Faktantarkastajat

Tunnetaan myös nimellä faktantarkistajat.

On hyvä, että kyseisen kaltaisia toimijoita on syntynyt myös Suomeen. Nyt on herännyt faktantarkistuksen maallikoiden keskuudessa kysymys siitä, että pitäisikö heillä vielä olla omat tarkastajansa? Eri puolue -, etujärjestö – ja aatesuuntiin ulottuvina. Lobbaustoimistojen kasvanutta valtaa unohtamatta.

Nimittäin. Tasavallan presidentiksi toisen kerran valitun, Sauli Niinistön vaalikampanjan Twitter – tilillä esitettiin tällainen väite EU-liittovaltiosta, jonka faktaperusteet pystyi jokainen helposti, niin halutessaan tsekkaamaan.

Ensin tekstimuodossa presidenttiehdokas Sauli Niinistön Twitter – tilillä 21.1.2018; esitetty väite ja sitten pikahaulla internetistä poimitut todisteet.

.@niinisto2018: ”Mitään EU-liittovaltiota ei ole syntymässä, enkä minä sellaista kannattaisi, jos näin olisi. Toivoisin, että EU olisi turvallisuusyhteisö ja kehittäisi sitä. Siinä meidän on oltava vauhdilla mukana.” #presidentinvaalit2018 #Niinistö2018 –

Sitten sama kuvamuodossa.

Miltä väite näyttää maallikko faktantarkastajan silmissä?

Mihin liittyvä tuo twiitissä esitetty väite on; jäi tarkistamatta, koska presidenttiehdokas Sauli Niinistön kampanjatili Twitterissä @niinistö2018 on nähtävästi poistettu? Mutta löytynee kaiken sisältönsä osalta paremmat atk-taidot osaavien tarkasteltavaksi.

Sitten maallikko faktantarkastajan osumat. Ensin teksteinä.

Ensin Saksan monivuotinen liittokansleri Angela Merkel:
”Angela Merkel tuli ulos: suunnitelmana EU:n liittovaltio” – Uusi Suomi 25.1.2012

Sitten muun muassa Europarlamentin eli Euroopan parlamentin puhemies vuosina 2012–2017 Martin Schulz:

Saksan demarijohtajan avaus närästää: ”Olisi valmis pudottamaan esimerkiksi Suomen pois EU:sta” – Uusi Suomi 10.12.2017

Saksan sosialidemokraattisen puolueen SPD:n puheenjohtajan Martin Schulzin mielestä EU:sta pitäisi tehdä liittovaltio, ”Euroopan Yhdysvallat”, vuoteen 2025 mennessä.

Sitten nuo maallikko faktantarkastajan osumat kuvamuodossa.

Minkälaiset faktantarkastajat saavat nämä todisteet kumottua?

Eikä tuossa mitään. Toisten esittämät väitteet tarkistetaan faktantarkastajien toimesta; tarkemmin kuin toisten. Se on hyvä asia.

Varsinkin, jos presidenttiehdokkaiden Paavo Väyrysen/vy. ja Laura Huhtasaaren/ps. taustajoukot ovat ottaneet presidentinvaalien 2018 faktantarkastajien myllytyksestä opikseen.

Eikä tuossa kaikki.

Tässä Suomi 2017 – artikkelissa faktantarkastuksen tarpeellisuudesta ja sen isosta kuvasta lisää. Faktaa vai fiktiota?

Ratkaisujen Suomi 2015-2019
Julkaistu syyskuu 11, 2017
by Suomi 2017 – Suomi 2025?

”Poliittisen viestinnän ja journalismin saralla elämme mielenkiintoisia aikoja. Hyvä taustakirja tämän päivän tilanteisiin on tämä Joonas Pörstin ”Propagandan lumo – Sata vuotta mielten hallintaa” – kirja, Teos 2017. Kuka on kenenkin asialla ja miksi?

– –

Kansanedustajiemme palattua terhakkana toimiinsa; on tärkeää saada vastauksia ”Kenellä todellinen valta Suomessa on?” – kysymykseen. Tällä kertaa avoimesti pohdittuna myös Euroopan unionia koskevissa asioissa. Onko todellinen valta EU:ssa avoimesti toimivilla populisteilla vaiko sutkeihin EU-seurapiireihin sujahtaneilla federalisteilla?

SISÄLLYSLUETTELO
Avaintermejä Euroopan unionista ja eurosta
Suomi 2017 verkoston taustatietoa
Virallinen EU-todellisuus vastaan todellinen EU-todellisuus
Yleisökysymykset EU-tilaisuudessa 2011
Kansanedustajien huomioita perustuslaista 2011
Kutsu EU-symposiumiin Helsingissä 11.10.2017
Helsingin EU-symposiumin taustapaperit 11.10.2017
Suomen uusi turvallisuusmalli koko Euroopan malliksi?”

Eikä tuossa vielä kaikki.

Nyt kun totuusleikkuroimattomien gallupien kärjessä kiitävä, kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Petteri Orpo on jo lukinnut kantansa tulevaan hallituskokoonpanoon: ”Orpo spekuloi hallituskokoonpanolla: Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset ei – SDP kyllä” – Kansan Uutiset 26.1.2018.

Niin mikä mahtaa olla; yhden suosituimman poliitikon viittaa tällä hetkellä kantavan, vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Anderssonin kanta kansallisvaltioiden tarpeellisuuteen jatkossa? (Lähde: ”Tutkimus: Li Andersson suositumpi pääministeriksi kuin Juha Sipilä” – Yrittäjät/Kantar TNS 31.1.2018)

Kansallisvaltio Suomen kohtalo?
– Julkaistu helmikuu 27, 2014

”Vaan, jos kansallisvaltiolla ei ole vasemmistoliiton nuorten puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä enää merkitystä, niin miksi vasemmistoliitonkin johto haluaa hengailla juuri kansallisvaltioihin perustuvien maajoukkueiden mukana? Kuten jääkiekko, koripallo ja jalkapallo.”

Eikä tässä kaikessa mitään.

Faktantarkastus on taitolaji. Ja varsinkin se, kuka saa faktan tarkastuksensa lopputuloksen kuuluviin virallisissa tiedotusvälineissä ja kuka taas sosiaalisessa mediassa? Ja kuka sitten, meistä kustakin; mihinkin faktantarkastuksen lopputulokseen uskoo; onkin jo sitten ihan toinen juttu.

* * * *

– Artikkelin linkit toiminnassa; artikkelin julkaisun hetkellä –

Tietoja Suomi 2017 verkosto

Suomi 2017 verkoston mottona 2020-luvulla: "Se mitä ei virallisesti tunnusteta. Sitä ei ole olemassa. Se mitä ei ole virallisesti olemassa. Sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata." Toimimme avoimesti ilman keskusjohtoa. "Me yritämme"-hengessä. Suomessa ja ulkomailla asuen. Elämme tosielämässä kohtaamiemme valuvikojen korjaamisen suhteen, siinä realistisessa näkemyksessä, että kaatuihan se ikuisena pidetty Berliinin muurikin. Toivomme voivamme toimillamme auttaa siinä, ettei nuorempien sukupolvien höplästä vetäminen Suomessakaan enää jatku. Löydät meidät, niin halutessasi: 1. Suomi 2017 verkoston blogista. 2. Suomi 2017 verkoston Twitteristä. 3. Suomi 2017 verkoston Facebookista. 4. Suomi 2017 verkoston Instagramista.
Kategoria(t): EU, eurokupla, maan tapa, mediasensuuri, politiikka, yhteiskunta ja sidonnaisuudet Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.