Harmaa valta 2

Kun vanhustenhoidon niukan resursoinnin seuraukset ovat tulleet taas kerran isosti julkisuuteen ja mahdollisesti pikaisesti ratkaisuiksi, niin joko myös iso kuva ollaan valmiita avaamaan? Muunkin kuin luottamukseen eli suhteisiin perustuvan valvonnan osalta.

Vaalihymiö.

Harmaa valta Suomessa vahvalla kasvu-uralla?

Mobiiliflaijerista löytyy vuoden 2019  tärkein lainsäädäntöhanke, jos omistamisen avoimuuden lisäämisen suhteen ollaan tosissaan. Kyseessä on virkamieslain korjaaminen nykyaikaiselle avoimuustasolle!

Aihe oli aiemmin esillä vuonna 2012 ja 2014. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä oikeusministeriöstä vastauksena tähän ehdotukseen oli jäätävä hiljaisuus!

Eikä tuossa mitään. Mutta ainakin virkamieslain 8 a korjaamisen jälkeen saamme paremmin vastauksia näihin kysymyksiin:

Millä tavalla paketoituina ja ketkä omistavat mitäkin? Miten avointa on, esimerkiksi seuraavilla alueilla

lastenhoito > lastensuojelu > terveydenhoito > sairaanhoito > vammaispalvelut > vanhustenhoito > hyvinvointiala

johtavien virkamiesten ja heidän lähipiirinsä, yritys- ja osakeomistaminen?

Tosin vaatimus avoimuudesta tulee kohtaamaan erittäin aggressiivista vastarintaa. Mobiiliflaijerissa esiintyvä verotusneuvos Markku Hirvonen on kiteyttänyt yksityistämistä havittelevien lobbareiden, pääomasijoittajien ja virkamiesten hyvin läheiset suhteet oivasti:

”– …torjuvia hankkeita ja aloitteita voidaan virkamieskoneistossa estää. Kyse on siitä, mitä tahoja virkamiehet herkimmin kuuntelevat.

Ministeriöiden virkamiehet tuntevat varsin hyvin erilaisten etujärjestöjen väkeä. He ovat entisiä työtovereita ja käyvät samoissa tilaisuuksissa ja seminaareissa.

Ei siinä tarvitse olla mitään suoraa lahjomista. Siinä vain ymmärretään”, Hirvonen kuvailee.” Lähde: Voima 5/2014 s. 20-22 – Verolaput, olkaa hyvä

Sitten tuoreet poiminnat vanhustenhoitoa koskien uutisvirrasta:

1.
”Hoivakotien valvonta perustuu luottamukseen.”
Lähde: HelsinginSanomat 28.1.2019

2.
”HS: Ilmarinen uhkaa luopua Esperi Caren omistuksista, ellei toimintaa paranneta”
Lähde: MTV uutiset 28.1.2019

3.
”Esperi Caren toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni eroaa” – ”henkilöstöasiat jääneet liian vähän huomiolle” Lähde: Yle Uutiset 29.1.2019 klo 07:18

Toivottavasti myös tilanteet vanhustenhoidon julkisella puolella perataan tarkasti.

Sitten nopea leikkaus osakeomistusten hallintarekisteröinnin synnyttämiin uhkakuviin Suomessa 2017. Toivottavasti saamme pian; tämän aiheen isosta kuvasta, lisätietoa ammattitaitoisten taloustoimittajien kautta:

”Tunnettu harmaan talouden tutkija, verotusneuvos Markku Hirvonen varoittaa esitettävän hallintarekisterilain mahdollistavan omistusten piilottelun, kun nyt yritysten omistustiedot ovat julkisia. Tietojen julkisuus on ollut tärkeää etenkin verottajalle ja poliisille.

– Kun omistuksen julkisuus ja läpinäkyvyys häipyy, se antaa mahdollisuuksia erilaisiin väärinkäytöksiin, ensisijaisesti tietysti verotuksen välttämiseen. Osinkotulot ja myyntivoitot voidaan pitää piilossa verottajalta, mutta se antaa myös mahdollisuuksia esimerkiksi korruptioon, kun kytkennät päättäjien ja hankinnosta hyötyvien yritysten välillä katoavat, Hirvonen avasi hallintarekisterilain avaamia seurauksia Ylen aamu-tv:n haastattelussa lauantaina.

– Jos ajatellaan esimerkiksi tulevaa soteuudistusta, niin olisi tärkeää tietää, mitkä ovat päättäjien ja palveluja tarjoavien yritysten väliset kytkennät, Hirvonen toteaa.

Hirvosesta lakiesityksessä on merkillistä se, että sen voimaantultua myös pörssilistaamattomat yritykset voivat siirtää osakkeensa ulkomaisen arvopaperikeskuksen arvo-osuusjärjestelmään ja sen jälkeen hallintarekisteröidä ne, jolloin todelliset omistajat pysyvät salassa.”
Lähde: Yle Uutiset 30.4.2017 – ”Veroasiantuntija varoittaa: hallintarekisterilaki

Joten. Mitä sanoo aiheesta finanssioikeisto? Saadaanko edes tätä yhtä virkamieslain kohtaa muutettua avoimempaan suuntaan?

Jolloin tiedettäisiin myös johtavien virkamiesten ja heidän lähipiiriensä sekä valvontaviranomaisten mahdolliset omistuskytkennät tarkasti. Koska tuntuu tosi oudolta, että laillisuusvalvojilla ei näytä olevan keinoja useita vuosikymmeniä jatkuneiden epäkohtien poistamiseksi? Tällä kertaa vanhustenhuollossa.

Virkamieslaki 8 a § (20.3.2015/283):
”Viranomaiselle annetut henkilön taloudellista asemaa koskevat tiedot ovat salassa pidettäviä.” Lähde: Finlex – Valtion virkamieslaki 19.8.1994/750

Oikea hetki virkamieslain korjaamiselle on juuri nyt!

Tässä vuoden 2015 tilannekuvaa ja tunnelmia, koskien globaalia avoimuutta ja globaalien veroparatiisien isoa kuvaa:

Veroparatiisit ja TTIP-sopimus
– Julkaistu lokakuu 31, 2015

”Leikkaussirkkelien ulvoessa toisaalla. Avointa ihmettelyä. Mitä kaikkea tapahtui kevään 2015 hallitusneuvotteluissa? Siis sellaista, jota emme vieläkään tiedä.

Keitä olivat ne lobbarit, jotka tavattiin poliittisten päättäjien toimesta ennen hallitusneuvotteluiden alkamista. Muun muassa keskustan edustajien toimesta.

On käsittääkseni myös edelleen hämärän peitossa; keitä kaikkia taustaryhmiä nuo lobbarit edustivat? Vihjeitä edelliseen saattaa olla tässä tuoreessa kuvakoosteessa.”

* * * *

– Artikkelin linkit toiminnassa; artikkelin julkaisun hetkellä –

Tietoja Suomi 2017 verkosto

Suomi 2017 verkoston mottona 2020-luvulla: "Se mitä ei virallisesti tunnusteta. Sitä ei ole olemassa. Se mitä ei ole virallisesti olemassa. Sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata." Toimimme avoimesti ilman keskusjohtoa. "Me yritämme"-hengessä. Suomessa ja ulkomailla asuen. Elämme tosielämässä kohtaamiemme valuvikojen korjaamisen suhteen, siinä realistisessa näkemyksessä, että kaatuihan se ikuisena pidetty Berliinin muurikin. Toivomme voivamme toimillamme auttaa siinä, ettei nuorempien sukupolvien höplästä vetäminen Suomessakaan enää jatku. Löydät meidät, niin halutessasi: 1. Suomi 2017 verkoston blogista. 2. Suomi 2017 verkoston Twitteristä. 3. Suomi 2017 verkoston Facebookista. 4. Suomi 2017 verkoston Instagramista.
Kategoria(t): "sutki sisko" ja "hyvä veli"-järjestelmät, korporatismi, korruptio, maan tapa, politiikka, talouselämä, vaalirahoitus, yhteiskunta ja sidonnaisuudet Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.