Hyviä uutisia numero 18

Japanissa tapahtuvien ydinvoimaonnettomuuksien ketju jatkuu. Toivottavasti asiat sujuvat, niin kuin uutistiedot kertovat:

”Reaktorin ytimessä sijaitsevia radioaktiivisia polttoainesauvoja pitää jäähdyttää jatkuvasti vedellä. Jos vesi ei kierrä, sauvat ylikuumentuvat ja voivat sulaa.

Japanin viranomaisten mukaan säteilymäärät Fukushiman ympärillä ovat kohonneet ja ne ovat ylittäneet lain sallimat raja-arvot. Japanin ydinturvallisuudesta vastaavan viraston mukaan tilanne ei vielä ole huolestuttava. Viraston edustajan mukaan säteilyarvot olisivat huomattavasti suuremmat, jos reaktorissa olisi ylikuumentumisen vaara.”

Lähde: Yle 14.3.2011 – Osa Fukushiman reaktoreista saatu jäähdytettyä
– julkaistu tänään klo 09:01, päivitetty tänään klo 11:54

– – – – – – – – – – – – – – – – – – –
– – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Suomessakin on helpottavaa päästä purkamaan ydinvoimaan kohdistuvia paineita, kun Japanista saadaan paikkansa pitävää tietoa siitä, että mitä kaikkea maanjäristyksen ja sen aiheuttaman tsunamin jälkeen ydinvoimaloissa tapahtui ja tapahtuu.

Toivotaan ainakin, että ydinvoimaloiden vakuutusasiat ovat olleet Japanissa viimeisen päälle kunnossa.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – –
– – – – – – – – – – – – – – – – – – –

– Klikkaamalla kuvia hiirelläsi; saat ne ruudullesi isompina. –

Oheisena kuvankaappauksella Reutersin videolta otetut kuvat. Tämän päivän eli 14.3. ydinvoimaräjähdyksestä Japanissa.

Japanilaisessa ydinvoimalassa räjähtää 14.3.2011. Kuva 1.

Japanilaisessa ydinvoimalassa räjähtää 14.3.2011. Kuva 2.

Japanilaisessa ydinvoimalassa räjähtää 14.3.2011. Kuva 3.

Japanilaisessa ydinvoimalassa räjähtää 14.3.2011. Kuva 4.

Lähteenä REUTERS 14.3.2011.

Tämän alla olevan videoraportin katsottuani tulee mieleeni se, että leikataanko Suomessa näistä uutisraporteista jotain pois? Tämä ei ole minun mielestäni enää mikään pikku paukku!

Tosin en tiedä, minkä mitta – asteikon mukaan ydinvoimalapamauksissa räjähdysten koot luokitellaan.

Second plant explosion Video – Yahoo! News UK – length 1:06
uk.news.yahoo.com
A second hydrogen explosion occurs at a nuclear power plant in Fukushima Japan.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – –
– – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Päästäänkö Suomessa vihdoinkin eteenpäin vaalirahoituksen avaamisessa?

Ympäristöjärjestö Greenpeacekin törmäsi viime kesänä vakaan vaikenemisen Berliinin muuriin, vaikka yritys avata energia – alan toimijoiden vaalirahoituksen salaisuudet oli mielestäni hyvä.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – –
– – – – – – – – – – – – – – – – – – –

– Klikkaamalla kuvakoostetta hiirelläsi, saat sen ruudullesi isompana –

Greenpeace yritti selvittää energia-alan vaalirahoitusta kesällä 2010.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – –
– – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Vaalirahoituksella yhteys kansanedustajien ydinvoimakantoihin
kesäkuu 28, 2010

Helsinki, Suomi — Kahta uutta ydinvoimalaa kannattavat kansanedustajat saivat viime eduskuntavaaleissa yrityksiltä, etujärjestöiltä ja säätiöiltä keskimäärin yli kaksinkertaisen määrän vaalirahaa ydinvoiman vastustajiin nähden. Yritysten antamassa tuessa ero on nelinkertainen. [1] Greenpeacen tekemästä selvityksestä käy ilmi myös, että yritysten ja etujärjestöjen antamasta vaalituesta vain murto-osassa tuen antaja on julkistettu. Säätiöiden ja yhdistysten kautta on kanavoitu noin 1,5 miljoonan euron edestä tukea, jonka alkuperästä ei ole tietoa.

”Suomalaisista vain 20 prosenttia kannattaa kahta uutta ydinreaktoria, kansanedustajista noin 40 prosenttia. [2] Eroa selittää osaltaan yritysten, etujärjestöjen ja säätiöiden jakama vaaliraha, joka kohdistuu ydinvoiman kannattajille. Rahoitus vaikuttaa siihen, kenellä on varaa tosissaan pyrkiä eduskuntaan. Lisäksi lienee selvää, että vaalirahoitus vaikuttaa siihen, ketä kansanedustaja kuuntelee päätöksiä tehdessään”, sanoo Greenpeacen energiavastaava Lauri Myllyvirta.

Ydinvoiman lisärakentamista vastustava kansanedustaja sai viime eduskuntavaaleissa yrityksiltä, etujärjestöiltä ja säätiöiltä sekä tuntemattomista lähteistä keskimäärin 13 000 euroa vaalirahaa, yhden reaktorin kannattaja 24 000 euroa ja kahden reaktorin kannattaja 30 000 euroa. Jos tarkastellaan tukea, jonka antajan tiedetään olevan yritys, ovat summat vastaavasti noin 3 000 euroa ydinvoiman vastustajalle, 7 000 euroa yhden reaktorin kannattajalle ja 14 000 euroa kahden reaktorin kannattajalle. Erot ovat tilastollisesti merkitseviä.

Ehdokkaiden saaman vaalirahan määrällä on yhteys ydinvoimakantaan sekä puolueiden sisällä että puolueiden välillä. Ydinvoimaa kannattavat ehdokkaat ovat saaneet puolueiden sisällä keskimäärin selvästi enemmän ulkopuolista vaalirahaa: esimerkiksi SDP:hen kuuluva ydinvoiman vastustaja keskimäärin 13 000 euroa ja kahden reaktorin kannattaja 27 000 euroa. Keskustassa ydinvoiman vastustajan kassassa oli vastaavasti keskimäärin 28 000 ja kannattajan kassassa 37 000 euroa. Myös ammatiyhdistysliikkeen tukea päätyi ydinvoiman kannattajille kaksi kertaa niin paljon kuin vastustajille, vaikkakin summat ovat euroissa mitaten pieniä.

Vaalirahoittajista tai rahoittajien ydinvoimaan liittyvistä intresseistä on lähes mahdotonta saada tietoa. 1 700 euron ilmoitusrajan ylittäviä tukia voidaan kierrättää säätiöiden ja yhdistysten kautta, eikä niiden saamien lahjoitusten antajia julkisteta. Nykyiset kansanedustajat saivat viime eduskuntavaaleissa noin 1,5 miljoonan euron edestä säätiöiden ja yhdistysten myöntämää vaalirahaa, jonka antajasta ei ole tietoa. Kehittyvien Maakuntien Suomi on käytännössä ainoa säätiö tai yhdistys, jonka jakaman rahan alkuperä on selvitetty.

”Vuoden 2002 ydinvoimaäänestys johti perusteltuihin vaatimuksiin vaalirahoituksen avaamisesta. Kahdeksan vuotta myöhemmin vaalirahoitusilmoitukseen voi kirjata esimerkiksi ’tuki yrityksiltä, yksityisiltä ja etujärjestöiltä’. Vain pieni osa vaalirahoitusilmoituksista täyttää tehtävänsä, eli antaa tietoa kansanedustajan sidonnaisuuksista. Esimerkiksi vaalirahoittajien ydinvoimaan liittyvistä intresseistä voi saada tietoa ainoastaan tarkastelemalla, keille tuki kohdistuu”, Myllyvirta toteaa.

Viitteet:

[1] Greenpeace kävi läpi vaalit.fi -sivustolta löytyvät kansanedustajien vaalirahailmoitukset. Vaalirahoitus eriteltiin yritysten, etujärjestöjen, ammattiyhdistysliikkeen, yksityishenkilöiden, yhdistysten ja säätiöiden sekä tuntemattomien lahjoittajien antamaan rahaan.

[2] Taloustutkimus 2.6.2010: Tutkimus ydinvoimasta ja eduskuntavaaleista. http://www.greenpeace.org/finland/fi/dokumentit/tutkimus-ydinvoimasta-ja-edusk.

Selvityksessä käytetty tieto kansanedustajien ydinvoimakannoista perustuu edustajien julkisuudessa kertomiin kantoihin sekä Greenpeacen keräämiin tietoihin.

Yhteystiedot

Energiavastaava Lauri Myllyvirta, puhelin 050 362 5981
Viestintäpäällikkö Juha Aromaa, puhelin 050 369 6202

– – – – – – – – – – – – – – – – – – –
– – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Toivottavasti kaikki puolueet, vaaleilla valitut päättäjämme ja uudet ehdokkaat kertovat energia-alan toimijoiden vaalirahoituksen tai muun kautta syntyvät kytköksensä.

Viimeistään nyt on hyvä saada; kaikilta osin, paikkansa pitävää tietoa energia-alasta julkisuuteen.

Vaalirahoittajien nimeäminen ja avaaminenhan voidaan tehdä edelleen takautuvasti. Vieläpä ilman eurorajoja ja sanktioita. Lisätiedot (414/2000) tästä linkistä.

Mainokset

Tietoja Suomi 2017 - Suomi 2025?

Vuonna 2017 Suomi täytti 100 vuotta. Tässä pienen ihmisen näkökulmasta kirjoitetussa blogissani; pyrin myös vuoden 2017 jälkeen valottamaan lähihistoriamme ja nykyhetken mustia aukkoja. Ruohonjuuritasolta yhteiskunnallista tilannekuvaa esiin pukaten. Ja väliin pieneltäkin vaikuttavia tapahtumia isoon kuvaan lukiten. Jos haluamme todellisia parannuksia tähän Suomeen; jossa nyt elämme, niin jottain tarttis varmaankin tehrä? Mieluiten yhdessä toimien. Yli ikä - ja varallisuusrajojen. Tuleva aika, Suomi vuonna 2025; jää vielä hämärän peittoon. Toivottavasti entistä elämänmyönteisempään otteeseen itse kunkin tosielämässä; päästään kiinni jo huomenna. Kansanvaltahan ei voi toimia, jos kansa ei tiedä. Vain yhdessä toimien voimme olla, huomata ja vaikuttaa enemmän. Vaikka monesta asiasta eri mieltä oltaisiinkin. Muuten taitaa käydä niin, että Albaniakin hurauttaa entistä kovemmalla vauhdilla Suomen ohi. Joten toivottavasti nuoremman polven päättäjämme ovat nyt tosielämän tapahtumista ja sisäisistä apparatsikeista paremmin kärryillä. Vastakkain ovat jatkossakin virallinen todellisuus ja todellinen todellisuus. Sekä se, että kuinka isoksi päättäjämme uskaltavat antaa tuon eron kasvaa.
Kategoria(t): "sutki sisko" ja "hyvä veli"-järjestelmät, apparaatti, apparatismi, apparatsikki, EU, vaalirahoitus, yhteiskunta ja sidonnaisuudet Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.