Faktaa vai fiktiota?

Helsingin Sanomat kirjoitti 22.2.2018 nettiversiossaan, että ”Hallituksen yhteenlaskettu kannatus on 39,3 prosenttia”. Paperiversion sivulta A 9 tuo tieto jostain syystä puuttui.

Otetaanpa kyseinen ”Keskustan lasku katkesi kuohunnasta huolimatta” HS – uutinen lähempään tarkasteluun ja kyseisen gallupin kannatusluvut totuusleikkurointiin. Eli puolueiden todelliseen kannatukseen kaikkien äänioikeutettujen keskuudessa.

Hallituksen totuusleikkuroitu kannatus on lukkiutunut alle 30 prosentin!

Harmi huomata, että Helsingin Sanomat ei jostain syystä kerro vakiona sitä, miten iso kyselyyn osallistuneista on ollut epävarmoja kannastaan. Tai ei halua kertoa suosikkipuoluettaan. Joten tuossa kuvassa olevan gallupin kannatuslukujen totuusleikkurointi on tehty eduskuntavaalien 2015 toteutuneen äänestysprosentin mukaan.

Mielenkiintoista onkin nyt seurata, että onnistuuko Paavo Väyrynen tavoitteessaan päästä ehdolle keskustapuolueen puheenjohtajaksi. Ja jos onnistuu pääsemään takaisin keskustan puheenjohtajaksi, niin tapahtuuko myös keskustalle siniset? Yllättäen ja etukäteen mitenkään suunnittelematta.

Pääministerin asema on; hallituspohjasta riippumatta, aina erilaisten spekulointien keskipisteenä. Joten toivottavasti pääministeri Juha Sipilän ja SOT-hallituksen olemassaolon oikeutukseen saadaan lisää valoa. Ovathan jättimäiset uudistukset soten ja maakuntien suhteen tulossa loppusuoralle. Uusine miljardien eurojen liiketoiminta-alueineen.

Suomessa järjestetään tiukassa tahdissa kolmet eri vaalit. Maakuntavaalit 2018 (ajankohta toistaiseksi auki). Eduskuntavaalit 2019. Eurovaalit 2019.

Tilanne on puolueiden kannalta haasteellinen, sillä eri vaaleissa jättää äänestämättä 1,3 – 2,6 miljoonaa äänioikeutettua. Prosenteissa haarukka on 30 – 60 prosentin välillä. Ei enää ihan mitään pikkulukuja.

Joten. Minkälaisen valaistuksen yhteiskuntamme todelliseen tilaan ja äänestysaktiivisuuden nostamiseen tuo perjantaina 23.2.2018 Sitran julkaisema YHTEISKUNTA 2.0 – selvitys, jonka tekijöinä ovat sdp:n ja keskustan entiset kansanedustajat ja ministerit; Jouni Backman ja Liisä Hyssälä. Jälkimmäinen myös entinen ja monivuotinen Kelan pääjohtaja. Nykyisiltä titteleiltään Sitran vanhempia neuvonantajia.

Kansanvallan maallikkoa hämää tässä asiassa se, että Sitran sivulla selvitystä esitellään myös Kansanvallan peruskorjaus – työpaperi nimellä. Koko setti löytynee tuolla nimellä hakukoneita hurauttelemalla.

Siinä julkaistu tavoite on kova. Se on kansanvallan peruskorjaus. Siis ei mitään hipsuttelevasti etenevää pintaremonttia, vaan kunnollisella alkurysäyksellä käynnistyvä täysremontti.

Aika näyttää. Mitä tapahtuu, mihin suuntaan ja kenen nuottikirjan mukaan edeten?

Vieläköhän Hyssälän Liisa muistaa, kuinka hän vielä huhtikuussa 2015 liputti kovaan korporatismiin perustuvan valtakoneiston puolesta? Tuolloin Ylen Taloustutkimuksella teettämän gallupin mukaan epävarmojen äänestäjien osuus oli poikkeuksellisen suuri. Eli 41,6 prosenttia äänioikeutetuista!

Joten pitäisikö puolueiden ilmoittaa jo hyvissä ajoin ennen vaaleja, minkä puolueiden kanssa se on valmis menemään hallitukseen ja mitkä ovat sen TOP-21 aihetta, joita se tulee hallitukseen päästessään ajamaan? Eli hallituspohjatunnustelut käytäisiin hyvissä ajoin ennen vaaleja, jolloin äänestäjä tietäisi paremmin, minkälaiseen yhteiseen laariin häneen äänensä solahtaa.

Muuten. Faktaa vai fiktiota? on mielenkiintoinen sanakolmikko. Tässä linkissä näkymiä tuon sanakolmikon hakutuloksiin Twitterin uutisvirrassa.

HUOM!
Mikäli linkki ei toimi, niin tee uusi haku Twitterin sisäisellä hakukoneella.

* * * *

– Artikkelin linkit toiminnassa; artikkelin julkaisun hetkellä –

Tietoja Suomi 2017 - Suomi 2025?

Vuonna 2017 Suomi täytti 100 vuotta. Tässä pienen ihmisen näkökulmasta kirjoitetussa blogissani; pyrin myös vuoden 2017 jälkeen valottamaan lähihistoriamme ja nykyhetken mustia aukkoja. Ruohonjuuritasolta yhteiskunnallista tilannekuvaa esiin pukaten. Ja väliin pieneltäkin vaikuttavia tapahtumia isoon kuvaan lukiten. Jos haluamme todellisia parannuksia tähän Suomeen; jossa nyt elämme, niin jottain tarttis varmaankin tehrä? Mieluiten yhdessä toimien. Yli ikä - ja varallisuusrajojen. Tuleva aika, Suomi vuonna 2025; jää vielä hämärän peittoon. Toivottavasti entistä elämänmyönteisempään otteeseen itse kunkin tosielämässä; päästään kiinni jo huomenna. Kansanvaltahan ei voi toimia, jos kansa ei tiedä. Vain yhdessä toimien voimme olla, huomata ja vaikuttaa enemmän. Vaikka monesta asiasta eri mieltä oltaisiinkin. Muuten taitaa käydä niin, että Albaniakin hurauttaa entistä kovemmalla vauhdilla Suomen ohi. Joten toivottavasti nuoremman polven päättäjämme ovat nyt tosielämän tapahtumista ja sisäisistä apparatsikeista paremmin kärryillä. Vastakkain ovat jatkossakin virallinen todellisuus ja todellinen todellisuus. Sekä se, että kuinka isoksi päättäjämme uskaltavat antaa tuon eron kasvaa.
Kategoria(t): "sutki sisko" ja "hyvä veli"-järjestelmät, apparaatti, apparatismi, apparatsikki, ay-liike, kansalaisjärjestöt, keskusliitot, korporatismi, korruptio, maan tapa, mediasensuuri, politiikka, potilasjärjestöt, vaalirahoitus, yhteiskunta ja sidonnaisuudet Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.