Julkinen terveydenhuolto vielä pelastettavissa?

Pelastaako kansalaisaloite 1678 julkisen terveydenhuollon? Nimittäin vakuutusyhtiöt ovat jo aloittaneet valmistautumisensa sote – uudistuksen valinnanvapauteen ja erityisesti itseensä kohdistuvien kustannusten leikkaamiseen:

If irtisanoo 28 000 sairaskuluvakuutustaan – Turun Sanomat 16.11.2015
Vakuutusyhtiö If irtisanoo 28 000 sairaskuluvakuutustaan ensi vuoden aikana. Yhtiö perustelee toimenpidettä tuotteen huonolla kannattavuudella.

Reilun viikon jälkeen vakuutusyhtiöt aloittaneet omien kustannustensa leikkaamisen!

Vakuutusyhtiöt aloittaneet omien kustannustensa leikkaamisen!

”Moni muukin vakuutusyhtiö pohtii, mitä tehdä sairaskuluvakuutuksilleen, kun sote-uudistus ja Kela-korvausten pieneneminen lisäävät muutospaineita. Varsinkaan vanhat sairaskuluvakuutukset eivät ole vakuutusyhtiöille mitään rahasampoja. Kustannuspaineita on lisännyt väestön ikääntyminen sekä entistä kehittyneempien lääkkeiden ja hoitojen kalleus.

Ifin toimitusjohtaja Timo Vuorinen muistuttaa, että terveyspalvelutarjonnassa on menossa suuri murros. Hänen mukaansa julkisen sektorin palveluiden supistaminen ja sairaanhoidon korvausten aleneminen johtavat siihen, että kansalaiset joutuvat jatkossa itse ottamaan enemmän vastuuta terveyden- ja sairaudenhoidostaan.

– Tällä sektorilla tulee tapahtumaan paljon, vahvistaa Pohjola Vakuutuksen toimitusjohtaja Olli Lehtilä.”

Vakuutusvetoisen ja yksityisen terveydenhuollon ihanne potilastyyppi on jatkossakin selkeän rajauksen piiriin kuuluva vamma tai sairaus. Monista sairauksista ja vammoista kärsivistä tultaneen pyrkimään eroon erilaisilla vakuutusehtojen rajauksilla.

Myöskin kokonaisvaltaisten terveystietojen käyttäminen vakuutushinnoittelussa ja korvauspäätöksissä tullee Suomessa lisääntymään. Tämä lienee yksi selitys vakuutusyhtiöiden omistuksessa olevien sairaaloiden ja työterveyshuoltojen perustamiselle? Terveysdataa rouhittaneen jatkossa omistajan oikeudella. Samalla vakuutuksissa ja terveydenhuollossa virtaava raha saadaan pidettyä yhä tiukemmin oman ekosysteemin sisällä.

JULKINEN TERVEYDENHUOLTO VALINNANVAPAUDEN PERUSKALLIOKSI?
Kärjistetysti sanottuna, julkisen terveydenhuollon yhdeksi pääongelmaksi on tullut se, että julkiselle puolelle potilas pääsee hoitoon, kun se järjestelmälle sopii. Yksityiselle puolelle taas, kun potilaalle sopii ja lompakossa taikka luottokortilla on varaa tarvittaviin hoitoihin. Tai henkilö on työelämässä ja hyvin toimivan työterveyshuollon piirissä.

Moni työelämässä oleva tutustuu julkisen puolen terveydenhuollon tilanteisiin vasta, kun joutuu ja pääsee viemään omia sairastelevia lapsiaan ja vanhempiaan terveyskeskukseen. Monet lapsiperheet ovat ottaneet sairauskuluvakuutuksen lapsilleen ja saaneet siten takuuvarman mahdollisuuden päästä nopeaan hoitoon yksityisellä puolella. Valitsemalleen lääkärille. Homma on pelittänyt erinomaisesti.

Entä jatkossa, kun hinnat nousevat ja korvausehdot heikkenevät?

Avainkysymys sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksessa on se, että rapautetaanko eli ajetaanko julkinen terveydenhuolto nyt vaiheittain alas? Päättäjien puheiden mukaan näin ei ole käymässä. Vaan kerrankos, jos toisenkin on käynyt ihan päinvastoin.

On hyvä huomioida, että nyt ilmassa on kolme isoa uudistusta. Alue- eli maakuntahallinnon luominen. Sosiaalihuollon ja terveydenhuollon uudistaminen. Valtapelit ovat päättäjien keskuudessa siten valtaisat.

Tosiasia lienee se, että mikäli julkisen terveydenhuollon uudistaminen epäonnistuu, niin paineet ja kustannukset sosiaalihuollon puolella räjähtävät pilviin.

Joten voitaisiinko edes julkisen terveydenhuollon korjaukset saada alkamaan oikeista kohdista? Siihen ottaa hyvin kantaa tämä tuore ja mielestäni erinomainen kansalaisaloite:

Apuasi tarvitaan. Tällä hetkellä, 16.11.2015 kello 12:54, allekirjoituksia 25 kappaletta.

Apuasi tarvitaan. Tällä hetkellä, 16.11.2015 kello 12:54, allekirjoituksia 25 kappaletta.

Tästä linkistä allekirjoittamaan:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1678

Ja samalla kirjaantumiskerralla voit allekirjoittaa useampia kansalaisaloitteita. Joten laita Sinäkin äänesi vaikuttamaan ja tietoa tästä kansalaisaloitteesta kulkemaan.

* * * * *

– Artikkelin linkit toiminnassa; artikkelin julkaisun hetkellä –

Mainokset

Tietoja Suomi 2017 - Suomi 2.0

Vuonna 2017 Suomi täyttää 100 vuotta. Millaisessa Suomessa tuolloin elämme jää kaikkien tuolloin eloisasti elävien koettavaksi. Tässä blogissani pyrin valottamaan lähihistoriamme mustia aukkoja. Ruohonjuuritasolta valaistuina. Toivottavasti entistä elämänmyönteisempään Suomi 2.0 - versioon on mahdollista päästä myös käytännön elämässä. Nyt ja heti. Kansanvaltahan ei voi toimia jos kansa ei tiedä. Vain yhdessä toimien olemme enemmän. Muuten armottomien apparatsikkien Albania uhkaa.
Kategoria(t): "sutki sisko" ja "hyvä veli"-järjestelmät, Perustuslaki, talouselämä, yhteiskunta ja sidonnaisuudet Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s