Toimittaja. Sivutyö. Eturistiriita.

Iltalehti kirjoitti 6.3.2019 mielenkiintoisen tilannekuvakatsauksen HUOM! yhden toimittajan sivutöistä. Siihen se olisikin ehken jäänytkin, mutta onneksemme Helsingin jatkaa; 10.3.2019 paperilehdessään, koko sivun ”Läpinäkyvyyttä journalistien sivutöihin” – artikkelilla.

Mikseivät oikeusministerin vaalirahoittajat kiinnosta mediaa?

Keskustelun avaus toimittajien mahdollisista sivutöistä on erittäin tervetullut, joten toivottavasti kuulemme aiheesta lisää. Etenkin niin kutsuttujen luotto – ja päätoimittajien pää- ja sivutoimien osalta. Kuka vielä muistaa niin sanottuun Vanhasen listaan liittyvän kohun? Kyse oli henkilöistä, jotka osallistuivat 2.2.2009 Finlandia-talolla Helsingissä järjestettyyn “Suomen EU-politiikan tahtotila 2010-luvulla” – seminaariin. Osallistujatiedot pyrittiin ensin aggressiivisesti salaamaan.

Ja niin kuin ehkä olet jo saattanut huomata. Mitään kohua, tuosta osallistujatietojen pimittämisestä ei koskaan syntynyt, koska aiheesta ei julkaistu ollenkaan uutisia! Mutta tuo korkeimman hallinto-oikeuden päätös saattaa auttaa seuraavia sukupolvia, jotka yrittävät selvittää keitä osallistui tähän vuonna 2017 pidettyyn, Suomea ja suomalaisia koskevaan EU – asioiden linjaustilaisuuteen ja mitä tilaisuudessa EU – asioiden suhteen sovittiin?

”Tilaisuus järjestetään EK:n, FinUnionsin ja Euroopan komission Suomen edustuston yhteistyössä. Tilaisuuteen osallistuminen kutsulla ja ainoastaan ennakkoilmoittautumalla. Osallistujamäärä on rajattu. Pyydämme esittämään henkilöllisyyden tilaisuuteen saapumisen yhteydessä.” Lähde: Elinkeinoelämän keskusliitto – ” Millaisen EU:n haluamme? – Muuttuva unioni ja sen uudet ytimet – 11.10.2017.”

Erittäin mielenkiintoiseksi aiheen tekee, että tilaisuuden moderaattorina toimi toimittaja Kirsi Heikel Yleltä. Vaikka hän on nyt sivutöidensä takia kohun keskellä niin, Ylen toimitusten johtohenkilöiltä voitaneen kysyä; tässä kohtaa edes vaivihkaa, että montako uutista verorahoitteisesti pyörivä Yle teki tuosta yllä mainitusta ja alla olevasta mobiiliflaijerista löytyvästä; yhteiskunnallisesti erittäin tärkeästä EU – tilaisuudesta?

Voidaanko luotto- ja päätoimittajien eturistiriitatilanteita koskaan poistaa?

”Ongelmallisina pidetään esimerkiksi poliittisten puolueiden tai etujärjestöjen tilaisuuksia tai tapahtumia, joiden suoranaisena tarkoituksena on ulkopuolisen yritystoiminnan tai tuotteen menekin edistäminen.” Lähde: Helsingin Sanomat 10.3.2019 – Läpinäkyvyyttä journalistien sivutöihin – Printtilehti sivu C 4

Joten toivottavasti kuulemme aiheesta lisää. Paljon lisää. Varsinkin etujärjestöjen osalta.

Vaalihymiö.

Eikä tuossa kaikki.

11.10.2017 EU – tilaisuuden järjestäjät olivat Elinkeinoelämän keskusliitto (EK), FinUnions ja Euroopan komission Suomen edustusto. Joten ihmetyttää mihin tarvittiin järjestäjien ulkopuolista moderaattoria, koska monen ison yrityksen, EU-komission, ministeriön ja etujärjestön palveluksessa on entistä enemmän; erittäin vahvan journalistitaustan omaavia henkilöitä palkkatöissä.

Joten mihin ja miksi tarvitaan; erilaisten poliittisten tilaisuuksien vetämiseen toimittajien apua? Varsinkin, jos vastaavanlaisia ammattilaisia löytyy järjestävän tahon omilta palkkalistoilta.

Onko niin, että ulkopuolelta ostetun tunnetun toimittajan valjastaminen; vahvan poliittisen agendan omaavan tilaisuuden vetäjäksi; saa kohti EU-liittovaltiota tähtäävän EU – tilaisuuden näyttämään neutraalilta ulkopuolisin silmin tarkasteltuna?

Tiesitkö jo tämän?

”FinUnions on suomalaisten palkansaajakeskusjärjestöjen SAK:n ja STTK:n sekä akavalaisen neuvottelujärjestön, Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n, yhteinen edustusto Brysselissä.” Lähde: Finunions internet – sivusto.

Eikä tuossa vielä kaikki.

Miksi päätoimittajien erilaisista suhteista on tärkeää tietää enemmän?

Tässä poiminta erittäin vaikutusvaltaisen lobbausjärjestön; Elinkeinoelämän valtuuskunnan eli Evan uuden johtajan Emilia Kullaksen puolisosta.

”Naimisissa Kauppalehden päätoimittajan Arno Ahosniemen kanssa” Lähde: HS 21.2.2019 – ”Talouslehdestä aidan toiselle puolen” – Printtilehti sivu A 28.

Eikä tuossa mitään.

Aiemmin Evan johtajana toiminut Matti Apunen oli päätoimittajana Aamulehdessä 1998 – 2010 ja Imagessa 1997 – 1998.

Suomen toinen EU-puheenjohtajakausi käynnistyy 1.7.2019.  Kuka muistaa vielä tämän päätavoitteen, Suomen ensimmäiseltä EU – puheenjohtajakaudelta 2006? Suomen EU-puheenjohtajakauden tavoitteena avoin ja tehokas unioni.

Nyt olisikin erittäin tärkeää, että saamme tietää kuinka nuo vuoden 2006 tavoitteet onnistuivat ja jalkautettiin tosielämän tilanteisiin?

Varsinkin, jos luotto- ja päätoimittajat päättävät edelleen siitä, mistä ennen vaaleja kussakin mediassa puhutaan.

Toinen vaalihymiö.

* * * *

– Artikkelin linkit toiminnassa; artikkelin julkaisun hetkellä –

 

 

 

Tietoja Suomi 2017 - Suomi 2025?

Vuonna 2017 Suomi täytti 100 vuotta. Tässä pienen ihmisen näkökulmasta kirjoitetussa blogissani; pyrin myös vuoden 2017 jälkeen valottamaan lähihistoriamme ja nykyhetken mustia aukkoja. Ruohonjuuritasolta yhteiskunnallista tilannekuvaa esiin pukaten. Ja väliin pieneltäkin vaikuttavia tapahtumia isoon kuvaan lukiten. Jos haluamme todellisia parannuksia tähän Suomeen; jossa nyt elämme, niin jottain tarttis varmaankin tehrä? Mieluiten yhdessä toimien. Yli ikä - ja varallisuusrajojen. Tuleva aika, Suomi vuonna 2025; jää vielä hämärän peittoon. Toivottavasti entistä elämänmyönteisempään otteeseen itse kunkin tosielämässä; päästään kiinni jo huomenna. Kansanvaltahan ei voi toimia, jos kansa ei tiedä. Vain yhdessä toimien voimme olla, huomata ja vaikuttaa enemmän. Vaikka monesta asiasta eri mieltä oltaisiinkin. Muuten taitaa käydä niin, että Albaniakin hurauttaa entistä kovemmalla vauhdilla Suomen ohi. Joten toivottavasti nuoremman polven päättäjämme ovat nyt tosielämän tapahtumista ja sisäisistä apparatsikeista paremmin kärryillä. Vastakkain ovat jatkossakin virallinen todellisuus ja todellinen todellisuus. Sekä se, että kuinka isoksi päättäjämme uskaltavat antaa tuon eron kasvaa.
Kategoria(t): "sutki sisko" ja "hyvä veli"-järjestelmät, EU, maan tapa, mediasensuuri, talouselämä, vaalirahoitus, yhteiskunta ja sidonnaisuudet Avainsana(t): , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.