Kenellä Suomessa on todellinen valta? Mihin lakiin tai sopimukseen perustuen?
Tässä sarjassa esittelemme kolme kirjaa, joiden avulla yhä useampi suomalainen voi halutessaan päästä paremmin kärryille siitä, miten isoksi on kasvanut ero; virallisen todellisuuden ja todellisen todellisuuden välillä?
Tässä sarjassa esittelemämme kirjat löytyvät luettaviksi hyvin varastetuista kirjastoista, kirjakaupoista ja antikvaareista. Kirjat käsittelevät hyvin aiheita, joita koulujen oppikirjoissa ja yliopistojen luennoilla ei käsitellä. Ainakaan vielä ja tarvittavan isoilla painotuksilla.
Kirjat osoittavat hyvin sen, että kyse ei ole pelkästään puolue- ja vaalirahoituksesta. Vaan myös henkilöiden välisistä ihmissuhteista, joiden tärkein perusta on rahan lisäksi luottamus. Lobbarirekisteri tuo toteutuessaan pienen helpotuksen läpinäkymättömyyden ongelmaan, kun puhutaan lobbauksesta, vaikuttajaviestinnästä tai vaalivaikuttamisesta.
Suomalainen erikoisuus on ollut vuosikymmenten ajan se, että lobbarijärjestelmä on integroitu poliittiseen päätöksentekojärjestelmään ilman, että mikään eduskuntapuolueista on uskaltanut kapinoida vallitsevaa tilannetta vastaan. Mutta ilmassa saattaa väreillä halua todellisiin korjauksiin, mutta se edellyttää kaikkien vallitsevien aate- ja arvopohjien tuomista päivänvaloon.
Nämä kolme vallankäytön isoa kuvaa käsittelevää kirjaa ovat ilmestyneet vuosina 2014, 2017 ja 2018, mutta tässä järjestyksessä luettuina piirtävät hyytävän tarkan ison kuvan, tuosta suomalaisesta ja mafiamaisen rakenteen omaavasta On Sovittu Että (OSE) – järjestelmästä, joka toimii esimerkiksi lakisääteisten vakuutusten ja sosiaaliturvan alueilla.
Kyse on samalla finanssifasismin tunnusmerkit täyttävästä ja miljardien eurojen liiketoiminta-alueesta, joka perustuu julkisen vallankäyttöön; valtaosin yksityisesti omistetuissa yhtiöissä.
Tässä sarjan ensimmäisessä jaksossa annamme lukusuosituksen; Ylessä pitkään toimittajana olleen, Seppo Konttisen ”Lakien synty” – kirjasta. Vaikka kirja on ilmestynyt vuonna 2014, niin sen sisältö on mitä ajankohtaisin myös vuonna 2019.
”Seppo Konttinen: Lakien synty”
Lainsäädäntö 25.11.2014 klo 16:05
Juha Pikkarainen
Kirjoittaja on kemijärveläinen kirjallisuuden harrastaja
– –
”Suomalaisten on aivan turha syytellä EU:a lobbarien ylivallasta tai kansanvallan hyljeksimisestä.
Kyllä me aivan itse olemme sallineet vallan liukumisen pois kansalta ja sen edustajaksi valtiopäiville kokoontuneelta eduskunnalta.
Tähän kehitykseen ovat viimeisen reilun 20 vuoden aikana osallistuneet kaikki Suomen eduskuntapuolueet laidasta laitaan. Yksikään puolue ei voi vetäytyä vastuusta.”
Lue lisää Yle Uutiset osoitteessa:
https://yle.fi/uutiset/3-7643966
Linkki luettu 11.3.2019
Kustantajan, kustannusosakeyhtiö Siltalan sivuilla ”Lakien synty” -kirjasta kerrotaan muun muassa seuraavaa:
”Perustuslain mukaan lainsäädäntövaltaa Suomessa käyttää eduskunta. Seppo Konttinen paljastaa kirjassaan kovien esimerkkien avulla, kuinka lait syntyvät demokraattisen kontrollin ulottumattomissa hämärissä työryhmissä ja toimikunnissa. Näiden neuvostojen kokoonpanoilla varmistetaan etukäteen uusien lakien sisältö. Eduskunnasta on tullut suuri pykälien kirjaamo ja kansanedustajista tahdottomia napinpainajia.
Kaikenkarvaiset selvitysmiehet, konsultit, lobbarit ja poliittisin perustein nimitetyt virkamiehet kirjoittavat lakeja omien ja taustaryhmiensä etujen ajamista silmällä pitäen. Samalla kansanvalta on saanut tappotuomion.
Kirjan lukija pääsee kurkistamaan lainsäädäntövallan salatun eliitin toimintatapoihin, etuihin ja palkitsemisjärjestelmiin, joista ei ole aikaisemmin hiiskuttu ulkopuolisille.
Kirjassa yritysmaailman ja etujärjestövallan valiojoukkoon kuuluvat Björn Wahlroos ja Lasse Laatunen. Mihin perustuu heidän valtansa lakien valmistelussa?”
Aika näyttää. Päteekö tämä seuraava sanonta myös eduskuntavaalien ja EU – vaalien 2019 jälkeen?
Erityisavustajat, pääministerit, ministerit, kansanedustajat ja mepit vaihtuvat. Johtavat virkamiehet ja lobbarit sekä päätoimittajat ja luottotoimittajat pysyvät.
Hyvän vihjeen todellisen vallan käyttäjistä Suomessa; antoi hyväveli – ja sutkisiskojärjestelmissä pitkään luovinut, nyt jo eläkkeellä oleva iso johtaja:
”Kaikki tuntui liittyvän kaikkeen, mikä tietysti kavensi normaalin parlamentaarisen politiikan siivua huomattavasti.” Lähde: Tapani Kahrin 80-vuotishaastattelu ”33 vuotta Eteläranta kympissä” – Helsingin Sanomat 8.5.2018, sivu B 1
* * * *
– Artikkelin linkit toiminnassa artikkelin julkaisun hetkellä –