Kansalaisaloite 6

Ensin kansalaisaloite 6 kuvana. Klikkaamalla kuvaa hiirelläsi, saat sen terävämpänä ruudullesi:

Kansalaisaloite 6 allekirjoitettavissa 22.4.2013 osoitteessa

Kansalaisaloite 6 allekirjoitettavissa 22.4.2013 tässä oikeusministeriön linkissä

* * * *

Elämme parasta aikaa yhtä maailman historian suurinta muutosten aikakautta. Muutosten suuntaan kannattaa aina yrittää vaikuttaa. Siksi muutamia pieniä huomioita kansalaisaloitteisiin liittyen. Rauhan, rakkauden ja rispektin nimissä.

* * * *

Puolueen perustamiseen tarvitaan 5 000 oikeaksi hyväksyttyä allekirjoittajaa. Kansalaisaloitteeseen vaaditaan 50 000.

Esiseulonta, kansalaisaloitteen suhteesta, Suomen allekirjoittamien valtiosopimusten velvoitteiden toteuttamiseen, puuttuu nähdäkseni kokonaan.

Menevätkö siis monet kansalaisaloitteet, heti alusta alkaen, hylkäämiseen johtaville raiteille?

* * * *

Jäsenvaltio ei saa ryhtyä toimiin, jotka vaarantavat EY:n/EU:n tavoitteiden kehittymistä.

Sitaatti liittymislaista HE 95-1992 vp:

“Artiklan 2 kohta koskee velvollisuutta pidättyä toimenpiteistä, jotka voivat vaarantaa sopimuksen tavoitteiden saavuttamisen. Tavoitteilla tarkoitetaan 1 artiklan 1 kohdasta ilmenevien tarkoitusten lisäksi myös saman artiklan 2 kohdan mukaisia keinoja.

Rooman sopimuksen vastaavan määräyksen katsotaan tarkoittavan muun muassa sitä, että EY:n jäsenvaltiot ovat velvollisia pidättymään sekä sellaisista toimenpiteistä, jotka ovat yhteisön voimassa olevan oikeuden sääntöjen kanssa ristiriitaisia, että myös sellaisista toimenpiteistä, jotka ovat ristiriidassa yhteisön tulevien päätösten, eurooppaoikeuden yhdenmukaisen soveltamisen tai tämän oikeuden käytännön toimivuuden kanssa.”

Lähde: Jorma Jaakkola 19.4.2013 17:14 – Uusi Suomi Puheenvuoro – Kommentti
– linkki toiminnassa artikkelin julkaisun hetkellä

* * * *

Nyt näyttäisi siltä, että kansalaisaloitteen käsittelyn kokonaisaika tulee asettumaan 2-3 vuoden aikaikkunaan. Olisiko siis syytä tehostaa alkupään varmistusta siitä, ettei aktiivisia kansalaisia johdeta EY/EU – säädösten vaatimusten suhteen harhaan?

Parhaillaanhan Suomella on päällä, EU:n suunnasta, 30 000 euron uhkasakkoja per päivä, ellei Suomi muuta tietyn aikaikkunan puitteissa lainsäädäntöään EU:n säädösten mukaiseksi.

* * * *

Kansalaisaloite 6 tekstinä:

Kansalaisaloitteen otsikko
Vallan uusjako – sitovat kansanäänestykset käyttöön

Aloitteen päiväys – 04.12.2012
Aloitteen muoto – Lakiehdotus

Oikeusministeriön asianumero OM 6/52/2012

Aloitteen sisältö

Perustuslain 2 § 1 momentti on nyt säädetty seuraavasti:
”Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.”

Perustuslain 53 § 3 momentti kansalaisaloitteesta puolestaan kuuluu:
”Vähintään viidelläkymmenellätuhannella äänioikeutetulla Suomen kansalaisella on oikeus tehdä eduskunnalle aloite lain säätämiseksi sen mukaan kuin lailla säädetään.”

Nämä perustuslain kohdat tulee mahdollisimman pikaisesti muuttaa muotoon:

2 § 1 mom ”Valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, joka käyttää valtaansa sitovien kansanäänestysten kautta sekä valtiopäiville kokoontuneen eduskunnan edustuksella.”

53 § 3 mom ”Vähintään viidelläkymmenellätuhannella äänioikeutetulla Suomen kansalaisella on oikeus tehdä aloite lain säätämiseksi ja viedä se päättäjiä sitovaan kansanäänestykseen tai eduskunnan käsiteltäväksi sen mukaan kuin lailla säädetään.”

Perustelut

Kansalaisten mahdollisuus tehdä lakialoitteita kansalaisaloitteen muodossa on oikeansuuntainen uudistus, mutta demokratiaa se ei käytännössä lisää, sillä eduskunta ei todennäköisesti tule hyväksymään sellaisia aloitteita, jotka se olisi voinut itsekin ottaa käsittelyyn jo vuosia sitten, mutta ei ole halunnut.

Demokratia ei toteudu myöskään silloin, jos eduskunta hyväksyy jonkin aloitteen siksi, että 50000 kansalaista on sitä kannattanut. Tällöinhän äänioikeutettujen enemmistöltä ei ole kysytty heidän kantaansa asiaan.

Siksi kansalaisaloitteen vireillepanijalla tulee olla oikeus määritellä aloitetta tehdessään, haluaako hän viedä sen päättäjiä sitovaan kansanäänestykseen vai eduskunnan päätettäväksi.

Lähde: Oikeusministeriön kansalaisaloite.fi – sivusto

* * * *

Toki ensin on hyvä saada hallitukselta, eduskunnalta ja laillisuusvalvojilta vahvistus sille, että tuleeko Suomessa noudattaa perustuslain velvoitteita ja vallan kolmijako-oppia?

Eli mikä on Suomessa vallitsevan virallisen todellisuuden ja todellisen todellisuuden välinen ero? Millä sääntökirjalla ja kenen tulkinnoilla yhteiskunnallisia asioita Suomessa hoidetaan?

* * * *

Aiheeseen liittyviä Suomi 2017 artikkeleita:

– Suomi 95 vuotta –

Tietoja Suomi 2017 - Suomi 2025?

Vuonna 2017 Suomi täytti 100 vuotta. Tässä pienen ihmisen näkökulmasta kirjoitetussa blogissani; pyrin myös vuoden 2017 jälkeen valottamaan lähihistoriamme ja nykyhetken mustia aukkoja. Ruohonjuuritasolta yhteiskunnallista tilannekuvaa esiin pukaten. Ja väliin pieneltäkin vaikuttavia tapahtumia isoon kuvaan lukiten. Jos haluamme todellisia parannuksia tähän Suomeen; jossa nyt elämme, niin jottain tarttis varmaankin tehrä? Mieluiten yhdessä toimien. Yli ikä - ja varallisuusrajojen. Tuleva aika, Suomi vuonna 2025; jää vielä hämärän peittoon. Toivottavasti entistä elämänmyönteisempään otteeseen itse kunkin tosielämässä; päästään kiinni jo huomenna. Kansanvaltahan ei voi toimia, jos kansa ei tiedä. Vain yhdessä toimien voimme olla, huomata ja vaikuttaa enemmän. Vaikka monesta asiasta eri mieltä oltaisiinkin. Muuten taitaa käydä niin, että Albaniakin hurauttaa entistä kovemmalla vauhdilla Suomen ohi. Joten toivottavasti nuoremman polven päättäjämme ovat nyt tosielämän tapahtumista ja sisäisistä apparatsikeista paremmin kärryillä. Vastakkain ovat jatkossakin virallinen todellisuus ja todellinen todellisuus. Sekä se, että kuinka isoksi päättäjämme uskaltavat antaa tuon eron kasvaa.
Kategoria(t): EU, Perustuslaki Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.