Perustuslaki uudistettava kokonaan

Niin kuin on ollut jo pitkään täällä katu- ja ruohonjuuritasolla tiedossa. Perjantaina eduskunnan äänestyksessä hyväksytty perustuslain ”uudistus” HE 60/2010 (LJL 3/2011) meni perseelleen. Tai sitten niitten tahojen, jotka ”uudistuksen” junailivat tavoitteet toteutuivat täysimääräisesti.

– Klikkaamalla kuvia hiirelläsi, saat ne ruudullesi terävimpinä –

Suomen perustuslaki on nyt valuvikoja täynnä. Perustuslaki korjattava pikaisesti.

Suomessa on parhaillaan käynnissä henkinen vallankumous, joka tulee raikastamaan yleisen ilmapiirin. Edetessään henkinen vallankumous matkaan saattaa liikkeelle aidosti avoimen, ihmisläheisen ja uteliaan ärhäkän käytöksen. Yleisöosallisuus eli joukkoistaminen voi myös mielestäni vapaasti ottaa perustuslain kokonaisvaltaisen uudistamisen ensimmäiseksi tehtäväkseen. Valtaa ei koskaan saa, jos sitä ei ota.

Perustuslain valuviat ovat poistettavissa vain avoimen kansalaiskäsittelyn kautta.

Islannin ja Sveitsin nykymalleissa on mielestäni aitoja aineksia Suomi Neidon ja Leijonan pahasti ummetukselle menneen tilanteen avaamiseksi. Eihän kaikki valtakunnan äly ole jatkossakaan Arkadianmäen graniittikaltereiden ja puoluetoimistojen kabinettien pehmustettujen ovien takana. Niin kuin on taas kerran nähty. Presidentinvaalit 2012 ovat nyt myös suurimmassa määrin perustuslakivaalit.

Ensin pitää kuitenkin luoda toimiva menettely ja/tai järjestelmä, jonka kautta kaikki yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneet henkilöt voivat varmistua politiikassa käytettävien sanojen merkityksestä.

Ajattelun ammattilainen – Lauri Järvilehto – Miten sanat saavat merkityksensä? 24.10.2011

Omana ykkösehdotuksena kokonaan uuteen perustuslakiin tulee se, että vaalirahoituksen tulee olla aina täysin avointa ja että eduskuntaan valitaan edustajat seuraavasti:
* 100 edustajaa kansalaisten parista eli kansan osa edustajat
* 100 edustajaa yritysten, etujärjestöjen, säätiöiden eli korporaatioiden edustajat
* puolueet tai siihen sidoksissa olevat tahot voivat osallistua vain toiseen sarjoista

Eikä tässä ihan kaikki.

Tulevien kansanäänestyksien pohjaksi ja lakitekstien ymmärtämiseksi tullaan tekemään aina tekstiosia selventävät kaaviot. Näin vältetään lakitekstien tulkintaan liittyvien tahallisten tai tahattomien väärinkäsitysten mahdollisuutta. Ellei näin voida toimia; niin lakia ei saa säätää.

Mainokset

Tietoja Suomi 2017 - Suomi 2.0

Vuonna 2017 Suomi täyttää 100 vuotta. Millaisessa Suomessa tuolloin elämme jää kaikkien tuolloin eloisasti elävien koettavaksi. Tässä blogissani pyrin valottamaan lähihistoriamme mustia aukkoja. Ruohonjuuritasolta valaistuina. Toivottavasti entistä elämänmyönteisempään Suomi 2.0 - versioon on mahdollista päästä myös käytännön elämässä. Nyt ja heti. Kansanvaltahan ei voi toimia jos kansa ei tiedä. Vain yhdessä toimien olemme enemmän. Muuten armottomien apparatsikkien Albania uhkaa.
Kategoria(t): apparatismi, EU, korporatismi, maan tapa, mediasensuuri, Perustuslaki, populismi, vaalirahoitus, yhteiskunta ja sidonnaisuudet Avainsana(t): , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s