Yhdysvaltain presidentinvaalit 2016

Värikkäät Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat ohitse ja voittaja on selvillä. Kohu ja kihinä jatkuvat, mutta toivottavasti toimittajilla ja gallupin tekijöillä riittää paukkuja tämän asiakokonaisuuden selvittämiseen; analysointiin sekä kattavaan uutisointiin.

Nimittäin. Mikä oli vaaleissa toteutunut äänestysprosentti? Entä kuinka moni rekisteröitynyt äänestäjä jätti äänestämättä? Ja vielä se kysymys, että mikseivät äänestäneet?

Entä kuinka iso joukko äänestäjiä jätti rekisteröitymättä ja mikseivät tuota pakollista rekisteröitymistä tehneet? Yksi hyvä tietopaketti on tässä kuvakoosteessa. Ainakin ennen vaalituloksen selviämistä. Toivotaan, että kysymykseenkin tulee jossain vaiheessa vastaus.

Hyvä katsaus "jenkkien" vaalijärjestelmästä YleX:n sivuilla.

Hyvä ja ytimekäs katsaus ”jenkkien” vaalijärjestelmän saloihin löytyy YleX:n nettisivuilta.

Miksi äänestysprosentilla ja nukkuvien puolueen koolla on merkitystä? Muistatko vielä tämän? Entä montako tätä aihetta käsitelleen ja avanneen uutisen muistat lukeneesi, kuulleesi tai nähneesi suomeksi? Mikseivät äänioikeutetut äänestäneet Brexitissä?

”Iso-Britannian kansanäänestys 23.6.2016”
Julkaistu kesäkuu 25, 2016

”Kansa on puhunut ja pulinat pois. Tai niin se ainakin ennen vanhaan taisi mennä? Uskomatonta mikä kohu ja kuhina on käynnistyi, kun selvisi Iso-Britannian kansanäänestyksen päättyneen EU-eron kannattajien voittoon! Vähälle huomiolle on mediassa jäänyt se, että EU-jäsenyydestä järjestetyssä kansanäänestyksessä yli 12 miljoonaa äänioikeutettua jätti äänestämättä! Tarkalleen ottaen 27,8 prosenttia äänioikeutetuista nukkui! Isoja lukuja.”

Lue Suomen kansanäänestyksen tarpeellisuudesta Suomi 2017 blogista:

* * * *

Sitten eteenpäin USA:n presidentinvaalia 2016 koskien. Helsingin Sanomissa 12.11.2016 oli pikku-uutinen, joka oli otsikoitu:

”USA:n vaalijärjestelmä ei innosta äänestämään”Vain 52 prosenttia Yhdysvaltain äänestysikäisistä antoi äänensä.
Toimittaja Matti Koskinen HS

Lainaus uutisesta:
> Trump sai heiveröisen mandaatin kansalta
”Virallinen äänestysaktiivisuus oli hieman korkeampi, noin 57 prosenttia, kertoo United States Elections Projectin viimeisin arvio. Tiedot tarkentuvat vielä lähipäivien ja viikkojen aikana.”

Ensin nukkuvien osuus otsikon perusteella 100% – 52% = 48 prosenttia
Sitten nukkuvien osuus jutun perusteella 100% – 57% = 43 prosenttia

Kolmas kerta saattaa sanoa jo totuuden. Kuvakaappaus CNN:n sivuilta:

Nukkuvien puolueen koko 2016 on 44,6 %!

Nukkuvien puolueen koko 2016 on 44,6 % !

Tämän hetken tiedon mukaan äänestämättä jätti 100% – 55,4% = 44,6% prosenttia äänioikeutetuista. Nyt onkin syytä ihmetellä; näin tekstimuodossa ääneen. Tuo äänestämättömien määrä on näin politiikan maallikon näkökulmasta helkkarin paljon! Prosenteissa, vaan paljonkohan se on miljoonissa/henkilöissä? Kaikkea ei voine laittaa USA:n vaalijärjestelmän huonouden piikkiin?

Sitten nopea leikkaus Suomen tilanteisiin.

Mitä tapahtuu Suomen äänestysprosentille ja kuinka isoksi osaksi Suomessa nousevat nukkuvat? Kun kuntavaalit 2017 ja eduskuntavaalit 2019 koittavat.

Nythän erilaisten galluppien pohjalta on nähtävissä, että puoluekannastaan epävarmojen/äänestämättömien määrä alkaa nousta jo lähelle 40 prosenttia! Myös eduskuntavaaleissa. Ja se on merkki, jota nyt poliittisten päättäjiemme pitäisi pystyä tulkitsemaan. Mielellään kerralla oikein. Myös ko. tietojen pohjalta annettu viesti äänestäjien suuntaan on erittäin tärkeä. Ratkaisevinta lienee se, että miten isoksi päättäjämme uskaltavat antaa eron; virallisen todellisuuden ja todellisuuden todellisuuden välillä kasvaa? Niin Suomen sisäisten kuin Euroopan unionia koskevien asioiden suhteen.

Nimittäin, jos aiheena Maahanmuutto vs. maastamuutto nousee maailman sekavien tapahtumien johdosta yhdeksi isoimmista kärkiaiheista eri vaaleissa. Niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Vaalien ennustettavuus muuttuu entistä haastavammaksi. Erilaisten ja eri mieltä olevien ryhmittymien määrä politiikan markkinoilla kasvaa. Jolloin puolueiden markkinaosuudet menevät monissa maissa kokonaan uusiksi.

Nyt kuitenkin hyvän joulun ajan toivotukset.

Ja toivotaan, että Suomen 100-vuotisjuhlavuoden aikana, vuonna 2017 yhdessä toimiminen onnistuu. Vaikka monesta asiasta eri mieltä oltaisiinkin. Yli puolue-, ikä-,  yhdistys-, aate-, media-, etujärjestö- ja varallisuusrajojen.

* * * *

– Artikkelin linkit toiminnassa; artikkelin julkaisun hetkellä –

Tietoja Suomi 2017 verkosto

Suomi 2017 verkoston mottona 2020-luvulla: "Se mitä ei virallisesti tunnusteta. Sitä ei ole olemassa. Se mitä ei ole virallisesti olemassa. Sitä ei tarvitse korjata. Saatikka korvata." Toimimme avoimesti ilman keskusjohtoa. "Me yritämme"-hengessä. Suomessa ja ulkomailla asuen. Elämme tosielämässä kohtaamiemme valuvikojen korjaamisen suhteen, siinä realistisessa näkemyksessä, että kaatuihan se ikuisena pidetty Berliinin muurikin. Toivomme voivamme toimillamme auttaa siinä, ettei nuorempien sukupolvien höplästä vetäminen Suomessakaan enää jatku. Löydät meidät, niin halutessasi: 1. Suomi 2017 verkoston blogista. 2. Suomi 2017 verkoston Twitteristä. 3. Suomi 2017 verkoston Facebookista. 4. Suomi 2017 verkoston Instagramista.
Kategoria(t): EU, politiikka, populismi, populisti, talouselämä, yhteiskunta ja sidonnaisuudet Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.