Avoin Suomi 2017

Nyt mennään jo kohti Suomi 100 – juhlavuoden loppusuoraa. Vaikka virallisen juhlaorganisaation pääteema on ollut;  yhdessä, niin näyttää vahvasti siltä, että juhlavuoden matka meillä alatason suomalaisilla jatkuu entistä enemmän ja isommin; ylätason suomalaisiin verrattuna, erillään.

Edellisissä Suomi 2017 – artikkeleissa luotiin, pienen alatason ihmisen näkökulmasta; ison kuvan katsausta; suomalaisen vaalirahoituksen avoimuuteen ja oikeusvaltio periaatteiden toteutumiseen tosielämässä. Etenkin lakisääteisten vakuutusten ja sosiaaliturvan; pitkään myös ylätason päättäjien tiedossa olleiden epäkohtien, kannalta tarkasteltuna.

Surullista on, että ero kyseisissä aihekokonaisuuksissa; virallisen todellisuuden ja todellisen todellisuuden välillä, vain kasvaa.

Nimittäin. Sote – uudistuksessa ylätason suomalaisten, todellinen päämaali on terveydenhuollon painopisteen siirtäminen vakuutuspohjaiseen toimintamalliin. Alkaen isoimmasta rahallisesta potista, joka koskee; tämän hetkisten uutistietojen mukaan, lakisääteisen eli pakollisen työterveyshuollon kalibrointia vakuutusalan kokonaan tai osittain omistamien yritysten hoitoon.

Siksi tärkeintä on; juuri nyt, huomioida se, että pelkkä valinnanvapauslainsäädännön korjaaminen perustuslain vaatimusten täyttämiseksi, ei riitä.

Tarvitaan; ainakin, kuvakoosteen mukaiset korjaukset myös julkisuus- ja virkamieslakeihin. Ilman korjauksia; isoa valtaa käyttävien ylätason suomalaisten kytkentäkaavioiden esille saaminen käy entistä vaikeammaksi. ”Uudistetun” hallintarekisterilainsäädännön avaamia mahdollisuuksia unohtamatta.

Johtavien virkamiesten ja heidän puolisoidensa sekä lähipiiriensä omistukset; tällä hetkellä salaisia?

Toinen iso asia on se, että miten erittäin merkittävää julkista valtaa, jatkossa entistä enemmän, valtaosin yksityisesti omistetuissa yhtiöissä, käyttävien vakuutuslääkäreiden ja vakuutuslakimiesten nimitietojen sekä sidonnaisuuksien esille saaminen, saadaan viimeinkin kuntoon?

Yksi harvoista, ellei ainoa, vakuutuslääketiedettä ja sen arvopohjaa avanneista tv-ohjelmista.

Liekkö kuvakoosteessa syy siihen, etteivät tiedotusvälineiden toimittajat uskalla tai saa avata KHO:2014:83 vuosikirjapäätökseen nojautuen, vakuutuslääkärijärjestelmän isoa kuvaa, niin sanotusti loppuun asti?

Nimittäin. Ilman nimitietojen ja kytkentäkaavioiden julkisuuteen saamista; esimerkiksi Kelan vakuutuslääkäreinä toimivat jäävät sote-uudistuksessa kokonaan piiloon.

Jolloin potilaan/vakuutetun valinnanvapaus olla menemättä, omassa vahinko- ja/tai sairausasiassaan myös vakuutuslääkärinä toimivan vastaanotolle ei ole toteutumassa.

Eikä tässä kaikki.

Avoin Suomi 2014 –  tilannekuvakatsauksen keskiössä olivat tapaturma- ja ammattitautilain ”uudistukseen” liittyneet asiat. Jokohan nyt Tampereen yliopiston; vakuutustieteen professori Olli-Pekka Ruuskasen huomiot ko. ”uudistuksesta” pääsevät päivänvaloon?

Hänen terävät huomionsa; täysremontin tarpeesta, jäivät suomalaiseen uutiseteiseen, vaikka ne julkaistiin vakuutusalan omassa TAPATURMAvakuutus – lehdessä numero 4/2013.

Eikä tässä vielä kaikki.

Suomalaisessa uutiseteisessä odottaa avaamistaan myös tämä aihekokonaisuus.

Vahinkovakuutus- ja työeläkeyhtiöt eivät ole vieläkään kertoneet lainvoimaisen päätöksen velvoittamina, erittäin merkittävää julkista valtaa käyttävien vakuutuslakimiestensä nimitietoja julkisuuteen. Esimerkiksi nettisivuillaan ja/tai vuosikertomuksissaan.

Päätös 22.8.2013, Helsingin hallinto-oikeus, 13/0545/5, diaarinumero 01636/13/1203. Vastapuolena If-vakuutusyhtiö. Lämpimät onnittelut taistelun tehneelle ja sen voittaneelle henkilölle.

Toivottavasti joku iso toimija (esimerkiksi SOSTE ry tai Invalidiliitto ry) jaksaa ja uskaltaa, käydä vastaavat taistelut Kelan vakuutuslääkäreinä ja vakuutuslakimiehinä toimivien nimitietojen julkisuudesta. Ennen kuin sote – uudistuksen ja varsinkin valinnanvapautta sekä maakuntamallia koskeva lainsäädäntö on niin sanotusti paketissa.

Eikä tässä vielä ihan kaikki.

Voisivatko nämä vakuutuslääkäreiden ja vakuutuslakimiesten; erittäin vaikutusvaltaiset, lobbausyhdistykset olla meille alatason suomalaisille avuksi?

Suomen Vakuutuslääkärien Yhdistys ry
Suomen Vakuutuslakimiesten Yhdistys ry

Ensinnäkin avuksi siinä, että ne kannustaisivat työnantajiaan noudattamaan edellä kerrottuja lainvoimaisia hallinto-oikeuksien päätöksiä.

Toiseksi sitä, että ne kertoisivat yhdessä työnantajiensa kanssa julkisuuteen siitä, mikä merkitys täysimääräisen tapaturma- ja työkyvyttömyyseläkkeen hylkäämiselle on työnantajan ottamiin vakuutuksiin; mahdollisesti, sisältyvällä vakuutusmaksuvaikutus – tekijällä? Entä mitä tarkoittaa hylkäävien päätöksien taustalla työnantajalle; mahdollisesti, kohdistuva maksuperuste vaikuttavuus – tekijä? Esimerkiksi liikennevahinkotilanteissa, joissa syntyy pitkäkestoisia henkilövahinkoja.

* * * *

– Artikkelin linkit toiminnassa; artikkelin julkaisun hetkellä –

Tietoja Suomi 2017 - Suomi 2025?

Vuonna 2017 Suomi täytti 100 vuotta. Tässä pienen ihmisen näkökulmasta kirjoitetussa blogissani; pyrin myös vuoden 2017 jälkeen valottamaan lähihistoriamme ja nykyhetken mustia aukkoja. Ruohonjuuritasolta yhteiskunnallista tilannekuvaa esiin pukaten. Ja väliin pieneltäkin vaikuttavia tapahtumia isoon kuvaan lukiten. Jos haluamme todellisia parannuksia tähän Suomeen; jossa nyt elämme, niin jottain tarttis varmaankin tehrä? Mieluiten yhdessä toimien. Yli ikä - ja varallisuusrajojen. Tuleva aika, Suomi vuonna 2025; jää vielä hämärän peittoon. Toivottavasti entistä elämänmyönteisempään otteeseen itse kunkin tosielämässä; päästään kiinni jo huomenna. Kansanvaltahan ei voi toimia, jos kansa ei tiedä. Vain yhdessä toimien voimme olla, huomata ja vaikuttaa enemmän. Vaikka monesta asiasta eri mieltä oltaisiinkin. Muuten taitaa käydä niin, että Albaniakin hurauttaa entistä kovemmalla vauhdilla Suomen ohi. Joten toivottavasti nuoremman polven päättäjämme ovat nyt tosielämän tapahtumista ja sisäisistä apparatsikeista paremmin kärryillä. Vastakkain ovat jatkossakin virallinen todellisuus ja todellinen todellisuus. Sekä se, että kuinka isoksi päättäjämme uskaltavat antaa tuon eron kasvaa.
Kategoria(t): "sutki sisko" ja "hyvä veli"-järjestelmät, kansalaisjärjestöt, keskusliitot, korporatismi, korruptio, maan tapa, mediasensuuri, Perustuslaki, politiikka, potilasjärjestöt, talouselämä, vaalirahoitus, vakuutuslääkäri, vakuutusoikeus, yhteiskunta ja sidonnaisuudet Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.