Hallitusohjelma 2015 –

Tässä artikkelissa tarkastellaan hallitusohjelman sisältöjä pohjoismaisen oikeusvaltio käsityksen ja Montesquieun vallan kolmijako-opin näkökulmasta. Lähestymiskulma on edelleen lakisääteinen vakuutus- ja sosiaaliturva, jota myös tätä edeltävät Suomi 2017 – artikkelit ovat käsitelleet.

Hallitusohjelmassa on iso musta aukko näiden asioiden suhteen. Taas kerran.
– Klikkaamalla kuvakoostetta hiirelläsi, saat sen ruudullesi tarkempana  –Punaisella merkityt eivät ole koskaan olleet hallitusten/Sitran kärkihankkeita.

Punaisella merkityt eivät ole koskaan olleet hallitusten/Sitran kärkihankkeita.

Nähtävästi tämän hallituksen aikana virallisen todellisuuden ja todellisen todellisuuden välinen ero tulee repeämään ennen kokemattoman suureksi.

SISÄLLYSLUETTELO
Huomio tulevaisuudessa – Ratkaistavat ongelmat tässä päivässä
Mandaatit eli valtakirjat
Hallitusohjelma täydellinen menestys vakuutus- ja finanssialalle
Hiljaisen heinäkuun aikana tapahtuu
Pieni skandaalin poikanen vaiko tyttönen
Lakisääteinen vakuutus- ja sosiaaliturva
Hallitusohjelman läpiluenta ja tarkistukset
Suomen 100 – vuotisjuhlavuoden kunniaksi kansanäänestys

HUOMIO TULEVAISUUDESSA – RATKAISTAVAT ONGELMAT TÄSSÄ PÄIVÄSSÄ
Tämän päivän epäkohdat hautaamalla siirryttiin tulevaisuuden fantasiointiin?

Uudenlainen tapa elävöittää kuivaa hallitusjargonia.

Uudenlainen tapa elävöittää kuivaa hallitusjargonia.

Hallitusneuvottelut käytiin ja hallitusohjelma rakennettiin uudella tavalla. Onko kaavion toteutumisen loppu tulemana; iloinen ilotulitus vai kaikkea tuhoava tulivuorenpurkaus?

Tarkkuutta vaaditaan nyt meiltä kaikilta. Sillä, syksyyn 2015 mennessä on saatettu tehdä kaikessa hiljaisuudessa ratkaisuja, joidenka perusteella päättäjienkin pitkään tiedossa oleville epäkohdille ei tulla tekemään yhtään mitään.

Katsausta uudelta vaikuttavaan maan tapaan ja Suomen todelliseen hallintamuotoon on ollut vaikeaa saada myös tiedotusvälineiden kautta. Joten onko mikään muuttumassa vai seuraammeko hyvin käsikirjoitettua näytelmää? Taas kerran.

Jos ovat aiemmat hallitukset tarjonneet näissä lakisääteisen vakuutus- ja sosiaaliturvaan liittyvissä asioissa nahkahansikkaaseen verhottua rautanyrkkiä, niin nyt on tulossa vähintäänkin peittelemätöntä ja isoa luuvitosta. Sarjatulella.
– Klikkaamalla kuvakoostetta hiirelläsi, saati sen ruudullesi tarkempana –

Miksei sosiaali- ja terveysministeriö ole julkistanut vieläkään (1.7.2015) tämän työryhmän asiakirjoja?

Miksei sosiaali- ja terveysministeriö ole julkistanut vieläkään (1.7.2015) tämän työryhmän asiakirjoja?

MANDAATIT ELI VALTAKIRJAT
Aina tarpeellinen ay-liike perustelee mandaattiaan isossa kuvassa sillä, että 70 prosenttia työelämässä kuuluvista suomalaista kuuluu johonkin ammattijärjestöön. Eikä tuossa mitään. Mutta edelleenkään SAK, STTK ja/tai AKAVA ei ole selittänyt, miksi ihmeessä kahden lääkärin loukku – lakipaketti hyväksyttiin? Koskeehan se myös sitä 30 prosenttia, jotka eivät ammattiliittoihin kuulu. Lisäksi kyseessä lienee Suomen historian ajan härskein lakipaketti. Ainakin perustuslakiin suhteutettuna. Ohi hallitusohjelman ja kaikessa hiljaisuudessa.  Keskustan nykyinen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja tuolloinen pääministeri Matti Vanhanen on toistaiseksi valinnut aiheen suhteen vakaan vaikenemisen linjan. Vaan sitten eteenpäin.

Entä miltä näyttää todellinen mandaattitilanne viimeisimmän vaalituloksen suhteen? Hallituspuolueet vs. oppositio? Entä hallituspuolueet vs. oppositio ja nukkuvien puolue?

Nukkuvien puolue suurempi kuin tämän hetken oppositio!

Nukkuvien puolue suurempi kuin tämän hetken oppositio!

Pitäisikö päättäjiemme alkaa huolestumaan nukkuvien puolueen osuudesta?

HALLITUSOHJELMA TÄYDELLINEN MENESTYS VAKUUTUS- JA FINANSSIALALLE
On tärkeää tiedostaa, että esimerkiksi lakisääteistä vakuutus- ja sosiaaliturvaa koskevat asiat liittyvät oikeastaan vain tähän hallitusohjelman kohtaan. Toki vakiona hallitusohjelmissa kulkevan eläkeuudistuksen kanssa:

Hallitusohjelman sivu 20 – 6 Hyvinvointi ja terveys

Osatyökykyisille väyliä työhön
Selkeytetään sosiaaliturvajärjestelmää osatyökykyisten työllistymistä kannustavaksi ja edistäväksi. Edistetään vammaisten ja osatyökykyisten henkilöiden työllistymismahdollisuuksia avoimille työmarkkinoille. Alentuneen työkyvyn omaavien vaikeasti työllistyvien työttömien aktivoinnissa huomioidaan erilaiset osallistavat toimet.

– Palvelujärjestelmässä ja työpaikoilla toimivien osaamista tarjolla olevista palveluista, keinoista ja etuuksista lisätään.

Parannetaan vammaisten yrittäjien toimintamahdollisuuksia.

– Laajennetaan mm. OSKU – toimintamallin käyttöä osatyökykyisten työllistymisen ja työssä jatkamisen tueksi. Työhönvalmennusta lisätään.
– Varmistetaan asiakaslähtöinen palveluketju ja palveluohjaus sekä työnantajille annettava tuki.
– Poistetaan työkyvyttömyyseläkkeen ja ansiotulon kannustinloukkuja.

Toivottavasti tuo käännetään vielä kesän aikana selkosuomeksi. Niin kohderyhmään kuuluville kuin mahdollisille työnantajille. Ehken myös selkeyttävin kaavioin ja tekstiselostein varustettuna.

HILJAISEN HEINÄKUUN AIKANA TAPAHTUU
Edellisellä hallituksen muodostamiskerralla monia asioita hoidettiin toisella tapaa:

– Vasemmiston työelämälinjaukset sivuraiteille –
Ay-taustainen Yrttiaho on alusta asti arvostellut vasemmistoliiton hallitusintoa. Hän lähti kuitenkin mukaan, kun puolue kaipasi työelämän asiantuntemusta hallitusneuvotteluihin. Lopputuloksesta on kuitenkin hänen mielestään tulossa pannukakku.

– Hallitusohjelmaan ei ole tulossa ainuttakaan vasemmistoliiton tai SDP:n työelämälinjausta. Kaikki tärkeät asiat haudataan tai siirretään kolmikannan ratkaistaviksi, Yrttiaho valittelee.

Lähde: Yle Uutiset 14.6.2011 – Vasemmiston neuvottelijoilla joukkopako Säätytalosta

Nyt marssijärjestys ainakin työmarkkinajärjestöjen muodostamalle kolmikannalle on keppiä ja porkkanaa tyyppinen. Tai sanoisiko nahkaruoskamainen ja – hattumainen. Neuvottelun kehikko ja tavoite ovat etukäteen tiukasti lukitut. Joten hyvin ovat keskustalaiset kekkosensa lukeneet.

Hallitusohjelman sivu 12 – 4 TYÖLLISYYS JA KILPAILUKYKY
Yhteiskuntasopimuksen solmiminen

Hallitus tekee työelämän osapuolille viimeistään 30.7.2015 mennessä esityksen toimista (yhteiskuntasopimus) yksikkötyökustannusten alentamiseksi vähintään 5 prosentilla sekä muutosturvasta ja siihen liittyvästä koulutusmallista. Hallitus odottaa työelämän osapuolten sitoutuvan kattavasti yhteiskuntasopimukseen 21.8.2015 mennessä.

Mikäli työelämän osapuolet hyväksyvät hallituksen esityksen ja toimet ovat mitattavissa maaliskuussa 2017, hallitus luopuu päättämistään ehdollisista säästöistä ja veronkorotuksista. Lisäksi hallitus on varautunut tukemaan edellä mainittua sopimusta merkittävin tuloveron kevennyksin.

Yhteiskuntasopimuksen ja tehtyjen palkkaratkaisujen nettovaikutuksen täytyy vahvistaa julkisen talouden tasapainoa määrällä, joka on vähintään puoli prosenttia suhteessa kokonaistuotantoon vuoden 2019 tasolla näihin kytketyt veronkevennykset huomioiden.”

Onko tälläkin kertaa niin, että hallitusohjelman musta aukko täytetään harmaata hallintoa hyödyntäen? Vai seuraammeko taas kerran hyvin käsikirjoitettua näytelmää, jossa ensin luodaan kriisi. Sitten kriisi puhalletaan täyteen hehkuun. Kunnes kriisin luoneet osapuolet sopivat asiat viime tipassa. Ja kaikki voivat esittää omilleen voittajaa. Kunhan vain vastakaupoista saada kulisseissa sovituksi.

OIKEUSVALTIO JA OIKEUSLAITOS TILANNEKUVA HALLITUSOHJELMASSA
Ja oikeusasiat on kuitattu hallitusohjelmassa parilla kappaleella
– ei sanaakaan vakuutusoikeudesta kuin ei myöskään vakuutuslääkärijärjestelmästä.
– kuka muista vielä perussuomalaisten Ei Saa Kiusaa – vaalislouganin?
– tosin AntilaHujalaGate muhii hiljaisuuden vallitessa edelleen.

Tässä edellisessä ja seuraavassa hallitusohjelman kohdassa olisi työntekijäpuolen työmarkkinajärjestöjen edustajille huikea uudistumisen paikka. Tai sanoisiko rehellinen paluun paikka entiseen. Yhdessä (Suomen 100-vuotisjuhlavuoden teema) ajamaan työssään vammautuneiden ja sairastuneiden jäsentensä asioita. Yli puolue-, aate-, yhdistys- ja etujärjestörajojen.

hallitusohjelman sivu 34 –
12 SISÄ- JA OIKEUSASIAT SEKÄ MAAHANMUUTTOPOLIITTINEN LINJAUS

”Oikeusasiat
Suomessa oikeusturva toteutuu tehokkaasti….”

Eli pohjoismaiseen oikeusvaltioon liittyvät asiat ovat hallituspuolueiden; keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus mielestä kunnossa? Joten korjattavaakaan ei ole.

Tilannekuvaa Suomen oikeusvaltio tilasta avoimesta internetistä:
keskustelualoite 4/2013

PIENI SKANDAALIN POIKANEN VAIKO TYTTÖNEN?
Hallitusohjelman liitemateriaaleissa muhi pienen aikaan skandaali.

Sdp:n seuraava kulmamies ja Heinäluoman seuraaja?

Sdp:n seuraava kulmamies ja Heinäluoman seuraaja?

Ensi kyseisiä taustamuistioita ei meinattu saada yhteiseen ja julkiseen lukuun, mutta pienen kohun jälkeen tiedot saatiin julkisuuteen. Liittyen tähän hallitusohjelma materiaalien kohtaan:

Ratkaisujen Suomi
Neuvottelutulos strategisesta hallitusohjelmasta
27.5.2015
Liitteet

sivu 15 – LIITE 7 Pöytäkirjamerkintöjä
”Hallitusneuvotteluiden työryhmissä tehdyt taustamuistiot toimivat pohjana strategiatyön ja kärkihankkeiden jatkovalmistelussa.”

Pienen kohun jälkeen materiaalit julkaistiin:

Hallitusneuvotteluiden työryhmien laatima tausta-aineisto julki
2.6.2015 14.51 – VNK

”Hallitusneuvotteluiden työryhmien laatima tausta-aineisto on julkaistu tiistaina 2. kesäkuuta. Aineistoa ei ole käsitelty tai hyväksytty neuvotteluiden johtoryhmässä. Aineisto toimii pohjana hallituksen toimintasuunnitelman ja kärkihankkeiden jatkovalmistelussa.”

Kaikki julkistetut hallitusohjelma materiaalit löytyvät valtioneuvoston linkin kautta:
http://valtioneuvosto.fi/hallitusneuvottelut

Julkitulleissa materiaaleissa ei ole ihmeempiä tietoja. Joten tuo salailuvaihe ihmetyttää. Pikemminkin mietityttää, että onko jossain jotain materiaaleja tai ”On Sovittu Että” – tyyppisiä päätöksiä edelleen piilossa?

Yksi julkisuuden valokeilaa huutava kohta lienee tässä? Koskee pääministeri Juha Sipilän/keskusta sidonnaisuuksia ja niiden suuruusluokkaa lakisääteisiä vakuutuksia hoitaviin finanssialan jättikonserneihin:

”Lisäksi merkittävä rahoitusomaisuus talletettuna seuraaviin Nordea pankki Suomi Oyj:n sekä Helsingin OP Pankki Oyj:n yksityishenkilöille tarjoamiin sijoitusinstrumentteihin; Nordea Eläkesijoitus,Nordea säästöhenkivakuutus 2 kpl, Nordea Capital Private (tuottokori) sekä OP Kasvutuottotili”

Lähde: Sipilän hallituksen sidonnaisuudet 11.6.2015 – Valtioneuvosto

LAKISÄÄTEINEN VAKUUTUS – JA SOSIAALITURVA
Sosiaali- ja terveysministeriön ykkönen eli perussuomalaisten sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä on saanut vakuutusasiat virallisesti hoitoonsa. Alkujaossa ne oli merkitty keskustan perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan rooteliin.

Hyvät uutiset hallituksen ministereiden työjaosta ovat sellaisia, että perussuomalaisten ministerit hallitsevat mielenkiintoisia alueita.

Työ- ja oikeusministeri Jari Lindströmin rooteeliin kuuluvat muun muassa vakuutusoikeus ja sen toimintaa liittyen myös vakuutuslääkärit sekä vakuutuslakimiehet.

Ulkoministeri Timo Soinin rooteeliin kuuluvat muun muassa Suomen ihmisoikeustilanne raportointi ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen (EIT) liittyvät asiat. Ainakin tätä kirjoitettaessa.

Surullista taas on se, ettei hallitusohjelmasta ei ole vielä löytynyt yhtään mainintaa siitä, että tiedossa oleviin epäkohtiin lakisääteisen vakuutus- ja sosiaaliturvan alueilla puututtaisiin millään tavalla!

Koska nyt käynnissä olevissa monissa värikkäissä keskusteluissa vedotaan koko ajan siihen, että jos asia ei ole hallitusohjelmasta se ei aiheuta toimenpiteitä. Näin perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini Helsingin Sanomien 6.6.2015 kuvatekstin mukaan: ”Se, mikä on sovittu, pitää”.

HALLITUSOHJELMAN LÄPILUENTA JA TARKISTUKSET
Vaan tsekatkaa nyt vielä mahdollisimman moni aiheesta kiinnostunut se, että löydättekö mitään mainintaa lakisääteiseen vakuutus- ja sosiaaliturvaan kohdistuvia parannustoimenpiteitä näistä hallitusohjelman materiaaleista:
– lähteenä toimii valtioneuvosto ja ne ovat tallennettu pdf-muodossa

Hallitusohjelma_27052015
Hallitusohjelma_27052015_LIITE
Hallitusohjelma_Suomi 2025 Yhdessä rakennettu_VISIO_SÄÄSTÖT_GRAFIIKKA
Hallitusohjelma_Työryhmien laatima tausta-aineisto_Iltalehti 31052015_Taustamuistiot_Antti Lindtman_Saatavilla 02062015

SUOMEN 100 – VUOTISJUHLAVUODEN KUNNIAKSI KANSANÄÄNESTYS
Suomen 100-vuotisen taipaleen juhlavuoden 2017 asiat olisivat mielestäni ansainneet maininnan hallitusohjelmaan. Onhan valtioneuvoston julistaman juhlavuoden teema – Yhdessä. Together. Tillsammans.

Miksei Suomessa voitaisi järjestää sitova kansanäänestys Euroopan unioniin ja euroon kuulumisesta? Iso-Britannian ja David Cameronin ajatuksia Suomeen soveltaen.
Perusteeksi Suomessa riittää tällä kertaa kaksi pointtia:
1. alle 40 – vuotiaat eivät ole saaneet koskaan äänestää EU:iin kuulumisesta.
2. yli 40 – vuotiaat eivät ole saaneet koskaan äänestää euroon liittymisestä.

Yksi näkökulma perusteluille löytyy isänmaallisen kokoomuksen edustajan; Jorma Jaakkolan ansiokkaista kattauksista. Esimerkiksi osoitteessa:
http://jormajaakkola.fi/Koiviston_konklaavi

Eikä tässä vielä kaikki.

Jos Sinua kiinnostaa tutustua hallitusneuvotteluiden tilannekuvaan ja lähihistoriaan lakisääteistä vakuutus- ja sosiaaliturvaa koskevissa asioissa, niin tästä koko kuvaa yhdestä näkökulmasta tarkasteltuna:

← Korkein hallinto – oikeus | Osa 2/5
Hallitusneuvottelut 2015
Julkaistu toukokuu 23, 2015
by Suomi 2017 – Suomi 2.0

”Toivoa sopii, ettei myöhemmin tuo Sipilän jämäkkä ”Ei me lobbareita kuunnella” – lause täydenny jatkolla: ”… vaan kyllähän me kiltisti niiltä tulevia viestejä toteutetaan.”

Toisaalta olisihan se hyvä tietää, että keitä lobbareita kuultiin ennen hallitusneuvottelujen käynnistymistä?”

Osoitteessa https://suomi2017.wordpress.com/2015/05/23/hallitusneuvottelut-2015/

Kesäaurinko iloisesti keskuudessamme paistakoot ja todellisen valtakoneistomme ytimet meille vihdoinkin valaiskoot!

* * * * *

– Artikkelin linkit toiminnassa, artikkelin julkaisun hetkellä –

 

Tietoja Suomi 2017 - Suomi 2025?

Vuonna 2017 Suomi täytti 100 vuotta. Tässä pienen ihmisen näkökulmasta kirjoitetussa blogissani; pyrin myös vuoden 2017 jälkeen valottamaan lähihistoriamme ja nykyhetken mustia aukkoja. Ruohonjuuritasolta yhteiskunnallista tilannekuvaa esiin pukaten. Ja väliin pieneltäkin vaikuttavia tapahtumia isoon kuvaan lukiten. Jos haluamme todellisia parannuksia tähän Suomeen; jossa nyt elämme, niin jottain tarttis varmaankin tehrä? Mieluiten yhdessä toimien. Yli ikä - ja varallisuusrajojen. Tuleva aika, Suomi vuonna 2025; jää vielä hämärän peittoon. Toivottavasti entistä elämänmyönteisempään otteeseen itse kunkin tosielämässä; päästään kiinni jo huomenna. Kansanvaltahan ei voi toimia, jos kansa ei tiedä. Vain yhdessä toimien voimme olla, huomata ja vaikuttaa enemmän. Vaikka monesta asiasta eri mieltä oltaisiinkin. Muuten taitaa käydä niin, että Albaniakin hurauttaa entistä kovemmalla vauhdilla Suomen ohi. Joten toivottavasti nuoremman polven päättäjämme ovat nyt tosielämän tapahtumista ja sisäisistä apparatsikeista paremmin kärryillä. Vastakkain ovat jatkossakin virallinen todellisuus ja todellinen todellisuus. Sekä se, että kuinka isoksi päättäjämme uskaltavat antaa tuon eron kasvaa.
Kategoria(t): ay-liike, Euroopan ihmisoikeussopimus, korporatismi, korruptio, maan tapa, Perustuslaki, politiikka, Suomen ihmisoikeustilanne, vaalirahoitus, yhteiskunta ja sidonnaisuudet Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.