Jarrutuskeskustelun jarrutusjäljet

Aika näyttää minkälaiset jarrutusjäljet poliittisten peliliikkeiden pelikirjaan ja -kentille jää, kun eduskunta on saanut äänestää EU:n elvytys- ja elpymispaketista > elvytys- ja elpymisvälineestä > elvytys- ja elpymisrahastosta. Ainakin noin monella erilaisella nimellä, tuo ensimmäinen 750 miljardin euron tukipaketti on tullut uutisvirroissa vastaan.

Tätä kirjoitettaessa EU:n omien varojen päätöksen hyväksymisestä käyty (jarrutus)keskustelu eduskunnassa on päättynyt 15.5.2021 aamuyöllä. Äänestyksen päivämäärää ei ole vielä vahvistettu. Eikä myöskään sitä, että onko perussuomalaisten poliittisessa pelikirjassa, jokin laillinen kikka käyttämättä. Ja jos on, niin milloin se mahdollisesti käytetään.

Käyty jarrutuskeskustelu saattaa jälkiseuraamuksineen eli jarrutusjälkien pituuden mittaamisen ja arvioinnin jälkeen johtaa siihen, että saamme suomalaisina tietää omasta EY-, EU- ja eurolähihistoriasta entistä tarkemmin. Kuten. Onko eduskuntaa harhautettu aiemminkin?

Näinkö viekkaasti suomalaiset ja Suomi vietiin euroon?

Sitten nykyaikaan. Kyse ensimmäisessä yhteisvastuullisesti kustannettavassa, 750 miljardin euron tukipaketissa on viralliselta nimeltään tästä kokonaisuudesta:

2. Hallituksen esitys eduskunnalle Euroopan unionin omien varojen järjestelmästä annetun neuvoston päätöksen (EU, Euratom) 2020/2053 hyväksymisestä

Hallituksen esitys HE 260/2020 vp,
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/HallituksenEsitys/Sivut/HE_260+2020.aspx
Valtiovarainvaliokunnan mietintö
VaVM 4/2021 vp,
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mietinto/Sivut/VaVM_4+2021.aspx

Ainoa käsittely
(mietintöön sisältyy kaksi vastalausetta, joissa hylkäysehdotuksia ja lausumaehdotuksia)

Lähde: Eduskunnan internet – sivusto

Asian käsittelyyn liittyvää ja poliittisen pelikirjan mukaista jarrutuskeskustelua käytiin perussuomalaisten johdolla.

Kyseessä ensimmäisessä yhteisvastuullisessa elpymispakettihankkeessa on perussuomalaisten mielestä Euroopan unionin toimivallan kasvattamisesta ja kansallisen pienentämisestä.

Perussuomalaisten sitkeyden taustalla on ainakin nämä viisi asiaa:
1. Perussuomalaiset pelkäävät, että eduskuntaa ja suomalaisia ollaan taas kerran harhauttamassa.

Eduskunta hylkäsi 11.5.2021 elpymispakettikansanäänestystä ajavan kansalaisaloitteen äänin 128 – 43. Perustuslakivaliokunnan (PeV)) päätösehdotus täysistunnolle oli, että eduskunta hylkää kansalaisaloitteen.

PeV:n mietintöön sisältyi kolmen perussuomalaisen kansanedustajan allekirjoittama vastalause.

Valiokunnan mietintö PeVM 10/2021 vp KAA 6/2020 vp Perustuslakivaliokunta
Kansanäänestyksen järjestäminen EU:n elpymispaketista
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mietinto/Sivut/PeVM_10+2021.aspx

2. Oman kannattajakunnan tyytyväisenä pitäminen, koska kuntavaalit 2021 ovat ovella ja eduskuntavaalit 2023 lähestyvät koko ajan.

Perussuomalaisilla on ehkä parhaiten muistissa se, että perustuslakiin tehdyt ”uudistukset” (HE 60/2010 ja LJL 3/2011) mahdollistavat Suomen täysivaltaisuuden kannalta merkittävät toimivallan luovutukset ja nopeatkin juoksutukset.

Joten nyt eduskunnan käsittelyssä oleva HE 262/2021 halutaan perussuomalaisten toimesta kaataa, että täysivaltaisuuden kannalta merkittävää toimivaltaa, kuten budjettivalta ja verotusoikeus, ei siirry vain pienin jarrutusjäljin Suomesta pois.

3. Uutistietojen mukaan puolueiksi, oikeusministeriön ylläpitämää puoluerekisteriin pyrkii parhaillaan yhdistyksiä, joista on uutisoitu tulevan myös kilpailija tai kilpailijoita perussuomalaisten oikealle puolelle.

4. Sosiaalista mediaa varten perussuomalaiset ovat saaneet uskomattoman ison varaston aineistoa, jota tullaan varmasti näkemään ja kuulemaan eri muotoihin jalostettuina.

5. Vihreiden ekosysteemiin kuuluvan Rosa Meriläisen ”Impotentista itsenäisyydestä pitäisi harppoa toimintakykyiseen liittovaltioon” kolumni Helsingin Sanomissa 11.5.2021. Jonka ajoitus ja otsikointi vaikuttavat vielä pitkään Suomen itsenäisyyttä arvostavien mielissä ja keskuudessa.

Eikä tuossa kaikki.

Yllättävää huomata, että Etelä-Euroopan mailta rakenteellisia korjauksia vaativat perussuomalaiset eivät käyttäneet hallinnassaan olevaa mahdollisuutta käynnistää kuntavaaleista 2021 Suomen rakenteellisten korjausten aaltoa.

Eikä tuossa vielä kaikki.

Yli miljoonaa äänestäjää, vuoden 2015 eduskuntavaaleissa, kutkutelleet lupaukset vakuutusoikeus- ja vakuutuslääkärijärjestelmien korjaamiseksi, päättyivät perussuomalaistenkin osalta, törmäykseen Suomen sisäisiin Berliinin muureihin.

Persutkin tekivät vain vihreät. Vaan eihän sitä koskaan tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja uskaltavatko PersVers 2 tehdä irtioton kantaiseistään ja – äideistään?

Lopuksi.

Ilman sosiaalisen median avaamia mahdollisuuksia, moni EY-, EU- ja eurolähihistoriamme tapahtumista olisi tiedossamme vain hiljaisen sähköauton pakoputkinäkymän aukon osalta. Ennen kuin seuraava ”On Sovittu Että” – tyyppinen, Suomeen ja suomalaisiin kohdistuva EU-integraation kiihdytysvaihe taas käynnistyy. Tai on itse asiassa koko ajan käynnissä.

Nyt sentään paljon parjattujen PersVers 2 – perussuomalaisten toimien ansiosta, näkyviin jää; vauhdikkaasti pomppineen jarrutuskeskustelun jäljiltä jarrutusjälkiä eduskunnan avoimiin arkistoihin. Joista riittää paljon ammennettavaa nykyisille ja tuleville sukupolville.

Esimerkiksi osoitteessa:
https://verkkolahetys.eduskunta.fi/fi
> Täysistunto 13.5.2021 kello 18.50 (yhteisaika 32 tuntia 35 minuuttia)
– pidettyjä puheenvuoroja 285

Tekstiksi puretut puheenvuorot ilmestyvät eduskunnan internet – sivuille
Valtiopäiväasiat ja –asiakirjat > Täysistuntojen pöytäkirjat – osioon.

* * * *

– Artikkelin linkit toiminnassa, artikkelin julkaisun hetkellä –

Tietoja Suomi 2017 verkosto

Suomi 2017 verkoston mottona 2020-luvulla: "Se mitä ei virallisesti tunnusteta. Sitä ei ole olemassa. Se mitä ei ole virallisesti olemassa. Sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata." Toimimme avoimesti ilman keskusjohtoa. "Me yritämme"-hengessä. Suomessa ja ulkomailla asuen. Elämme tosielämässä kohtaamiemme valuvikojen korjaamisen suhteen, siinä realistisessa näkemyksessä, että kaatuihan se ikuisena pidetty Berliinin muurikin. Toivomme voivamme toimillamme auttaa siinä, ettei nuorempien sukupolvien höplästä vetäminen Suomessakaan enää jatku. Löydät meidät, niin halutessasi: 1. Suomi 2017 verkoston blogista. 2. Suomi 2017 verkoston Twitteristä. 3. Suomi 2017 verkoston Facebookista. 4. Suomi 2017 verkoston Instagramista.
Kategoria(t): EU, eurokupla, korruptio, Perustuslaki, politiikka, populismi, talouselämä, vaalirahoitus, yhteiskunta ja sidonnaisuudet Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.