on pian ensi-iltaan tulevan dokumenttielokuvan pääosassa.
Susanna Helken ohjaama, Armotonta menoa – hoivatyön lauluja saa ensi-iltansa perjantaina 8. huhtikuuta. Kuvausryhmä seurasi lähihoitaja Tiina Mollbergia kaikkiaan kolmen vuoden ajan. Kati Turtola tapasi Tiina Mollbergin.”
Sitten tuohon Armotonta menoa – Hoivatyön lauluja dokumenttiin, joka on katsottavissa ja kuunneltavissa Yle Areenalla 29.4.2023 asti. Eduskuntavaalien vaalipäivän äänestys tapahtuu sunnuntaina 2.4.2023 kello 9 – 20 välisenä aikana, joten katselun aikaikkuna Yle Areenaan on erinomaisesti asetettu.
Arvoisat suomalaiset, katsokaa tämä punkhenkinen musiikkidokumentti kaikessa rauhassa, yksin kaksin taikka porukassa. Vinkatkaa, niin halutessanne, omille verkostoillenne ja laitetaan nämä hoivatyön ajankuvaa erinomaisesti valaisevan musiikkidokumentin ääni kuulumaan Suomessa.
Suomi 2017 verkoston veikkaus on, että mikäli 500 000 katselukerran raja rikkoutuu, niin suomalaisen hoivatyön tilanteet, niin hyvässä kuin pahassa, tulevat olemaan eduskuntavaalien TOP3 – aiheiden joukossa. Tämän artikkelin julkaisupäivänä katselukerrat näyttävät lukua 78 925.

”Dokumentaarinen lauluelokuva suomalaisen vanhusten hoivan tilasta, hoivatyön tekijöistä ja kokijoista hoivan markkinoilla. KK: Susanna Helke ja Markku Heikkinen. Musiikki: Anna-Mari Kähärä. O: Susanna Helke. T: Road Movies, 2022. Kuvailutulkattu.”
Ylen linkit ovat toiminnassa tämän artikkelin julkaisun hetkellä.
Toivottavasti kaikki tulevien eduskuntavaalien ehdokkaat ennättävät tutustumaan vanhuustyön asiakokonaisuuteen. Jolloin kaikkien puolueiden vaaliehdokkaat pystyvät, niin halutessaan; käymään vaalitapaamisissa tästä aiheesta hyviä keskusteluita äänestäjien kanssa. Ja se tärkein; jos asia ei ole vielä vaaliehdokkaalle omakohtaisesti tuttu, niin hänen kannattaa tehdä muistiinpanoja itselleen. Kirjoittamalla tai nauhoittamalla omaan henkilökohtaiseen vaaliarkistoon. Jonka jälkeen vaaliehdokkaan on helpompi edetä saatuja tietoja sulatellen, purkaen ja ydinpointit omille kuvallisen ja sanallisen ilmaisun blogeihin esiin nostaen. Niin hoivatyön ongelmakohdista kuin aiheen omakohtaisesti tuntevien äänestäjien kertomista hyvistä puolista ja ratkaisuehdotuksista huonoksi koettuihin käytäntöihin. Myös vaaliehdokkaan omat näkemykset ja mahdolliset lupaukset rohkeasti esiin tuoden.
Eikä tuossa kaikki.
Se, mitä nuorempienkin sukupolvien kannattaa seurata ja toivoa on se, etteivät vuoden 2019 tapahtumat vanhustenhoidossa enää jatkuisi ja toistuisi.
Jolloin nuorempienkin sukupolvien kiinnostus raskaaseen, mutta yhteiskuntarauhan kannalta erittäin tärkeään hoivatyöhön kasvaisi, kun resurssit, toimintatavat, työn johtaminen, työturvallisuus ja hoivatyötä tekevien palkkaukset on saatu 2030-luvun alkuun mennessä kuntoon. Hoivatyön alibudjetointien korjauksesta lienee helpoin aloittaa?
Eikä tuossa vielä kaikki.
Yhteiskuntarauhan kannalta katsottuna on tärkeää muistaa se, että erilaisella omistuspohjalla toimivien hoivatyön yritysten osakeomistusten läpinäkyvyys paranee. Kuten verotusneuvos Markku Hirvonen aikanaan tarkkanäköisesti vinkkasi. Tuo avoimuus lisää luottamusta yhteisten asioiden hoitoon ja julkisen vallankäyttöön Suomessa, kun tiedetään ketkä lobbarit, virkamiehet ja politiikan toimijat lähipiiriensä kanssa omistavat osuuksia hoivayrityksistä.
* * * *
– Artikkelin linkit toiminnassa, artikkelin julkaisun hetkellä –