Veroparatiisit 2019

Vuonna 2012 suomeksi ilmestynyt Nicholas Shaxsonin Aarresaaret – kirja on edelleen kovaa kamaa. Ainakin näin isojen finanssiasioiden maallikon näkökulmasta. Ja varsinkin, jos eduskuntavaalien jälkeen; erilaisia veronkiristyksiä ajavista sosialidemokraateista tulee vuorollaan pääministeripuolue. Tai sitten kokoomuksesta. Vaalihymiö.

Kirja jokaiseen eurooppalaiseen kotitalouteen?

Toisaalta joko nyt Brexitin edetessä, muodossa jos toisessa, aletaan hiljalleen uutisoida Lontoon Cityn (se erillinen pieni ja itsenäinen alue keskellä Lontoota) merkitystä Iso-Britannian finanssialalle? Vai pitäisikö sanoa finanssiteollisuudelle?

Näin kertoo finanssialan merkittävyydestä Iso-Britannialle Wikipedia:
”Pankkiala on erittäin tärkeä Britannian taloudelle ja Lontoo onkin yksi maailman tärkeimmistä ja Euroopan tärkein finanssialan keskus.”

Mitä mieltä veronkierrosta ja veroparatiiseista vuonna 2019 on nykyinen kansanedustaja Jutta Urpilainen /sd.? Entä hänen tilalleen valtiovarainministeriksi ja puolueen puheenjohtajaksi vuonna 2014 tullut; Antti Rinne?

Ovathan veroparatiisit olleet merkittäviä; useiden itsevaltiuteen nojaavien Afrikan valtionpäämiesten varastettujen varojen turvasatamia. Suomessakin toimivien sosiaali- ja terveydenhuollon jättiyrityksien taitavaa verosuunnittelua ja veroparatiisien käyttöä väheksymättä.

Niistä ja Aarresaaret – kirjasta kertoi valtiovarainministeri Jutta Urpilainen/sd. Voima-lehden haastattelussa 31.5.2013 seuraavaa:

”HARMAAN TALOUDEN TOR(J)UJA”
Urpilainen puhuu rauhallisesti, mutta tiukkaan sävyyn. Hänen mukaansa veronkierto on noussut ympäri maailmaa agendalle yllättäen ja nopeasti. Nyt olisi hyvä aika toimia.

”Koen, että ollaan todistamassa historiallista ajanjaksoa. Veronkierron ja veroparatiisien vastustaminen on noussut teemaksi, josta puhuvat kaikki. Myös konservatiivit”, Urpilainen kiteyttää.

Samalla kun keskustelen harmaasta taloudesta Urpilaisen kanssa, maailmalla uutisoidaan Britannian konservatiivipääministeri David Cameronin myllykirjeestä, jolla hän patistaa Britannian alaisia veroparatiiseja allekirjoittamaan kansainväliset verosopimukset.

Cameronin vaatimus sääntöjen tiukentamisesta ei kuitenkaan kohdistu finanssikeskus Lontoon Cityyn, joka on maailman suurimpia veroparatiiseja.

* *

Suomessa veroparatiisiasioihin keskittyi aikaisemmin 12 tarkastajan ryhmä. Heidän tehtävänään on selvittää epäillyttäviä rahavirtoja hyödyntämällä pankkien vertailutietoja.

Kehysriihessä hallitus päätti antaa Verohallinnolle lisäresursseja 40 henkilön verran. Urpilainen aikoo keskustella resurssien käytöstä Verohallinnon kanssa.

”Mun on tarkoitus nyt tavata Verohallinnon johtoa ja käydä keskustelua näistä painopisteistä ja minkälaisia asioita siellä priorisoitaisiin”, Urpilainen sanoo.

Ministerin työhuoneen kaapin päällä nököttävä kello käy kymmenen minuuttia etuajassa. Kello kilahtaa ja haastattelu päättyy. Kuvaajamme nappaa vielä viimeiset kuvat. Keskustelen sillä välin Urpilaisen avustajan kanssa veroparatiiseista kertovan Aarresaaret-kirjan kirjoittajasta Nicholas Shaxsonista. Yht’äkkiä Urpilainen havahtuu.

”Aarresaaret on mahtava kirja”, Urpilainen huudahtaa.

”Mä olen antanut sitä kirjaa lahjaksi esimerkiksi mun saksalaisille kollegoille. Se kirja muutti mun maailmankuvaa. Se oli räjäyttävä kokemus ja teki mulle sen, että nyt tähän on pakko paneutua.”

Lähde: Voima toukokuu 31, 2013 – Kirjoittanut Jari Hanska

Lähihistorian ison kuvan katsauksen valmistuessa ehken tiedämme, että käynnistyikö tuosta haastattelusta valtiovarainministeri ja sdp:n puheenjohtaja Jutta Urpilaisen vaihtokuukaudet? Tuossa haastattelussa oltiin veroparatiisien ison kuvan ytimessä.

Toisaalta tapahtuuko veroparatiisien päivänvaloon saamisen ja veronkierron estämiseen suhteen edelleenkään mitään konkreettista? Vaikka esimerkiksi kokoomuksesta tulisi vuorollaan pääministeripuolue? Ja kokoomuksen puheenjohtajasta ja nykyisestä valtiovarainministeristä Petteri Orposta pääministeri.

Jämäkkää tosimiehen puhetta! Tästä linkistä mobiiliflaijerissa vinkattuun EU-artikkeliin.

Vai pitäisikö meidän vain yhdessä todeta, että veronkierto ja veroparatiisit ovat vain sitä nyky-maailman tapaa toimia ja siihen on meidän kaikkien tyytyminen?

Toivotaan kuitenkin, että globaalit finanssialan riskitekijät ovat päättäjillämme hyvin tiedossa ja hallinnassa. Niin Helsingissä, Oslossa, Kööpenhaminassa, Tukholmassa kuin Tallinnassa.

Ja jospa jonain päivänä saamme tietää, mihin veroparatiiseja tarvitaan ja miksei niitä voisi olla Suomessakin?

Vaalihymiö.

* * *

– Artikkelin linkit toiminnassa, artikkelin julkaisun hetkellä –

 

 

 

Tietoja Suomi 2017 - Suomi 2025?

Vuonna 2017 Suomi täytti 100 vuotta. Tässä pienen ihmisen näkökulmasta kirjoitetussa blogissani; pyrin myös vuoden 2017 jälkeen valottamaan lähihistoriamme ja nykyhetken mustia aukkoja. Ruohonjuuritasolta yhteiskunnallista tilannekuvaa esiin pukaten. Ja väliin pieneltäkin vaikuttavia tapahtumia isoon kuvaan lukiten. Jos haluamme todellisia parannuksia tähän Suomeen; jossa nyt elämme, niin jottain tarttis varmaankin tehrä? Mieluiten yhdessä toimien. Yli ikä - ja varallisuusrajojen. Tuleva aika, Suomi vuonna 2025; jää vielä hämärän peittoon. Toivottavasti entistä elämänmyönteisempään otteeseen itse kunkin tosielämässä; päästään kiinni jo huomenna. Kansanvaltahan ei voi toimia, jos kansa ei tiedä. Vain yhdessä toimien voimme olla, huomata ja vaikuttaa enemmän. Vaikka monesta asiasta eri mieltä oltaisiinkin. Muuten taitaa käydä niin, että Albaniakin hurauttaa entistä kovemmalla vauhdilla Suomen ohi. Joten toivottavasti nuoremman polven päättäjämme ovat nyt tosielämän tapahtumista ja sisäisistä apparatsikeista paremmin kärryillä. Vastakkain ovat jatkossakin virallinen todellisuus ja todellinen todellisuus. Sekä se, että kuinka isoksi päättäjämme uskaltavat antaa tuon eron kasvaa.
Kategoria(t): apparaatti, apparatismi, apparatsikki, eurokupla, finanssikusetus, korruptio, talouselämä, vaalirahoitus, yhteiskunta ja sidonnaisuudet Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.