Ensimmäinen vakuutusalaa koskeva kansalaisaloite

Tänään 14.2.2019 eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta (StV) sai valmiiksi mietintönsä kansalaisaloitteesta, joka koski tapaturmalakia ja vakuutuslääkäreitä. Se oli samalla ensimmäinen eduskunnan käsittelyyn edennyt kansalaisaloite, jossa vastapuolena on miljardien eurojen liiketoimintaa; julkisen vallankäytön velvoitteiden alla, pyörittävä vakuutusala, joka taas on valtaosin yksityisessä omistuksessa. Hymiö.

Vaikka kansalaisaloitteen käsittelyn lopputulos ei ollut ihan niin suotuisa vakuutettujen ja potilaiden kannalta katsottuna kuin ehken toivottiin, niin ei kannata vaipua synkkyyteen. Nimittäin valiokunnan mietintö ja lausumaehdotus takaavat sen, että kansalaisaloitteen esille nostamat ongelmakohdat ovat nyt nousseet pitkäkestoiseen päivänvaloon.

Yritetään yhdessä saada vastaukset näihin mobiiliflaijerin kolmeen avainkysymykseen, joihin ei kukaan omavalvonnan hyväksynyt päättäjämme tunnu uskaltavan tai osaavan vastata. Näin saamme yhdessä tietää, kenellä todellinen valta näissä asioissa on?

”On Sovittu Että” – omavalvontaan perustuva sosiaalivakuutusjärjestelmämme!

Koska ensimmäisellä vakuutusalaa koskettavalla ja eduskuntaan edenneellä kansalaisaloitteella on ollut myönteinen toimintavaikutus päättäjiimme päin niin, niin oletko Sinä jo allekirjoittanut ”Vakuutusoikeuden lakkauttaminen” – kansalaisaloitteen? Allekirjoituksia on tällä hetkellä 2 344 kappaletta. joten Sinunkin apuasi tarvitaan. Hymiö.

Vakuutusoikeudesta löytyy laillisuusvalvojien erinomaisia huomioita ja kannanottoja. Ainakin vuodesta1996 alkaen, mutta korjaukset eivät vielä ole vakuutusoikeudessa käytössä. Joten tuon kansalaisaloitteen käsittelylle on olemassa erittäin vahvat perusteet.

On hyvä muista seuraava. Se mitä ei virallisesti tunnusteta. Sitä ei ole olemassa. Se mitä ei ole virallisesti olemassa, sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata.

Sitten KAA 4/2018 vp eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan käsittelyyn. Vaikka ison salin äänestyksessä hallitusenemmistöllä on valta ja voima kaataa valiokunnan lausumaehdotus, niin nämä seuraavassa mobiiliflaijerissa mainitut asiakirjat ja kannanotot (= liitteet) ovat tulleet valiokunnan käsittelyn jälkeen julkisiksi. Jos joku löytää tai tietää toimivat linkit näihin tietoihin, niin vinkkiä voi laittaa esimerkiksi tämän artikkelin kommenttiosioon. Kiitos.

Näiden asiakirjojen avulla saamme yhteisen ison kuvan tarkemmaksi.

Valiokunnan mietintö StVM 33/2018 vp─ KAA 4/2018 vp tekstimuodossa:
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mietinto/Sivut/StVM_33+2018.aspx

Valiokunnan mietintö StVM 33/2018 vp─ KAA 4/2018 vp.pdf- muodossa:
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mietinto/Documents/StVM_33+2018.pdf
> Linkit luettu 14.2.2019
> Mikäli linkit ovat lakanneet toimimasta, niin tee uusi haku asiakirjan tunnuksella.

Sitten sama valiokunnan mietintö mobiiliflaijerimuodossa ja varustettuina sosiaalisen median avainsanoilla. Ne auttavat seuraamaan kyseisten aiheiden uutisvirtaa sosiaalisessa mediassa. Ja tutustumaan avainsanojen vinkkaamiin aiheisiin tarkemmin.

Näin kansalaisaloitteen ja valiokunnan mietinnön päivänvaloon nostamista aiheista tiedettiin potilas/vakuutettu näkökulmasta:

Vuonna 2011 kahden lääkärin loukku – lakipaketti
Vuonna 2012 ja 2003 apulaisoikeusasiamies
Vuonna 2013 kansalaisjärjestöjen lausuntoja
Vuonna 2014 eriävä mielipide

Ja noilla tiedoilla pääsee jo itse kukin meistä; kohtuullisen hyvin; ison kuvan muodostamisessa liikkeelle. Hitaasti edeten, leväten ja kertaillen, mutta koko ajan ison kuvan tiedon kasvattamisessa pääsee halutessaan eteenpäin.

Hankalaksi ison kuvan muodostamisen on tehnyt se, että edellä linkattuja tietoja ei löydy oppikirjoista. Eikä tätä näkökulmaa isoon kuvaan kuule edes yliopistojen luentosaleissa.

Mitä useampi meistä potilas/vakuutettu tason henkilöistä ymmärtää ison kuvan, sitä vaikeammaksi pitkäkestoisempi höplästä veto käy.

Eikä tuossa vielä kaikki.

On hyvä muistaa, että kaatuihan se ikuisena pidetty Berliinin muurikin. Molemmilta puolin; pikku hiljaa kilkutellen.

* * * *

– Artikkelin linkit toiminnassa, artikkelin julkaisun hetkellä –

 

Tietoja Suomi 2017 verkosto

Suomi 2017 verkoston mottona 2020-luvulla: "Se mitä ei virallisesti tunnusteta. Sitä ei ole olemassa. Se mitä ei ole virallisesti olemassa. Sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata." Toimimme avoimesti ilman keskusjohtoa. "Me yritämme"-hengessä. Suomessa ja ulkomailla asuen. Elämme tosielämässä kohtaamiemme valuvikojen korjaamisen suhteen, siinä realistisessa näkemyksessä, että kaatuihan se ikuisena pidetty Berliinin muurikin. Toivomme voivamme toimillamme auttaa siinä, ettei nuorempien sukupolvien höplästä vetäminen Suomessakaan enää jatku. Löydät meidät, niin halutessasi: 1. Suomi 2017 verkoston blogista. 2. Suomi 2017 verkoston Twitteristä. 3. Suomi 2017 verkoston Facebookista. 4. Suomi 2017 verkoston Instagramista.
Kategoria(t): "sutki sisko" ja "hyvä veli"-järjestelmät, Euroopan ihmisoikeussopimus, kansalaisjärjestöt, maan tapa, Perustuslaki, potilasjärjestöt, Suomen ihmisoikeustilanne, vakuutuslääkäri, vakuutusoikeus Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

2 vastausta artikkeliin: Ensimmäinen vakuutusalaa koskeva kansalaisaloite

 1. Jörgen Jörgensen sanoo:

  Taas yksi esimerkki siitä, miten syvältä tämä nykyinen kansalaisaloitetta koskeva laki on. Pääpointti, poistaa vakuutuslääkäreiden jumalallinen oikeus kumota jopa täysin perusteluitta potilasta hoitaneen kliinikon lausunto, on ihan selvä ja aloite vastaa tavan kansalaisten oikeustajua. Silti tympeällä ja lähes läpitunkemattomalla juristerialla päädytään tukemaan nykyistä tilannetta. Kansalaisaloite on pelkkä huono vitsi niin kauan, kuin ne voidaan torpata mielivaltaisin poliittisin perustein valiokuntakäsittelyssä. Lakia tulee muuttaa niin, että jokainen riittävän määrän ääniä kerännyt aloite on tuotava suuren salin käsittelyyn ilman mitään poliittista suhmurointia. Kyllä jokaisen kansanedustajan pitää pystyä muodostamaan oma käsityksensä aloitteista ilman, että jokin valiokunta kertoo mitä niistä pitää ajatella.

  Tykkää

 2. Lari sanoo:

  Valiokunnassa kirjallisesti annetut lausunnot on nyt jo julkaistu! Nyt porukalla ja tutustumaan niiden sisältöihin.

  Valiokuntien asiantuntijalausunnot
  https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KasittelytiedotValtiopaivaasia/Sivut/KAA_4+2018_asiantuntijalausunnot.aspx?fbclid=IwAR3eZKRcfXTrF1BkgJ4ESN0T_azQ8HIDHn4oi4TGVPMsP9gl-_f8lZexLTY
  > Linkki luettu 15.2.2019

  KAA 4/2018 vp StV 07.02.2019 Kansaneläkelaitos Asiantuntijalausunto
  KAA 4/2018 vp StV 07.02.2019 aloitteen tekijä Pertti Latvala Asiantuntijalausunto
  KAA 4/2018 vp StV 07.02.2019 johtava lakiasiaintuntija Outi Aalto, Työeläkevakuuttajat TELA ry Asiantuntijalausunto
  KAA 4/2018 vp StV 07.02.2019 terveyspolitiikan asiantuntija Lauri Vuorenkoski, Suomen Lääkäriliitto ry Asiantuntijalausunto
  KAA 4/2018 vp StV 07.02.2019 neuvotteleva virkamies Kirsi Terhemaa, sosiaali- ja terveysministeriö Asiantuntijalausunto
  KAA 4/2018 vp StV 07.02.2019 Suomen Potilasliitto ry Asiantuntijalausunto
  KAA 4/2018 vp StV 07.02.2019 vakuutusoikeus Asiantuntijalausunto
  KAA 4/2018 vp StV 07.02.2019 Finanssiala ry Asiantuntijalausunto
  KAA 4/2018 vp StV 07.02.2019 Aivovammaliitto ry Asiantuntijalausunto
  KAA 4/2018 vp StV 07.02.2019 esittelijäneuvos Kirsi Liukkonen, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto (Valvira) Asiantuntijalausunto
  KAA 4/2018 vp StV 12.02.2019 sosiaali- ja terveysministeriö Asiantuntijalausunto

  Viimeksi julkaistu 15.2.2019 11:19

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.