Suomi 2017 huomioita ja teesejä

Tapahtuuko mitään muutoksia, kansalaisten kannalta katsottuna ja parempaan suuntaan, kun niin sanotusti ”vanhat pierut” väistyvät puolueiden puheenjohtajien paikoilta.

”Vanha pieru” on valmiiksi vanhoihin saappaisiin ja ajatusmalleihin kasvatettu.

Miten tuo ”vanha pieru” – toimintamalli esiintyy yli puolue-, ikä- ja aaterajojen? Tunnetaan myös nimellä On Sovittu Että (OSE) – järjestelmä. Jolloin sisäpiiriin päästäkseen, nuorenkin, poliittisen kyvyn pitää sisäistää vuosikymmenten aikana hioutunut tapa- ja käyttäytymiskoodisto. Ilman tuota sisäistä ja omaehtoista kalibrointia, nuorikin kyky joutuu uraputkessaan sivuhaaroitettuun hukkaputkeen. Poliittinen broilerikasvatus on vakiintunut osaksi OSE – järjestelmän sisällä vaikuttavaa Hyvä Veli (HV) – ja Sutki Sisko (SS) – toimintapaa.

Ratkaisevaa on tietysti se, että tulevatko uudet(kin) puheenjohtajat ja ministerit toimimaan pitkään tiedossa olleiden epäkohtien ja perustuslain vastaisuuksien esiin kaivajina ja esillä pitäjinä? Vai tuleeko heistäkin piiloon lapioijia ja vakaan vaikenemisen kulttuurin harrastajia? Poliittisen sanankäytön mestareita ja kaupankäynnin kuninkaita.

SISÄLLYSLUETTELO
Virallinen todellisuus vs. todellinen todellisuus
Maan tapa hoitaa asioita
Järjestövalta – Suomalainen korporatismi
Toimittajien ja median tehtävistä
Suomalaisten perusoikeuksien toteutuminen
Ruohonjuuri- ja katutason verkostot myös someen

Joten tässä kohteliaimmin ja varmistuksena; muutamia näkökulmia isoon kuvaan.

VIRALLINEN TODELLISUUS VS. TODELLINEN TODELLISUUS
Oletko miettinyt, miksei jokin päättäjien pitkään tiedossa ollut ongelma vain tule kuntoon? Entä miten tunnistaa tilanne, jossa ei ole tarkoituskaan hoitaa ongelmaa tai perustuslain vastaisuutta?

Poliittista päättäjää tai virkamiestä on likipitäen mahdotonta saada käsittämään koko asiaa, koska todellisuudessa hänen palkkansa ja paikkansa järjestelmässä riippuvat siitä, että hänen ei ole lupa asiaa käsittää. Joten tämä seuraava on hyvä muistaa.

Jos poliittinen päättäjä tai virkamies kuitenkin sanoo ymmärtävänsä ja hoitavansa asiaasi, niin hän tulee kovimmillaan tekemään yhden siirron asiasi hoitamiseksi.

Tämä tunnetaan ruohonjuuri- ja katutason kansalaisten piirissä niin kutsuttuna perisuomalaisena selvitysmies- ja työryhmäviimeistelynä. Kestää vuosia.

On Suomessa hyvin yleinen ja tunnettu hoitomenetelmä. Harva jaksaa tai muistaa seurata sen, että toteutuivatko selvitysmiehen tai työryhmän antamat suositukset.

MAAN TAPA HOITAA ASIOITA
Se mitä ei virallisesti tunnusteta. Sitä ei ole olemassa. Se mitä ei ole virallisesti olemassa, sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata.

Kenellä todellinen valta Suomessa on? Esimerkiksi lakisääteisten vakuutusten ja sosiaaliturvan alueilla, joissa kysymys on miljardien eurojen liiketoiminnasta vuositasolla.

JÄRJESTÖVALTA – SUOMALAINEN KORPORATISMI
Etujärjestöjen valta on mittaamattoman suuri kaikilla vallan käytön alueilla. ”Seminaaritoiminta” matkaohjelmineen on yksi pimeänä pysynyt vaikuttamisen alue.

Vittumaisen miehen maineessa oleva verotusneuvos Markku Hirvonen on kiteyttänyt lobbareiden ja virkamiesten hyvin läheiset suhteet oivasti:

”– …torjuvia hankkeita ja aloitteita voidaan virkamieskoneistossa estää. Kyse on siitä, mitä tahoja virkamiehet herkimmin kuuntelevat.

Ministeriöiden virkamiehet tuntevat varsin hyvin erilaisten etujärjestöjen väkeä. He ovat entisiä työtovereita ja käyvät samoissa tilaisuuksissa ja seminaareissa.

Ei siinä tarvitse olla mitään suoraa lahjomista. Siinä vain ymmärretään”, Hirvonen kuvailee.” Lähde: Voima 5/2014 s. 20-22 – Verolaput, olkaa hyvä

Eikä tuossa kaikki.

Myös puolueet ovat levittäneet rönsynsä vaarallisen moneen paikkaan. Seuraava lainaus tulee Seppo Sarlundin ”Politiikan pöydän alta” – kirjasta, jossa nuori Paavo Väyrynen visioi vuoden 1969 loppupuolella (lainaus luvusta – Köyhän asialla):

– Katsokaa demareita. Ne ovat vallanneet kaikkien epäpoliittisten kansalaisjärjestöjen johtopaikat. Niillä ja ay-liikkeellä ne pelaavat. Keskustapuolueen on vallattava järjestöt, neuvoi nuori mies.

Eikä tuossakaan vielä kaikki.

Suomessa on kasvanut entistä isommaksi alue, johon äänestäjät eivät voi vaikuttaa. Suurimpana syynä se, että lobbausvallan todellinen tilannekuva on harvojen tiedossa.

Superlobbariksi kutsuttu Anders Blom antoi medialle aiheesta satojen miljoonien euron vinkin. Suora lainaus artikkelista ”Työmarkkinajärjestöt ovat merkittävimmät lobbarit”:

”Blom on kirjoittanut, että lobbauksessa on nykyään kaksi kerrosta: Korporaatiolobbareiden sisäpiiri ja muiden lobbareiden ulkopiiri. Korporaatioilla on moninkertaiset voimavarat Eduskuntaan ja puolueisiin verrattuna.”

Blomin mukaan ammattiliitot ovat pitkään olleet ”erilaisen ei-läpinäkyvyyden suojeluksessa”.

”Ja nyt kaikella kunnioituksella median edustajat, teidän kannattaisi tehdä kotiläksyjänne sillä puolella”, Blom sanoo.” Lähde: Helsingin Sanomat 10.4.2015

Samalla Blom unohtaa auliisti oman ekosysteeminsä edustajat. Eri toimialojen edustavat erittäin rahakkaat ja vaikutusvaltaiset etujärjestöt. Kuten finanssi- ja vakuutusalaa edustavan Finanssialan keskusliiton (FK). Työeläkevakuuttajien voimavaroja ollenkaan väheksymättä (Tela). Kaiken lobbausvoiman kruununa Elinkeinoelämän keskusliitto (EK).

TOIMITTAJIEN JA MEDIAN TEHTÄVÄSTÄ
Todellista todellisuutta tutkivien ja siitä kirjoittavien toimittajien tarve on Suomessakin suuri. Toki siihen liittyy Suomessakin, toimittajan oman urakehityksen kannalta riskejä. Joten voisiko tässä dokumentissa esitetty itsenäisen toimittajan; I. F. Stonen toimintamalli, onnistua Suomessakin?

”Meidän pitää tietää, mitä valtaapitävät tekevät. Meidän pitää tietää, mikä on totta ja mikä paskapuhetta. Se on suurin ongelma”. Carl Bernstein, tutkiva journalisti Totuus pelissä (ALL GOVERNMENTS LIE) – dokumentissa.

Dokumentti on esitetty myös Suomen televisiossa Ylen Dokumenttiprojektissa ja saattaa löytyä vielä jonkin aikaa Ylen Areenasta. Kannattaa ehdottomasti katsoa.

SUOMALAISTEN PERUSOIKEUKSIEN TOTEUTUMINEN
Perustuslain takaamat perusoikeudet kattavat myös verovaroista kustannetun laillisuusvalvonnan. Joka toimii Suomessa pitkälti monien alojen omavalvontana.

Uuden oikeuskanslerin aloittaessa on hyvä kysyä, että mikä mahtaa olla päivän tilanne suomalaisten ihmisoikeuksien ja oikeusturvan toteutumisen suhteen? Esimerkiksi vanhusten huollossa sekä lakisääteisten vakuutusten ja sosiaaliturvan piirissä.

Ensin virallisen todellisuuden ja sitten todellisen todellisuuden kannalta katsottuna.

Yksi mielenkiintoisimmista selvityksistä; on tämä vuoden 2016 syksyllä käynnistynyt tutkimus Vaasan yliopiston toimesta.

Aiheesta lisää Vaasan yliopiston sivulla http://www.uva.fi/fi/news/piilokorruptio/

HUOM! Mikäli linkki on lakannut jostain syystä toimimasta, niin tee uusi haku uutisen nimellä.

Todellista todellisuutta suomalaisesta korruptiosta selvittäneen tutkimuksen tulokset esitellään sosiaalisesta mediasta löytyneen tiedon mukaan ”piakkoin”. Toivottavasti ainakin kaikki; aiheesta kiinnostuneet, sosiaalisen median (SM) toimijat ja paikalliset tiedotusvälineet ovat tuolloin valveilla sekä tilaisuudessa analysoimaan ja kommentoimaan esille tulevia tietoja. Jos, vaikka sattuisi niin, että valtakunnallisilla tiedotusvälineillä on tuolloin muita isompia aiheita uutisoitavanaan.

RUOHONJUURI –  JA KATUTASON VERKOSTOT MYÖS SOMEEN
Virallisia tiedotusvälineitä on tärkeää seurata säännöllisesti. Näin voi oppia ymmärtämään sen, mistä ne mielellään vaikenevat. Mainosrahoitteisuutensa tai poliittisen ohjauksen takia. Tuohon avautuneeseen markkinarakoon seuraavaksi.

Vain yhdessä toimien olemme, huomaamme ja vaikutamme enemmän. Yli puolue -, aate -, yhdistys -, etujärjestö -, ikä – ja varallisuusrajojen. Laita Sinäkin äänesi kuulumaan ja ajatuksesi vaikuttamaan. Tämän päivän teknologia antaa meistä, itse kullekin, mahdollisuuden perustaa oman viestintä- ja media-alan mikrokonsernin.

Tiesitkö jo tämän?

Blogin lisäksi, erilaista näkökulmaa yhteiskunnallisiin asioihin tarjoava, Suomi 2017 – verkosto löytyy myös näistä sosiaalisen median (SM) kanavista:

> Facebookista
https://www.facebook.com/Suomi2017

> Twitteristä
https://twitter.com/suomi2017

> Instagramista
https://www.instagram.com/suomi2017/

Mikäli linkin toiminta on jostain syystä estetty, niin ole hyvä ja hae kanava esiin hakukoneiden avulla. Esimerkiksi hakusanayhdistelmällä Suomi 2017 Twitter

Huomioithan, että parhaiten saat tietoa avoimeksi perustetuista some – kanavista kirjautumalla niiden käyttäjäksi ja liittymällä valitsemiesi kanavien tykkääjäksi/jäseneksi/seuraajaksi.

Sosiaalisen median kanavista löytyy, koko ajan, lisää mahdollisuuksia oman viestin esille saamiseksi. Kuvallisesta viestinnästä tykkääville ja sen taitaville ovat esimerkiksi YouTube, Periscope, ja Snapchat monien mahdollisuuksien kanavia.

Tärkeintä tässä kaikessa somettamisessa on se, että lähtee vain rohkeasti kokeilemaan ja harjoittelemaan uusia asioita. Nuoremmiltaan kannattaa kysyä rohkeasti neuvoja. Jolloin pikku hiljaa ja pienten onnistumisen kautta, jokainen myös yhteiskunnallisista asioista kiinnostunut löytää itselleen uusia keinoja vaikuttaa päättäjiimme päin.

Toki muistaen sen, että kasvokkain vaikuttamista ja samassa tilassa olemista ei mikään teknologia pysty korvaamaan. Ainakaan kokonaan.

* * * *

– Artikkelin linkit toiminnassa, artikkelin julkaisun hetkellä –

 

Tietoja Suomi 2017 - Suomi 2025?

Vuonna 2017 Suomi täytti 100 vuotta. Tässä pienen ihmisen näkökulmasta kirjoitetussa blogissani; pyrin myös vuoden 2017 jälkeen valottamaan lähihistoriamme ja nykyhetken mustia aukkoja. Ruohonjuuritasolta yhteiskunnallista tilannekuvaa esiin pukaten. Ja väliin pieneltäkin vaikuttavia tapahtumia isoon kuvaan lukiten. Jos haluamme todellisia parannuksia tähän Suomeen; jossa nyt elämme, niin jottain tarttis varmaankin tehrä? Mieluiten yhdessä toimien. Yli ikä - ja varallisuusrajojen. Tuleva aika, Suomi vuonna 2025; jää vielä hämärän peittoon. Toivottavasti entistä elämänmyönteisempään otteeseen itse kunkin tosielämässä; päästään kiinni jo huomenna. Kansanvaltahan ei voi toimia, jos kansa ei tiedä. Vain yhdessä toimien voimme olla, huomata ja vaikuttaa enemmän. Vaikka monesta asiasta eri mieltä oltaisiinkin. Muuten taitaa käydä niin, että Albaniakin hurauttaa entistä kovemmalla vauhdilla Suomen ohi. Joten toivottavasti nuoremman polven päättäjämme ovat nyt tosielämän tapahtumista ja sisäisistä apparatsikeista paremmin kärryillä. Vastakkain ovat jatkossakin virallinen todellisuus ja todellinen todellisuus. Sekä se, että kuinka isoksi päättäjämme uskaltavat antaa tuon eron kasvaa.
Kategoria(t): "sutki sisko" ja "hyvä veli"-järjestelmät, apparaatti, apparatismi, apparatsikki, kansalaisjärjestöt, keskusliitot, korporatismi, korruptio, maan tapa, potilasjärjestöt, Suomen ihmisoikeustilanne, vaalirahoitus, yhteiskunta ja sidonnaisuudet Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.