Kuntavaalit 2021 – Äänestysprosentti ja nukkuvat

Tässä bloggauksessa puolueiden osuudet kuntavaaleissa 2021, perinteisten vertailulukujen rinnalla, toteutuneen äänestysprosentin (55,1%) mukaan totuusleikkuroituina. Lukujen valossa kyseessä on puolueiden kannatusprosenttien virallinen todellisuus vs. todellinen todellisuus, valtakunnan tasolla tarkasteltuna.

”Heikko äänestysprosentti ei ole äänestäjien syy” – Iltalehti 15.6.2021

Lähteenä mobiiliflaijerin laskennassa on käytetty Ylen tulospalvelua osoitteessa:
https://vaalit.yle.fi/kv2021/fi
Linkki luettu 16.6.2021

Kuntavaalien 2021 äänestysprosentiksi jäi siis 55,1 % ja nukkuvien puolueen kooksi muodostui alla olevan laskelman mukaisesti yli 2 miljoonaa äänestäjää. Se on pienen väkiluvun maassa paljon.

Äänioikeutettuja oli 4 460 299 –  Hylätyt äänet 13 100 – Hyväksytyt äänet 2 443 177
erotus on
Nukkuvien puolue 2 004 022 äänioikeutettua!
(= 44,9 %:a äänioikeutetuista)

Uutistietojen mukaan alhainen äänestysprosentti alkaa huolestuttamaan myös eduskuntapuolueiden johtajia, puoluevirkailijoita, viranomaisia, tutkijoita ja tiedotusvälineiden edustajia. Eurovaalien 2019 alhainen äänestysprosenttiluku 42,7 lähestyykin nyt vauhdilla.

Mikäli pitkään eri hallitusten ja eduskuntien työstettävänä ollut maakunta- ja soteuudistus viimeinkin tänä vuonna jossain muodossa onnistuu, niin edessä ovat maakuntavaalit 2022! Joten äänestysprosentin pitämisessä yli 50 prosentin riittää haastetta, koska on epäselvää, mihin äänestäminen lopulta vaikuttaa, jos pääehdokkaina ovat taas ne tutut puolueet, ministerit, kansanedustajat, mepit ja virkamiehet sekä heidän taustoillaan vaikuttavat On Sovittu Että (OSE) – tyyppiset, puolueiden ekosysteemeihin ankkuroidut etujärjestöt.

Onkin hyvä aika toistaa, taas kerran vanha kysymys, että voisiko Suomessa vaaligalluppien ja vaalitulosten totuusleikkurointi tuoda vipinää vaaleihin? Eli tulokset esitettäisiin myös vaaleja edeltävissä vaaligallupeissa edellisten vaalien äänestysprosenttiin totuusleikkuroituina. Tai siihen yleiseen 35 – 40 prosenttialueeseen totuusleikkuroituina, jotka eivät gallupeissa halua tai osaa kertoa puoluekantaansa.

Aihetta on käsitelty laajemmin 13-osaisessa Totuusleikkurointi – artikkelisarjassa.

Tässä linkissä Helsingin Sanomien kuntavaalien 4.4.2017 gallup-luvut totuusleikkuroituina vuoden 2012 kuntavaalien äänestysprosenttiin.

Nythän galluppeja käytetään, vaalien lähestyessä, härskisti sen osoittamiseen, että vaalien kärkipaikat ovat ikään kuin jo jaetut. Kuitenkin jo 200 000 nukkuvan äänestämään lähteminen saattaa sekoittaa kärkipaikat täysin. 500 000 äänestämään heräävästä nukkuvasta puhumattakaan.

Tärkeintä on, että tämä avoin totuusleikkurointi idea leviää vapaaseen kehittelyyn ja paranteluun. Esimerkiksi myös niin, että kuntavaalien vahvistettujen tulosten taulukoinnissa näkyy myös kunkin puolueen saamat vahvistetut kokonaisäänimäärät ja niiden prosenttiosuus annetuista äänistä.

Näin saataisiin paremmin näkyviin, kuinka isoilla tai pienillä äänimäärillä ja kannatusprosenteilla Suomea todellisuudessa hallitaan. Samalla, kun nukkuvien puolueen edustajat voivat miettiä tahoillaan sitä, että josko sitä sittenkin lähtisi äänestämään. Vaihtoehtojahan suomalaiselta puoluekartalta löytyy äänestäjille ihan kiitettävästi.

Toki pienpuolueiden tunnetuksi tekemisessä tarvitaan valtakunnallisten tiedotusvälineiden apua. Myös siinä, että vaaleihin ehdokkaita asettavat puolueet ja ryhmät saavat itsensä tunnetuksi tekemisessä eri vaalitenteissä tasapuolisemmin, niin ruutuaikaa kuin palstatilaa.

Kansanvaltahan ei voi toimia, jos kansa ei tiedä.

Toisaalta näyttää siltä, että kärkipuolueet eivät halua hirveän isoa äänestysaktiivisuuden nousua, koska silloin niiden valta-asetelmat saattavat mennä täysin sekaisin. Varsinkin, jos äänestämään lähtee nukkuvista 5-15 prosentin osuus, jonka äänestyskäyttäytymisestä valtakunnan eri alueilla, valtaa pitävillä isoilla puolueilla ei ole aiempaa tilastotietoa.

Seuraavia eduskuntavaaleja varten on tärkeää saada aikaiseksi sellainen tilanne, että äänestäjät tietävät hyvissä ajoin etukäteen sen, minkälaiselle politiikalle valtakirjansa antavat. Nythän esimerkiksi perussuomalaiset ovat taitavia kehittämään kohderyhmiensä äänestämiselle sisäänvetotuotteita, mutta hallitukseen päästyään perussuomalaiset toimivat aivan toisin. Kuten nähtiin keskustan ja kokoomuksen kanssa, hallituksessa toimimisesta vuosina 2015 -2019.

Joten, mikseivät puolueet voi Suomessakin ilmoittaa jo ennen vaaleja, että minkälaisen puoluekoalition kanssa, miten toimien ja miksi, ovat valmiita kunkin eduskuntavaalikerran jälkeen toimimaan? Sekä se tärkein, minkälaisella ohjelmalla?

Vai tulisiko esimerkiksi demareiden, vihreiden ja vasemmistoliiton lyödä puolueina hynttyyt pysyvästi yhteen? Tai esimerkiksi kokoomuksen, keskustan ja rkp:n?

Myös päättäjiemme kaksois -, kolmois – ja nelosroolit tulee saada pitkäkestoiseen päivänvaloon, jolloin luottamus poliittista järjestelmäämme kohtaan lähtee jossain vaiheessa paranemaan. Ellei tuo ole mahdollista, niin näin 2020-luvun alussa on hyvä miettiä sitä, että tulisiko samojen henkilöiden toimiminen, samaan aikaan eri organisaatioiden päättäjinä laillistaa?

Eikä tuossa kaikki.

Tiesitkö jo tämän? Nukkuvien puoluerekisteröintiin tähtäävä nimien keräys on käynnissä oikeusministeriössä (17.03.2021 – 16.03.2022).

Nukkuvien puolue – Nukkuvat, heräävät, liikkuvat, sitoutumattomat ry
https://puoluerekisteri.fi/puolue/22
Linkki luettu 16.6.2021

Käy tutustumassa ja allekirjoittamassa, jos nukkuvien hereille saamiseen tähtäävä puoluehanke tuntuu hyvältä.

Tilanne on tätä kirjoitettaessa, että vasta 134 kannatusilmoitusta eli allekirjoitusta, on tarvittavasta 5 000 kannatusilmoituksesta kasassa. Joten myös Sinun tukeasi tarvitaan.

Eikä tuossa vielä kaikki.

Jos käytössäsi ovat vahvaan tunnistautumiseen tarvittavat pankkitunnukset, niin voit tehdä kannatusilmoituksesi allekirjoituksen tuon yllä olevan linkin kautta sähköisesti. Suit-sait-sukkelaan.

* * * *

– Artikkelin linkit toiminnassa, artikkelin julkaisun hetkellä –

Tietoja Suomi 2017 verkosto

Suomi 2017 verkoston mottona 2020-luvulla: "Se mitä ei virallisesti tunnusteta. Sitä ei ole olemassa. Se mitä ei ole virallisesti olemassa. Sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata." Toimimme avoimesti ilman keskusjohtoa. "Me yritämme"-hengessä. Suomessa ja ulkomailla asuen. Elämme tosielämässä kohtaamiemme valuvikojen korjaamisen suhteen, siinä realistisessa näkemyksessä, että kaatuihan se ikuisena pidetty Berliinin muurikin. Toivomme voivamme toimillamme auttaa siinä, ettei nuorempien sukupolvien höplästä vetäminen Suomessakaan enää jatku. Löydät meidät, niin halutessasi: 1. Suomi 2017 verkoston blogista. 2. Suomi 2017 verkoston Twitteristä. 3. Suomi 2017 verkoston Facebookista. 4. Suomi 2017 verkoston Instagramista.
Kategoria(t): maan tapa, politiikka Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.