Tapaus Stora Enso ja whistleblower

Yksi talouselämän mielenkiintoisista tapahtumista Suomessa; on parhaillaan käynnissä. Jännittävä kilpailu on menossa myös valtakunnallisten tiedotusvälineiden välillä. Tiedotusvälineiden luotetettavuudesta otetaan nyt mittaa. Suomen ja Ruotsin välillä.

– Klikkaamalla kuvakoostetta hiirelläsi, saat sen ruudullesi isompana –

Pilliinpuhaltaja eli whistleblower - Tapaus Gerard Goodwyn

Pilliinpuhaltaja eli whistleblower – Tapaus Gerard Goodwyn. Koosteen lähde: Helsingin Sanomat

Valtion omistajaohjauksesta tullaan toivottavasti näkemään uudenlaista jämeryyttä. Osakeyhtiö- ja kirjanpitolain sallimissa puitteissa. Verottaja? Erityistilintarkastus?

Surullista tässä tapauksessa on se, että yksi tämän asiakokonaisuuden päähenkilöistä kuoli keväällä 2013. Joutuen postuumisti Helsingin Sanomien tylysti teilaamaksi. Lähdesuojakin poistui Helsingin Sanomien tietolähteiltä kertarykäisyllä.

Julkisen sanan neuvoston (JNS) puheenjohtaja Risto Uimosen: “Tiedotusvälineellä ei ole arvokkaampaa pääomaa kuin se, että siihen voi luottaa” – lausuma on saanut uuden ulottuvuuden. (Lähde Helsingin Sanomat – 11.7.2012 – sivu A6)

Isot rispektit Gerard Goodwynille rohkeudesta ja voimia hänen omaisilleen surutyössä etenemisessä.

Journalismin luotettavuuden kannalta; tilanne on siis erittäin mielenkiintoinen, koska asiakokonaisuuden selvittely on seuraavien tv-ohjelmien valossa käynnissä. Isoiten Ruotsissa.

Mikä oli julkisuuteen vuotamisen motiivi?

Esitettyjen ohjelmien tietojen perusteella Gerard Goodwynilla oli pelko; asemansa perusteella, rikollisoikeudelliseen vastuuseen joutumisesta Suomessa ja Yhdysvalloissa.

Stora Enson sisällä virheen oikaiseminen ja julkaiseminen osakkeenomistajille ei onnistunut, joten ainoaksi mahdollisuudeksi jäi vuotaa tieto ulos.

TUTUSTU OMAKOHTAISESTI TALOUSELÄMÄN KOVAAN AIHEESEEN

Tästä linkistä suoraan FST Spotlightin Stora Ensos stora hemlighet – jatkojaksoon:
http://arenan.yle.fi/tv/2016000/
> tekstitys ruudun oikeasta alakulmasta myös suomeksi
> nähtävissä vielä 6 päivän ajan
> toivottavasti saadaan Ylen pikauusintana
> nähtäväksi Yle Areenalle 90 vuorokauden ajaksi

Svt:n alkuperäinen Stora Ensos Dubbel bokföring – jakso osoitteessa:
http://www.svt.se/dokument-inifran/dubbel-bokforing
> tekstitys ruudun oikeasta alakulmasta vain ruotsiksi
> katsottavissa toistaiseksi
> näytettiin Ylen Ulkolinjassa 20.6.2013 eli juuri juhannuksen alla
> toivottavasti saadaan Ylelle pikauusintana
> nähtäväksi Yle Areenalle 90 vuorokauden ajaksi

AVOLIITTOTEORIOITA JA KYSYMYKSIÄ MAALLIKON NÄKÖKULMASTA

Mistä kaikesta tässä jutussa onkaan kyse? Toivottavasti asiakokonaisuus saadaan purettuna tapahtumiksi aikajanalle ja mahdollisimman paikkansa pitävä totuus julki.

1.
Yksi väittämä kokonaisuudessa on ollut se, että arviolta jopa 4-5 miljardin euron tappioita piilotettiin kirjanpidossa vuosien ajan. Samaan aikaan näytettiin voitollista tulosta ja maksettiin osakkeenomistajille osinkoa.

Onko menettely lakien mukaan luvallista? Ja kenelle viranomaiselle asian tutkinta kuuluu? Mikä on tällaisen jutun vanhemisaika?

2.
Kenen suosituksesta ja minkälaisin laskelmin tappiolliseksi tiedetty pohjois-amerikkalainen Consolidated Papers – yhtiö ostettiin? Jos mukana oli investointipankki/-pankkiiri, niin minkä niminen ja mikä oli heidän suosituksensa? Noudatettiinko suositusta?

3.
Mitä kaikkea muuta asiakokonaisuuteen liittyy? Osakekurssin ylhäällä pitäminen? Omat osakeostot? Myynnit oikeaan aikaan, ennen jättitappiotilanteen julkistamista? Kuka hyötyi tappioiden peittelystä ja kuinka paljon?

4.
Minkä paperitehtaan sanomalehtipaperille Helsingin Sanomat painetaan?
Esimerkiksi vuodet 1993-2003 ja vuodet 2004-2013?
Entä miten Sanoman muut lehdet vastaavilla aikajaksoilla? Suomessa? Euroopassa?

TIETOPAKETTEJA AIHEESTA .PDF-MUODOSSA?

Toivottavasti tämä Stora Enson palkkaamien huippuasianajajien (60 sivua) tekemä selvitys saadaan jakoon myös suomeksi ja ruotsiksi.
Lähde: Stora Enson nettisivusto.

Stora Enso_Gerard Goodwyn_External_report_04102013_TOMAS LINDHOLM_NINA ISOKORPI_VESA RASINAHO

Kirjallinen kysymys asiasta hallitukselle
Stora Enson kirjanpidon tutkituttaminen – KK 613/2013
Tekijänä kansanedustaja Jari Lindström/ps.
Vastaajana kehitysministeri Heidi Hautala/vihreät
Lähde: Eduskunnan nettisivusto

Kirjallinen kysymys KK 613_2013_Stora Enson kirjanpidon tutkituttaminen_Jari Lindström_Heidi Hautala_Gerard Goodwyn

Tietoja Suomi 2017 - Suomi 2025?

Vuonna 2017 Suomi täytti 100 vuotta. Tässä pienen ihmisen näkökulmasta kirjoitetussa blogissani; pyrin myös vuoden 2017 jälkeen valottamaan lähihistoriamme ja nykyhetken mustia aukkoja. Ruohonjuuritasolta yhteiskunnallista tilannekuvaa esiin pukaten. Ja väliin pieneltäkin vaikuttavia tapahtumia isoon kuvaan lukiten. Jos haluamme todellisia parannuksia tähän Suomeen; jossa nyt elämme, niin jottain tarttis varmaankin tehrä? Mieluiten yhdessä toimien. Yli ikä - ja varallisuusrajojen. Tuleva aika, Suomi vuonna 2025; jää vielä hämärän peittoon. Toivottavasti entistä elämänmyönteisempään otteeseen itse kunkin tosielämässä; päästään kiinni jo huomenna. Kansanvaltahan ei voi toimia, jos kansa ei tiedä. Vain yhdessä toimien voimme olla, huomata ja vaikuttaa enemmän. Vaikka monesta asiasta eri mieltä oltaisiinkin. Muuten taitaa käydä niin, että Albaniakin hurauttaa entistä kovemmalla vauhdilla Suomen ohi. Joten toivottavasti nuoremman polven päättäjämme ovat nyt tosielämän tapahtumista ja sisäisistä apparatsikeista paremmin kärryillä. Vastakkain ovat jatkossakin virallinen todellisuus ja todellinen todellisuus. Sekä se, että kuinka isoksi päättäjämme uskaltavat antaa tuon eron kasvaa.
Kategoria(t): ay-liike, mediasensuuri, talouselämä, yhteiskunta ja sidonnaisuudet Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.