Yksi vähälle huomiolle jäänyt vaikuttajaryhmä tulee päivänvaloon tässä artikkelissa. Isolla rahalla toimivat lobbaus- ja viestintätoimistot, jotka olivat erittäin vahvasti edustettuina viime viikolla vuoden 2016 SuomiAreena – tapahtumassa Porissa. Varhaisesta aamusta myöhäiseen yöhön. Kuin myös koko SuomiAreena – tapahtumaa seuranneen viikonlopun Porin Jazzeissa. Sen VIP-alueilla.
– Klikkaamalla artikkelin kuvakoosteita hiirelläsi, saat ne ruudullesi tarkempana –
Uutistietojen mukaan; Porin kesään vakiintuneesti kuuluvat SuomiAreena – ja Porin Jazz – tapahtumat ovat keränneet taas paljon vallassa olijoita ja sinne pyrkijöitä. Satsaukset tapahtumien tähän kohderyhmään ovat olleet aina suuria. Lobbaus- ja viestintätoimisto Milttonilla on kuvakoosteen Twitter – viestin mukaan ollut paikalla vuoden SuomiAreena – tapahtumassa 40 henkilöä!
Yksi avainkysymyksistä tähän kohtaan lienee se, että kuinka monesti politiikasta voi siirtyä lobbaripuolelle ja takaisin? Eli kuinka usein voi tehdä tietojen päivitystä politiikan sisäpiireissä? Esimerkiksi ministerin erityisavustajana toimien ja sitten takaisin lobbarijärjestöön palaten? Tai sopivien lakihankkeiden läpivienti/estäminen ministerin päällystakkina toimien.
Etujärjestö kytkentöjen päivänvaloon saamiseksi voitaneen ottaa esimerkkejä Wikipediasta. Esimerkiksi seuraavien ministereiden erityisavustajina toimineiden henkilöiden etujärjestöihin liittyvää jalanjälkeä on hyvä hurautella esiin. Avoimen internetin hakukoneiden avustamina ja esimerkiksi vakuutuslääkärijärjestelmän korjaamiseen liittyen:
valtiosihteeri Pia Pohja, sosiaali- ja terveysministerit Paula Risikko/Laura Räty
valtiosihteeri Ilkka Oksala ja Vesa Rantahalvari, peruspalveluministeri Paula Risikko (Lähde: Wikipedia – Määräaikainen valtiosihteeri)
Ja kun noita nimiä katsoo, niin eihän kokoomus ole tuossa kuviossa yksin. Myös sdp:llä on vahva etujärjestötaustaisten valtiosihteereinä ja erityisavustajina toimineiden armada. Keskustaa ollenkaan väheksymättä. Esimerkiksi epäpoliittisten kansalaisjärjestöjen kaappaamisesta puolueiden ohjaukseen suuri yleisö on varsin tietämätön.
Suurelle yleisölle onkin hyvä antaa säännöllisesti tietoa siitä, että kuinka päättäjiin luodaan lobbareiden toimesta tilaajayhteisöä maksimaalisesti hyödynnettävät henkilökohtaiset suhteet? Ja millä keinovalikoimalla, missä kaikkialla tapahtuen ja kenen toimeksiantajan rahoilla?
Vähän niin kuin Maailman talousfoorumissa Davosissa ja Bilderberg -kokouksessa, niin ei myöskään kotimaisessa SuomiAreena tapahtumassa päätetä mitään, mutta virallisen ohjelman ulkopuolella lobbareilla on hyvää aikaa päästä keskustelemaan luottamuksellisesti päättäjien ja mediavaikuttajien kesken, mihin suuntaan monet yksittäiset hallituksen ja ministeriöiden lainvalmisteluhankkeet ovat menossa ja miksi? Miten niistä tulee viestiä isolle yleisölle? Mitä jätetään kertomatta? Leimataanko kaikki eri mieltä olevat populisteiksi vaiko ammattivalittajiksi?
Hyvä ratkaisuehdotus lobbaamisessa tapahtuvien kähmintäepäilysten poistamiseksi lienee se, että toimistoittain saadaan ajantasainen tietorekisteri, mistä kulloinkin lobataan, kehen kaikkiin kohdistuen, millä keinoin, millä rahasummilla ja kenen kaikkien rahoittamana lobbaus tapahtuu? Eli avoimeen julkisuuteen samantyyppiset asiat, jotka on yritetty saada päivänvaloon vaalien ehdokkaiden vaalirahoituksista ja puolurahoituksista.
Isossa kuvassa on kysymys mainostoimistopainotteisten firmojen rakennemuutos täyden palvelun toimistojen vaikuttajaverkostoiksi. Eikä tässä kaikessa kehityksessä mitään, jos vain kaikki olisi yhteiskunnallisesti asioiden vaikuttamisen suhteen täysin avointa. Joten kohteliaimmin ja varmistuksena; tässä harmillisen pienelle huomiolle julkisuudessa jäänyttä vaikuttajaryhmää pienimuotoisesti päivänvaloon:
”Viestintätoimistot”
Elämme keskellä isoja ja mielenkiintoisia muutoksia. Isoiksi kasvaneita oman totuuden hallinta- ja vääristelyprojekteja. Niin Suomessa kuin Euroopan unionissa. Sanontaan ”pihalla kuin Ellun kanat” kannattaa alkaa suhtautumaan uudella asenteella. Nimittäin kaikessa hiljaisuudessa, aina ah, niin himoittua valtaa ovat ottaneet enevässä määrin viestintätoimistoiksi kutsutut toimijat. Yli puolue- ja aaterajojen ulottuvina.
Onko nyt käynyt niin, että ulkokehällä olevat lobbaus… anteeksi viestintätoimistot pysytyvät pyörittämään valtakoneistoamme ja meitä hallintoalamaisiamme, kulloinkin heidän toimeksiantajiensa valitsemaan suuntaan? Voivatko vaarattomalta vaikuttavat Ellun kanat viedä meitä sittenkin ja aina halutessaan kuin pässiä narussa?
Kuka muistaa vuoden 2010 tilanteita? Ennen eduskuntavaaleja 2011 vaalimainonnassa vilahteli sanonta eli slougan ”Vastuullinen markkinatalous on työväen paras ystävä”.
Nyt kun jo tiedetään, mitä on markkinataloudessa tapahtunut, niin kuka muistaa silloin mainostoimiston statuksella toimineen viestintäyrityksen?
Eikä tässä kaikessa mitään. Nimittäin suullisen tiedon mukaan; viestintätoimistojen alalla liikevaihdon kasvuprosentit ovat olleet parin viimen vuoden aikana huikeita!
Joten tarkastellaan mielenkiintoista aihetta yhdestä näkökulmasta.”
Lue lisää ajankohtaisesta aiheesta osoitteessa:
https://suomi2017.wordpress.com/2015/03/14/viestintatoimistot/
Lisätietoa aiheesta löytyy myös lobbaus- ja viestintätoimistojen nettisivuilta. Kuin myös niiden sosiaalisen median kanavilta Twitteristä, Facebookista ja Instagramista.
Sanonta: ”Se mikä tapahtuu Porissa; jää Poriin”; pitänee edelleen paikkansa? Tosin tästä Iltalehden politiikan toimittaja Tommi Parkkosen twiittauksesta olisi tärkeää kuulla lisää?
Tässä muutamia suomalaisia lobbaus- ja viestintäfirmoja:
– firmat satunnaisessa järjestyksessä
– osa ulkomaisten lobbausyritysten Suomen tytäryhtiöitä
Ellun Kanat
Miltton
Viestintätoimisto Cocomms
Eurofacts
Kreab
Viestintätoimisto Kaiku
Tekir
Pohjoisranta Burson-Marsteller
Viestintä Drum
OMD Finland
Ahjo Communications
Asian yhteiskunnallisesta merkityksestä tietoa tässä kuvakoosteessa:
Onko politiikan yksinäisten Don Quijote – hahmojen aika ohitse? Kenen asioita Paavo Väyrynen; ihan hyvin perusteltuine kuningasajatuksineen todellisuudessa lobbaa?
* * *
– Artikkelin linkit toiminnassa, artikkelin julkaisun hetkellä –