Eduskunta 3 – dokumenttinäytelmä

Lauantaina, 26.9.2015, pörähti ensi-iltaansa Eduskunta 3 – dokumenttinäytelmä. Paikkana Ryhmäteatteri Helsingissä. Hyvien julkisten kulkyhteyksien varrella. Helsingin Kalliossa. Osoitteessa Helsinginkatu 25.

Sisällöltään järkälemäinen Eduskunta 3 käynnistyy näyttämöllä tänään.

Sisällöltään järkälemäinen Eduskunta 3 käynnistyy näyttämöllä tänään.

Vaikka tieto lisää tuskaa, niin tässä kohtaa se kannattaa ottaa. Jos vain yhteiskunnalliset asiat kiinnostavat. Politiikka ja konsensus ovat Suomessa edelleen rikki, mutta nyt näkökulma todellisen hallintomuotomme ytimiin erilainen.

Lisätietoa Eduskunta 3 dokumenttinäytelmästä Ryhmäteatterin nettisivuilta:
http://www.ryhmateatteri.fi/esitykset/eduskunta_iii
–  esitysten aikataulut ja lippujen ostaminen

ja Facebookista – taustaa tiedotusvälineissä:
https://www.facebook.com/Ryhmateatteri
– tiedotusvälineissä olleita tekijöiden haastatteluja  ja näytelmän arvioinnit.
– Facebookin kautta Sinullakin on mahdollisuus kommentointiin.

Suositustemme taustalla on Suomi 2017 verkoston edustajien näkemä toinen ennakko torstainan 24.9.2015.  Tässä kutkuttava alkuasetelma näytelmän tapahtumiin.

Eduskunta 3 alkamassa. Kenelle kellot soivat? Mitä korttia epäilijöille lätkäistään?

Eduskunta 3 toinen ennakko alkamassa. Kenelle kellot soivat? Mitä korttia epäilijöille lätkäistään?

Palaamme jossain vaiheessa dokumenttinäytelmän antiin, kunhan muhkean tietomäärän jälkipuinti on osaltamme valmista. Sekä kuulemme mitä muut näytelmän nähneet katu- ja ruohonjuuritason kansalaiset ovat kokonaisuudesta mieltä.

Tiedotusvälineiden kautta saatavat korkean tason päättäjiemme kommentit kiinnostavat. Myös opposition osalta. Kuin myös eduskunnan ulkopuolisten puolueiden edustajien kommentit.

Nämä neljä kysymystä; on hyvä heittää tässä vaiheessa mieliinne muhimaan:

1. Päteekö politiikassa enää perinteinen vasemmisto – oikeisto jako?
2. Minkälainen elämänkatsomus on urallaan euro-miljonääriksi nousseella päättäjällä?
3. Kenen tarjoilema totuus ja missä laajuudessa; kulloinkin voittaa ja miksi:
– mainosrahoitteisissa tiedotusvälineissä? (Sanoma, MTV, Otava Media, Alma Media jne.)
– verovaroista kustannettavissa tiedotusvälineissä? (Yleisradio ja puoluelehdet)
– sosiaalisen median tarjoamissa kanavissa? (Blogit, Facebook, Twitter, Instagram jne.)
– lobbausyritysten ja viestintätoimistojen sekä median tarjoilemissa yhteenliittymissä?
4. Kuinka helposti ovat huomattavissa journalismin, propagandan ja advertoriaalin rajat?

SATIIRISARJA YHDEN TOTUUDEN MAASTA – POHJOISEN AZERBAIJAN?
Saman tekijäkollektiivin aiempi jättituotanto sisällöltään oli Eduskuntakunta 2 – dokumenttinäytelmä. Joka käsitteli ja valaisi upealla tavalla Suomen todellista hallintamuotoa, korporatismia.

Tuosta huikeasta tietopaketista löytyvät Suomi 2017 – artikkelit:
Eduskunta II dokumenttinäytelmä – 8.12.2012
Eduskunta 2 – 9.11.2012

Jostain syystä julkinen keskustelu korporatismimme  pimeimmistä puolista ei vielä tuolloin vuonna 2012 käynnistynyt?

MEDIANMURROS JA JOURNALISMIN TILA
Mikä Eduskunta 2 – dokumenttinäytelmässä kolahti myös tiedonvälityksen rautaisiin ammattilaisiin?

Tampereen yliopiston journalistiikan vieraileva professori, Tuomo Pietiläinen valotti asiaa. Hänhän on ollut jo vuosien ajan, yksi tutkivan journalismin, huipputekijöistä Suomessa.

Hän kirjoitti oman näkemyksenä Eduskunta 2 – dokumenttinäytelmästä Helsingin Sanomissa. ”Dokumenttiteatteri valvomaan päättäjiä” – HS 11.12.2012, josta oheinen suora lainaus:

”Kuka valvoo vallanpitäjiä, kun perinteisten viestinten ja toimittajien määrä vähenee? Ketkä valistavat kansalaisia epäkohdista, jos maksullisen median käyttäjien joukko pienenee?

Näin kysyi Roskilden yliopiston viestintätieteiden apulaisprofessori Rasmus Kleis Nielsen sunnuntaina Helsingin Sanomissa.

Nielsenin maalaama uhkakuva on todellinen, mutta se voi olla myös mahdollisuus. Ala ja parhaita toimittajia kouluttavat yliopistot joutuvat nyt miettimään, mistä löytää vaihtoehtoisia tapoja tehdä neljännen valtiomahdin töitä. Yksi suunta on dokumenttiteatteri, joka yhdistää tutkivan journalismin metodit ja teatterin dramaturgiset keinot.”

– – – –


”Vallanpitäjiä hämmensi nähtävästi se, että dramaturgia avasi vaikean asian tavallisen suomalaisen tajuntaan satiirin keinoin. Vallankäyttäjät eivät ehkä odottaneet, että hyvin tehty dokumenttiteatteri on myös journalismia: se on kerronnaltaan mahdollisimman perinpohjaista ja pyrkii mahdollisimman lähelle saatavissa olevaa totuutta.

Mediatalojen ja koulutuslaitosten kannattaa nyt tarttua tähän mahdollisuuteen.

TUTKIVA JOURNALISIMI LUKITTU TEATTERIN NÄYTTÄMÖLLE?
Mielenkiintoista onkin nyt seurata se, että jääkö mahdollisimman lähelle osuva totuus päättäjistämme kuultavaksi vain silloin tällöin teatterin lavalle? Aina hieman jälkijättöisesti.

Vai saavatko tiedotusvälineemme viimein kirjoittaa auki  Suomen todellisen hallintamuodon eli korporativismin, jonka Eduskunta 2 – dokumenttinäytelmän tekijätiimi erinomaisen hyvin paljasti? Nimin, kuvin ja erilaisin kytkentäkaavioin varustettuna.

Uskon vielä vakaasti, että jättipaljastuksen pystyvät tekemään myös ne lukuisat Suomen erittäin ammattitaitoiset toimittajat, graafikot ja kuvaajat, jos vain heille annetaan siihen lupa sekä taataan tiedotusvälineiden omistajien selkänoja, johon voi luottaa. Myös korporatismi koneiston sisältä tuleville; mahdollisille koko kuvion varmentaville pilliin puhaltajille eli whistelblowereille.

Ellei  tukea ole tarjolla, niin anonyymi työryhmä työstämään kokonaisuus esille. Ensin pieninä paloina ja sitten kokonaisuuteen palapelin osasia lisäten.

Yksi osa; isompaan kehykseen sopivasta, palapelistä saattaneen olla tässä?
https://suomi2017.wordpress.com/2015/04/15/nelikanta-wahlroos/

* * * *

– Artikkelin linkit toiminnassa, artikkelin julkaisun hetkellä –

Tietoja Suomi 2017 - Suomi 2025?

Vuonna 2017 Suomi täytti 100 vuotta. Tässä pienen ihmisen näkökulmasta kirjoitetussa blogissani; pyrin myös vuoden 2017 jälkeen valottamaan lähihistoriamme ja nykyhetken mustia aukkoja. Ruohonjuuritasolta yhteiskunnallista tilannekuvaa esiin pukaten. Ja väliin pieneltäkin vaikuttavia tapahtumia isoon kuvaan lukiten. Jos haluamme todellisia parannuksia tähän Suomeen; jossa nyt elämme, niin jottain tarttis varmaankin tehrä? Mieluiten yhdessä toimien. Yli ikä - ja varallisuusrajojen. Tuleva aika, Suomi vuonna 2025; jää vielä hämärän peittoon. Toivottavasti entistä elämänmyönteisempään otteeseen itse kunkin tosielämässä; päästään kiinni jo huomenna. Kansanvaltahan ei voi toimia, jos kansa ei tiedä. Vain yhdessä toimien voimme olla, huomata ja vaikuttaa enemmän. Vaikka monesta asiasta eri mieltä oltaisiinkin. Muuten taitaa käydä niin, että Albaniakin hurauttaa entistä kovemmalla vauhdilla Suomen ohi. Joten toivottavasti nuoremman polven päättäjämme ovat nyt tosielämän tapahtumista ja sisäisistä apparatsikeista paremmin kärryillä. Vastakkain ovat jatkossakin virallinen todellisuus ja todellinen todellisuus. Sekä se, että kuinka isoksi päättäjämme uskaltavat antaa tuon eron kasvaa.
Kuva | Kategoria(t): korporatismi, korruptio, maan tapa, politiikka, talouselämä, vaalirahoitus, yhteiskunta ja sidonnaisuudet Avainsana(t): , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.