Savon Sanomat

Savon Sanomat on myös hyvin toimitettu maakunnallinen sanomalehti. Muutamia poimintoja kehujeni pohjaksi. Lämpimät kiitokset näistä jutuista vinkkaajalle.

Kansanedustaja Kari Rajamäki/sd - "Potilas on puun ja kuoren välissä"

Kirsti Karttunen kirjoittaa osuvasti ”Potilas on puun ja kuoren välissä”  kansanedustaja Kari Rajamäki/sd kirjoitukseen ”Vakuutuslääkärit ja oikeusturva” Savon Sanomat 16.4.2008.

Rajamäen Karihan tuntee koko kafkamaattisen järjestelmän läpikotoisin. Antaisiko hän kasvot suomalaiselle kansan edustajalle? Sellaiselle, jolla on kompetenssia puhua epäkohdat ja perustuslain vastaisuudet auki. Kertoa myös toimiva ratkaisumalli asioiden tunnustamiseen, korjaamisen ja korvaamiseen. Perustuslain 88§ mukaisessa hengessä.

SUOMI VUOTEEN 2017 MENNESSÄ POHJOISMAISEKSI OIKEUSVALTIOKSI?

Rakenteellinen korruptio on käsittääkseni mädättänyt myös Suomen oikeuslaitoksen.

Korkeimman oikeuden presidentti, Pauliine Koskelo on ilmaissut huolensa Suomen oikeusvaltion tilasta useaan otteeseen. Toivottavasti Nyt Saa Riittää – mielenosoitusliike ottaa tämän(kin) jutun yhdeksi pääteemakseen? Ilman perustuslain takaamia perus- ja ihmisoikeuksia; käytännön elämästä voi tulla helvetillinen. Eikä elämästä saa uusintoja.

Tässä Savon Sanomat 30.11.2009 ”Koskelo: Oikeusturva kriisissä” – Kummallista on, ellei itse ongelma hävetä, vaan sen näkyminen ulospäin.

Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo omatunto toimii. Ainakin hetkittäin.

Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo omatunto toimii. Ainakin hetkittäin.

Ja tässäkin preon kyse vain jäävuoren huipusta.

Asianajaja Seppo Karvinen osuu taas koko tilanteen kuvauksessaan asian ytimeen ”Suomesta aito oikeusvaltio” – Savon Sanomat – Mielipide – 13.12.2013. Klikkaamalla hiirelläsi, niin saat sen ruudullesi isompana.

Suomesta aito oikeusvaltio? Pohjoismainen oikeusvaltio toimimaan...

Suomesta aito oikeusvaltio? Pohjoismainen oikeusvaltio toimimaan…

Vaikka erinomainen kirjoitus on skannattuna kallellaan oikeaan, niin ilahduin noista viisaista sanoista. Rohkaistuneena lähdin kokeilemaan kepillä jäätä ja sain vaatimattoman kannanottoni Savon Sanomissa läpi. Joka kohteliaimmin seuraavaksi.

Hyvät taustatiedot, esimerkiksi Kukkosen listasta

Hyvät taustatiedot, esimerkiksi Kukkosen listasta

Tervehdin ilolla, kun kuulin, että ”Oikeuslaitoksen kehittäminen – Epäkohtien korjaus viipyy” – otsikolla varustettu ja oivasti ammattitaitoisen toimituksen tiivistämä kirjoitukseni oli Savon Sanomissa julkaistu.

Sitten tapahtui jotain odottamatonta. Savon Sanomat poisti tästä kirjoituksesta käydyn keskustelun kommentit nettisivuiltaan eikä vastannut asiaa koskevaan tiedusteluuni? Sananvapaus kauppatavarana?

Vaan ei vaivuta synkkyyteen. Tässä kirjoitus alkuperäisessä asussaan ja Savon Sanomienkin tiedossa olevat faktalinkit:

Vakuutusoikeudellinen erityistuomioistuinjärjestelmä

Asianajaja Seppo Karvisen (SS 13.12.) kirjoitukseen viitaten. Jotta Suomesta saadaan viimeinkin aito oikeusvaltio, niin kirjallisesti ja suljetusti toimiva vakuutusoikeudellinen erityistuomioistuinjärjestelmä, tulee saada pikakorjaukseen. Surullista, että sen perustuslainkin vastainen tilanne on jatkunut vuosikymmenten ajan.

Nostan esiin kaksi esimerkkiä. 1. Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Riitta-Leena Paunio katsoi (31.12.1996 Dnro 2675/2/96) antamassaan päätöksessään, että niin kutsuttu vakuutusoikeus liitepäätösmenettely on lakiemme vastainen. 17 vuotta päätöksen jälkeen tuo lakiemme vastaiseksi katsottu liitepäätösmenettely on edelleen käytössä. 2. Nykyinen eduskunnan apulaisoikeusasiamies, Kelan tutkijana vuonna 2003 toiminut, Maija Sakslin teki oikeusministeriön tilauksesta selvityksen (2003:21 – ” Oikeusturvan toteutuminen vakuutusoikeudessa”) vakuutusoikeuden tilanteesta. Kymmenen vuoden jälkeen yksikään hänen listaamansa toimenpide-ehdotus parantaa potilaiden/vakuutettujen oikeudellista asemaa ei ole toteutunut! Joten ei ihme, kun myös korkeimman oikeuden presidentti, Pauliine Koskelo, on ottanut viime vuosina voimakkaasti kantaa vakuutusoikeuden toimintaan.

Tällä hetkellä niin kutsuttaja kehittämishankkeita on vireillä kolme. Seitsemän vuotta vireillä ollut tapaturma- ja ammattitautilakiuudistus eli TAU (STM114:00/2009) on parhaillaan suppealla lausuntokierroksella. Ministeri Risikon vakuutuslääkärijärjestelmän avoimuuden lisäämistä miettivän työryhmän (STM091:00/2012) toimiaika päättyy 31.12.2013. Vakuutusoikeuden toiminnan kehittämistä selvittävän työryhmän (OM016:00/2008) toiminta on täysin auki.

Huolestuttavinta noissa kolmessa hankkeessa on se, että pitkään tiedossa olleita ja lakisääteisiin vakuutuksiin (kuten työtapaturmat, ammattitaudit, liikennevahingot) liittyviä epäkohtia ei korjata samanaikaisesti. Rakenteisiin ei tulla, ensi käden tietojen mukaan, koskemaan. Näin vakuutusyhtiöiden ylivertainen ja perustuslain vastainen asema säilyy. Tämä taas johtaa vääjäämättä siihen, etteivät yksittäisen potilaan/vakuutetun kohdalla, perustuslain takaamat ihmisoikeudet ja oikeusturva vieläkään lakisääteissä vakuutuksissa toteudu.

Nopein ratkaisuehdotus tuleekin tässä. Lakisääteisiin eli kaikille pakollisiin vakuutuksiin liittyvät vakuutusoikeudelliset oikeusprosessit tulee siirtää hallinto- ja käräjäoikeusjärjestelmämme hoidettaviksi. Siellä on lähtökohtaisesti olemassa paremmat perustat puolueettoman tuomioistuinkäsittelyn saamiseksi. Muun muassa sen osalta, että potilas/vakuutettu saa tietää, mihin yksilöityihin asiakirjoihin tuomioistuinkäsittely perustuu. Eikä tuomioistuinjärjestelmän toiminta ole vastapuolen rahoittamaa eivätkä vakuutuslääkärit istu ratkaisukokoonpanossa.

* * * *

Mitä hyvinvointiyhteiskunnan asioita Sinä haluaisit pikaiseen käsittelyyn? Voisiko näissä olla tärkeitä juttuja Nyt Saa Riittää – mielenosoitusliikkeen ajettaviksi? Laita siis Sinäkin, niin halutessasi, rohkeasti äänesi kuulumaan kaikille avoimessa Kansan Gallupissa:

Nyt Saa Riittää – Top 11 – Laita Sinäkin äänesi kuulumaan!
– voit valita yhden tai useamman vaihtoehdon.


* * * *

– Artikkelin linkit toiminnassa julkaisun hetkellä. –

Tietoja Suomi 2017 - Suomi 2025?

Vuonna 2017 Suomi täytti 100 vuotta. Tässä pienen ihmisen näkökulmasta kirjoitetussa blogissani; pyrin myös vuoden 2017 jälkeen valottamaan lähihistoriamme ja nykyhetken mustia aukkoja. Ruohonjuuritasolta yhteiskunnallista tilannekuvaa esiin pukaten. Ja väliin pieneltäkin vaikuttavia tapahtumia isoon kuvaan lukiten. Jos haluamme todellisia parannuksia tähän Suomeen; jossa nyt elämme, niin jottain tarttis varmaankin tehrä? Mieluiten yhdessä toimien. Yli ikä - ja varallisuusrajojen. Tuleva aika, Suomi vuonna 2025; jää vielä hämärän peittoon. Toivottavasti entistä elämänmyönteisempään otteeseen itse kunkin tosielämässä; päästään kiinni jo huomenna. Kansanvaltahan ei voi toimia, jos kansa ei tiedä. Vain yhdessä toimien voimme olla, huomata ja vaikuttaa enemmän. Vaikka monesta asiasta eri mieltä oltaisiinkin. Muuten taitaa käydä niin, että Albaniakin hurauttaa entistä kovemmalla vauhdilla Suomen ohi. Joten toivottavasti nuoremman polven päättäjämme ovat nyt tosielämän tapahtumista ja sisäisistä apparatsikeista paremmin kärryillä. Vastakkain ovat jatkossakin virallinen todellisuus ja todellinen todellisuus. Sekä se, että kuinka isoksi päättäjämme uskaltavat antaa tuon eron kasvaa.
Kategoria(t): "sutki sisko" ja "hyvä veli"-järjestelmät, apparaatti, apparatismi, apparatsikki, korporatismi, korruptio, maan tapa, Perustuslaki, vakuutuslääkäri, vakuutusoikeus, yhteiskunta ja sidonnaisuudet Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.