Hullu juttu

Kuten markkinat ja demokratia. Tässä muutamia erilaisia näkökulmia kuin Björn Wahlroos kirjassaan ”Markkinat ja demokratia” esittää.

Seuraava kirja Suomen 1990-luvun pankkikriisin hoidosta?

Seuraava kirja Suomen 1990-luvun pankkikriisin hoidosta? ”Laman ja rahan pelurit” > Tästä alkuun…

* * * *

Joskus tekee löytöjä. Joko vinkin perusteella tai sitten ihan vahingossa. Ilman säkää tai vinkkaajaa se on nykyisessä uutisvirrassa mahdotonta.

Mikäli kukaan ei huomaa purkaa näitä audiovisuaalisia löytöjä teksteiksi, niin tieto häviää bittiavaruuteen tai hautautuu Ylen mahtaviin arkistoihin. Tässä oma pieni panokseni yhteiseen kassaan.

Suomi 2017 ajatushautomon linkeillä lisättynä. Olkaa hyvät. Mahdollisista kirjaamisvirheistä nauhapurussa lupaan kantaan täyden poliittisen vastuun.

Tämä lienee sitten sitä katu- ja ruohonjuuritason tiedonvälitystä parhaimmillaan? Rehellistä katujournalismia.

* * * * *

Hullu juttu – jakso 19/20
27.12.2012

Aikajanan 9:14 alkaen:

Ina Mikkola, Yle
”… mutta, eräät sosiaaliset innovaattorit haluavat haukata isomman kakun. Uudistaa koko talousjärjestelmän.

Vaihtoehtoista systeemiä suunnitellaan tässä paikassa.

Sää oot Ville majaillut täällä Occupy Helsinki – leirissä kuukausia. Mikä on Sinun mielestä eniten vikana tässä talousjärjestelmässä?”

Ville Iivarinen kertoo miten raha luodaan ja parannuskeinoista rahan ongelmiin.

Ville Iivarinen kertoo miten rahaa luodaan ja parannuskeinoista rahan ongelmiin.

Ville Iivarinen:
”Eniten vikana on toi raha miten se toimii ja miten se luodaan ja miten se syntyy ja miten se katoaa. Ihmisiltä on kysytty, että hyväksyisittekö sellaisen talousjärjestelmän, jossa rahan luominen on yksityisten firmojen monopoli? Jotain 95 prosenttia ihmisistä sanoo, no etten ikinä hyväksyis sellaista, mutta he ovat hyväksyneet sen koko elämänsä. Sitä niin kuin tajuamattaan.

Se ei oo valtio, joka luo meidän rahan tai laskee sen liikkeelle. Se on yksityiset pankit, jotka sen tehtävän hoitaa.

No, ensinnäkin tää velkakriisi, mikä kaikkia länsimaita koettelee. On suoraa seurausta siitä. Että kun kaikki raha on päätetty luoda velasta. Niin kaikki se pitäisi maksaa aina korkoineen. Niin ainut keino millä sellainen systeemi pysyy pystyssä on se, että sen velan määrä lisääntyy ja lisääntyy koko ajan.

Ja se on niin huvittava juttu, että valtiot antavat pankkien luoda rahaa tyhjästä. Ja sitten ne lainaa sitä rahaa, mitä se pankkijärjestelmä luo tyhjästä. Sen sijaan, että ne lois vain sen itse sen rahan mitä ne tarvii. Menemättä velkoihin kenellekään.

Yhdelläkään kaupungilla tai kunnalla Suomessa ei oo omaa pankkia. Jos esimerkiksi Helsingin kaupungilla ois oma pankkinsa ja se pankki myöntäis ne lainat, millä rakennetaan esimerkiksi asuntoja Helsinkiin. Niin rakennushankkeiden kustannukset ne olis puolitettu sillä tavalla.

Kuntarahoitus voitaisiin muuttaa pankiks niin, että se antais velkaa kunnille. Sen sijaan, että ottais velkaa niiden nimissä. Että julkiset pankit olis tosi hyvä vaihtoehto. Ja on oikeastaan aika ihmeellistä, että meillä ei oo julkisia pankkeja missään.”

Aikajanan 10:55

Totuustyttö Linda Lilja-Hyatt peräänkuuluttaa toimivan varajärjestelmän perään.

Totuustyttö Linda Lilja-Hyatt peräänkuuluttaa toimivan varajärjestelmän perään.

Linda Lilja-Hyatt:
”Mun mielestä ois tosi tärkeetä, että kun tää talous romahtaa, musta tää on aivan selvä asia. Olis sitten jonkinlainen turvaverkko. Tai jonkulainen vaihtoehtoinen systeemi olis jo käytössä.”

– Suomi 2017 artikkeleita aiheesta –

Miten rahaa; velkarahaa luodaan
Torikokous ja joukkoistaminen
Maaseudun tulevaisuus ja aurakevät

Aikajanan 11:08

Ina Mikkola, Yle:
”Miksi ministeriöt ja eduskunta ovat lakanneet laatimasta suuria sosiaalisia innovaatioita? Yksi sellainen olisi kansalaispalkka. Toiselta nimeltä perustulo. Siitä on puhuttu jo yli kaksikymmentä vuotta, mutta homma ei oo edenny mihinkään.

Suomessa ei ole tehty pitkään aikaan mitään uusia merkittäviä sosiaalisia innovaatioita. Niin minkä takia?”

Presidentti Ahtisaaren kabinetissa toiminut Jussi Lähde porautuu vallan ytimiin.

Presidentti Ahtisaaren kabinetissa toiminut Jussi Lähde porautuu vallan ytimiin.

Jussi Lähde:
”Tänä päivänä, meillä poliitikot saa vaaleissa vastuun, mutta ei valtaa. Valta Suomessa on valittajilla ja virkamiehillä.

Suomihan ei ole demokratia. Suomi on byrokratia.

Se virkamieskoneisto on rakentanut tämän kirkon. Ja tuota, eivät he lähde omia ikoneitaan särkemään. Ei! Kyllä se on parempi, että pysytään siinä mitä meillä on.”

Ina Mikkola, Yle:
”Mitä pitäisi tapahtuu, että me saataisiin uusii sosiaalisia innovaatioita?”

Jussi Lähde:
”Meidän pitää oppia purkamaan olemassa olevia rakenteita, kun ne tulevat hyödyttömiksi. Ihan ensimmäinen asia on se, että Suomeen riittäisi mielestäni kuusi (6) ministeriötä.

Meillä on liikaa seiniä hallinnon sisällä. Meillä on liikaa ihmisiä, joilla on se oma reviiri, jota he vahtivat.

Sen lisäksi tää monipuolue-malli on hirveen ongelmallinen, koska se tarkoittaa sitä, että vaalien jälkeen valta voi vaihtua, mutta politiikka jatkuu.”

Ina Mikkola, Yle:
”Eli yksinkertaisempi systeemi, niin sitten muutoksiakin tapahtuu?”

Jussi Lähde:
”Silloin ihmisten on paljon helpompi ottaa siihen kantaa.”

Ina Mikkola, Yle:
”Otetaan yksi esimerkki. Kansalaispalkka kautta perustulo. Siitä on jauhettu nyt kymmeniä vuosia. Sehän olisi merkittävä uus innovaatio?”

Jussi Lähde:
”Kyllä.”

Ina Mikkola, Yle:

”Käytännössä niin…”

Jussi Lähde:
”Se olisi kansainvälisesti täysin ainutlaatuinen.”

Ina Mikkola, Yle:
”Aivan. Niin miten sen sais käytäntöön?”

Jussi Lähde:
”Ensinnäkin siitä pitäisi käydä sellainen keskustelu, jossa ihmisiä kielletään edustamasta jotain tahoa. Heidän pitäisi intressiryhmien, eturyhmien sijasta edustaa omaa ajatteluaan. Sit Suomessa on tällanen tapa, että kun joku esittää argumentin ja sitten se argumentti ei kelpaa, niin ei hyökätä sitä argumenttia kohtaan, vaan sitä ihmistä kohtaan. Ja sanotaan, ett mut, joo sä ajattelet vaan siks noin, kun sä oot semmonen ja semmonen ja sulla on semmonen ja semmonen tausta.

Ja se argumentti katsoo siinä, että hei mäkin oon täällä! Ottakaa muhun kantaa; huhuu!

Ei. Ilman sitä keskustelukulttuurimuutosta Suomessa ei tuu tapahtumaan mitään merkittävää!”

– Suomi 2017 artikkeleita aiheesta –

Korporativismi
Vanhasen lista 3
Hyviä uutisia numero 16

Aikajanan 13:44

Ina Mikkola, Yle:
”Kun lainsäätäjä ei ohjaa sosiaalisia muutoksia, niitä tapahtuu silti kuitenkin koko ajan tekniikan ja talouden kehityksen sivuoireina. Mainitaan nyt, vaikka esimerkiksi internetin vaikutukset elämäntapaamme ja pätkätyöläisyys.

Jotain pientä eduskuntakin välillä virittelee. Yksi tuoreimmista innovaatioista pyrkii kehittämään kansan tahdon toteutumista.

Kansalaisaloite. Ihmiset saavat kerätä nimiä paperiin ja tehdä eduskunnalle lakialoitteita.

Eikös tämä ole jo jotakin?”

Toimittaja Torsten Almquist paljastaa, miksi suoraa demokratiaa tarvitaan.

Toimittaja Torsten Almquist paljastaa, miksi suoraa demokratiaa tarvitaan.

Torsten Almquist:
”Se on näennäisdemokratiaa. Ei sillä ole mitään tekemistä suoran demokratian kanssa. Ja tarkoitushan oli, että yhdistettäis edustuksellinen ja suora demokratia, mutta ei se tällä konstilla onnistu.”

Ina Mikkola, Yle:
”Kansalaisaloitteella ei ole mitään tekemistä suoran demokratian kanssa!”

Torsten Almquist:
”Sä voit pyytää, että kansanedustajat säätää jonkin lain. Siis se on organisoitu pyyntö. Eikä mitään muuta.”

Ina Mikkola, Yle:
”No miten se pitäisi toimia, että se sitten toimis?”

Torsten Almquist:
”Ainoa mahdollisuus avata ovet suoraan demokratiaan; on säätää laki, joka antaa kansalaisille äänioikeuden. Nyt meillä on vain vaalioikeus. Ja se ei riitä. Se on demokratiaa, joka seisoo yhdellä jalalla. Mutta demokratian pitää seistä kahdella jalalla.”

Ina Mikkola, Yle:
”Kansanedustajilla on edelleen valtamonopoli! Tämä on petos!”

Torsten Almquist:
”Joo. Näin se on.”

Ina Mikkola, Yle:
”Jos kansalaisaloite on tällaista näennäisdemokratiaa, niin minä takia noi kansanedustajat ei halua antaa oikeaa valtaa kansalaisille?”

Torsten Almquist:
”Koska heiltä on se valta pois.”

– Suomi 2017 artikkeleita aiheesta –

Mielenosoitus EU-pankkitukia vastaan 5.6.2011
Mielenosoitus Hotelli Kämp 4.3.2011
Hyviä uutisia numero 3

* * * *

Poimintojen lähde:

Hullu juttu
Esitetty: To 27.12.2012 klo 20.00 Yle TV2

Kesto: 27 min
Katsottu: 2726 kertaa
Esitetty: To 27.12.2012 klo 20.00 Yle TV2
Katseltavissa vain Suomessa
23 pv jäljellä – http://areena.yle.fi/tv/1748734

* * * *

Olisi mielenkiintoista saada kaikki tässä artikkelissa mainitut henkilöt televisioon yhtä aikaa. Keskustelut sitten myös litteroituna eli tekstiksi purettuna kaikkien saataville. Sopiva kesto keskustelulle 90 minuuttia.

Aika hullu juttu.

Kun painan tämän artikkelin julkaisuun, niin kello on 20:13 ja on 3.1.2013!

* * * *

– Kaikki artikkelin linkit toiminnassa julkaisun hetkellä –

Tietoja Suomi 2017 - Suomi 2025?

Vuonna 2017 Suomi täytti 100 vuotta. Tässä pienen ihmisen näkökulmasta kirjoitetussa blogissani; pyrin myös vuoden 2017 jälkeen valottamaan lähihistoriamme ja nykyhetken mustia aukkoja. Ruohonjuuritasolta yhteiskunnallista tilannekuvaa esiin pukaten. Ja väliin pieneltäkin vaikuttavia tapahtumia isoon kuvaan lukiten. Jos haluamme todellisia parannuksia tähän Suomeen; jossa nyt elämme, niin jottain tarttis varmaankin tehrä? Mieluiten yhdessä toimien. Yli ikä - ja varallisuusrajojen. Tuleva aika, Suomi vuonna 2025; jää vielä hämärän peittoon. Toivottavasti entistä elämänmyönteisempään otteeseen itse kunkin tosielämässä; päästään kiinni jo huomenna. Kansanvaltahan ei voi toimia, jos kansa ei tiedä. Vain yhdessä toimien voimme olla, huomata ja vaikuttaa enemmän. Vaikka monesta asiasta eri mieltä oltaisiinkin. Muuten taitaa käydä niin, että Albaniakin hurauttaa entistä kovemmalla vauhdilla Suomen ohi. Joten toivottavasti nuoremman polven päättäjämme ovat nyt tosielämän tapahtumista ja sisäisistä apparatsikeista paremmin kärryillä. Vastakkain ovat jatkossakin virallinen todellisuus ja todellinen todellisuus. Sekä se, että kuinka isoksi päättäjämme uskaltavat antaa tuon eron kasvaa.
Kategoria(t): "sutki sisko" ja "hyvä veli"-järjestelmät, finanssikusetus, kansalaisjärjestöt, keskusliitot, korporatismi, maan tapa, Perustuslaki, politiikka, populismi, populisti, talouselämä, vaalirahoitus, yhteiskunta ja sidonnaisuudet Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.