Globaalit finanssialan riskitekijät

Italian sisäministeri Matteo Salvini Ylen A-talk ohjelman lämmittelyosiossa:
”Eurooppaa eivät enää ohjaile finanssiasiat eivätkä pankit.”
Lähde: A-talk 10.1.2019 ”Ottavatko oikeistopopulistit otteen EU:sta?”

Tosielämässä finanssiasiat ja pankit ohjaavat nykyisin koko maailmaa. Yhden vahvistuksen noiden asioiden tilaan tuo tämä mobiiliflaijerissa mainittu kirja, joka avaa isoa kuvaa muun muassa libor – korkoon liittyvän skandaalin taustoista.

Mielenkiintoinen kirja finanssiteollisuuden ytimestä.

”Viranomaiset ympäri maailman ovat ryhtyneet tutkimaan rahamarkkinoilla käytettävien viitekorkojen vääristelyä. Tutkinta koskee myös suomalaisten yleisesti käyttämää euriborkorkoa.” Lähde: Yle MOT Suuri korkopuhallus 25.09.2012

Joten toivotaan, että eri korkoihin liittyvät riskitekijät on jo poistettu ja rahoitusinstrumentteihin liittyvät riskitekijät ovat vuonna 2019 viranomaisten hallinnassa. Sekä ehken tärkeimpänä asiana, että jättimäiseksi kasvaneen finanssiteollisuuden ja sen ytimissä toimivien henkilöiden keskinäiset suhteet ja luottamus toistensa tekemisiin ovat kunnossa. Muuten alkaa taas jakoon levitä ensin yksittäisiä Musta Pekka – kortteja, kunnes niitä on koko jaossa oleva pakka. Ja sitten lähdetään taas kerran hakemaan maksajia finanssiteollisuuden pelastamiseksi.

On Sovittu Että (OSE) – järjestelmän rahakkaampi versio.

Nämä seuraavat; mielenkiintoisen kirjan, kirjoittajaa koskevat artikkelit löytyivät muun muassa Iltalehdestä ja Aamulehdestä. Jos aiheen iso kuva kiinnostaa, niin ne kannattaa hakea internetistä lukemista varten esiin. Kirjan kirjoittajaa mustamaalaavista otsikoista huolimatta.

”Suomalainen Alexis Stenfors kertoo, miten hänestä tuli yksi maailman pahamaineisimmista huijaripankkiireista” – ”Riskinotto on kuin seksiaddiktille antaisi Viagraa” Lähde: Iltalehti 23.03.2018

”HS: Suomalainen pankkiiri vääristeli sijoitustensa arvoa – teki investointipankille 456 miljoonan euron tappiot – Pankki ei haastanut Alexis Stenforsia oikeuteen. Hän kirjoitti vilpistään kirjan.” Lähde: Aamulehti 16.7.2017 15.59

Tuon kirjan ja noiden uutisten jälkeen on helpompi ymmärtää hivenen paremmin tämä kokoomuksen Alexander Stubbin meppinä; vuonna 2006 antama vastaus:

”Olet oikeassa, että vakuutusyhtiöillä on Euroopassakin valtavasti valtaa käsissään. Ja valitettavasti EU:n valta ei yletä heitä suitsemaan.”
Lähde: Suomi 2017 Harmaa hallinto Suomessa ja EU:ssa?” – bloggaus.

Toivotaan kuitenkin, että tällä hetkellä Euroopan investointipankissa pankkiirina toimivalla Alexander Stubbilla on jo euron valuvikojen korjausliikkeet hallinnassa. Muuten luvassa saattaa olla taas turbulenssia. Niin Suomessa kuin kaikissa muissa euromaissa.

Vastoin Italian sisäministerin Matteo Salvinin artikkelin alussa tekemää populistista lupausta. Joka sopii sanavalintojensa osalta myös monen vasemmistopopulistin puhetulvaan.

* * * *

Päivitys 16.3.2020

Sitten nopea katsaus 2020-luvun tilanteisiin. Keskiössä koronaviruksen vaikutukset maailman ja etenkin Italian sekä euromaiden talouksiin.

Helsingin Sanomat pääkirjoitus 16.3.2020
”Epidemia vie Italian ja euron vaaraan, joten maalle kannattaa jo suunnitella tukipakettia”

Italiaan iski yhtä aikaa kansanterveyden ja talouden kriisi. Vahvan talouden maallakin olisi suuria vaikeuksia. Italian talous ei ole vahva.

Vessapapereiden hamstrausaalto jo nähtiin. Toivottavasti käteisen hamstrausta eli talletuspakoa pankeista ei nähdä tällä kertaa. Pankkikortilla maksaminen lienee se turvallisin tapa toimia, jos vain tilillä riittää saldoa.

Tältä näyttivät valtiovelkojen tilanteet ison kuvan osalta vuonna 2012.

Euroopan velkojen verkoston läpivalaisu vihdoinkin käyntiin
– Julkaistu 13 elokuun, 2012

”Valtiovelkojen kokonaissaldojen tarkastelun valossa taitaapi monessa euromaassa olla fi..fi..finassialan isännänviiri salossa. Kohta tulla hölkkästään erinomaisesta Iltasanomien heinäkuisesta euroreportaasista poimittuihin lukuihin, jotka koskevat euromaiden valtiovelkoja.

Tuntuu erittäin ihmeelliseltä, ettei kukaan tunnu tietävän markkinavoimien selättämiseen tarvittavan rahasumman kokonaismäärää?

Onhan finanssialalla ja valtioilla tunnetusti käytössään kaikista tulivoimaisimmat atk-vermeet. Tai sitten on sovittu, että näistä saldoista ei sitten turuilla ja toreilla turista. Elleivät sitten äänestäjät piip-piip paikoista kiihkoissaan purista.

Mielenkiintoista on myös saada tietää, kenen pelikirjan mukaan eurokuplan paikkuussa edetään ja miksi?”

Lue lisää aiheen isosta kuvasta Suomi 2017 – blogista:
https://suomi2017.wordpress.com/2012/08/13/presidentinvaalit-2012-euroopan-velkojen-verkoston-lapivalaisu-vihdoinkin-kayntiin-setelisolidaarisuus/

Joten toivotaan, että edes valtiovelkoihin liittyvät riskit ovat päättäjillämme hallinnassa. Libor-korkoihin ja veroparatiiseihin liittyviä riskejä ollenkaan väheksymättä.

* * * *

– Artikkelin linkit toiminnassa, artikkelin julkaisun hetkellä –

 

Tietoja Suomi 2017 - Suomi 2025?

Vuonna 2017 Suomi täytti 100 vuotta. Tässä pienen ihmisen näkökulmasta kirjoitetussa blogissani; pyrin myös vuoden 2017 jälkeen valottamaan lähihistoriamme ja nykyhetken mustia aukkoja. Ruohonjuuritasolta yhteiskunnallista tilannekuvaa esiin pukaten. Ja väliin pieneltäkin vaikuttavia tapahtumia isoon kuvaan lukiten. Jos haluamme todellisia parannuksia tähän Suomeen; jossa nyt elämme, niin jottain tarttis varmaankin tehrä? Mieluiten yhdessä toimien. Yli ikä - ja varallisuusrajojen. Tuleva aika, Suomi vuonna 2025; jää vielä hämärän peittoon. Toivottavasti entistä elämänmyönteisempään otteeseen itse kunkin tosielämässä; päästään kiinni jo huomenna. Kansanvaltahan ei voi toimia, jos kansa ei tiedä. Vain yhdessä toimien voimme olla, huomata ja vaikuttaa enemmän. Vaikka monesta asiasta eri mieltä oltaisiinkin. Muuten taitaa käydä niin, että Albaniakin hurauttaa entistä kovemmalla vauhdilla Suomen ohi. Joten toivottavasti nuoremman polven päättäjämme ovat nyt tosielämän tapahtumista ja sisäisistä apparatsikeista paremmin kärryillä. Vastakkain ovat jatkossakin virallinen todellisuus ja todellinen todellisuus. Sekä se, että kuinka isoksi päättäjämme uskaltavat antaa tuon eron kasvaa.
Kategoria(t): "sutki sisko" ja "hyvä veli"-järjestelmät, EU, eurokupla, finanssikusetus, korruptio, politiikka, populismi, populisti, talouselämä, vaalirahaskandaali, vaalirahoitus, yhteiskunta ja sidonnaisuudet Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Globaalit finanssialan riskitekijät

 1. Lari sanoo:

  Loppuvatko pankkien korkojen ”manipulointi” tähän korjausyritykseen?

  ”Euribor uudistuu ja jämäköityy – kallistuvatko vai halpenevatko asuntolainat?”
  Suomen suosituimmasta asuntolainakorosta halutaan tehdä immuuni väärinkäytöksille.
  Euribor 22.1.2019 klo 14:01

  ”– On tehty selvityksiä, joiden perusteella nämä korot ovat hieman liikkuvaisempia eli volatiilimpia kuin nykyiset, ja voi olla, että ne ovat hieman alempiakin kuin nykyiset, Finanssialan pääekonomisti Veli-Matti Mattila kertoo.

  Koron manipulointi halutaan estää
  Uudistustyöhön on ryhdytty, koska viranomaiset haluavat parantaa euriborin luotettavuutta ja tehdä sen manipuloinnin eli peukaloinnin mahdottomaksi. Muistissa on muutamia vuosia sitten paljastunut liborkoron peukalointi. Libor on markkinakorko, jota käytetään Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

  Liborkoron peukalointiin syyllistyi useita kansainvälisten suurpankkien työntekijöitä. Pankeille määrättiin satojen miljoonien eurojen suuruisia sakkoja oikeudenkäynneissä Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

  Korkoskandaali herätti viranomaiset miettimään myös euriborkoron kestävyyttä peukalointia vastaan. Ensimmäinen koron uudistamisyritys tehtiin kaksi vuotta sitten, mutta se ei mennyt läpi.

  – –

  Otettiin aikalisä ja tämän vuoden lopussa yritetään uudestaan. Nyt ollaan vähän luottavaisempia muutoksen onnistumisesta.

  – Uudistuksen kantava idea on oikeastaan se, että viitekorot halutaan sitoa konkreettisiin markkinatapahtumiin toisin kuin aiemmin, kun korko määriteltiin pankkien antamiin korkoarvioihin, Suomen Pankin markkina-analyytikko Joonas Koukkunen kertoo.

  – Voi sanoa, että koko uudistuksen tarkoitus on nimenomaan, että euribor on jatkossa vahvemmalla pohjalla ja sen manipulointi on vieläkin vaikeampaa kuin se on tähän saakka ollut, Veli-Matti Mattila täydentää.”

  Lue lisää Yle Uutiset osoitteessa:
  https://yle.fi/uutiset/3-10603231
  > Linkki luettu 23.1.2019

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.